Спад на паркирането в платените зони

Последна промяна на 19 септември 2012 в 08:31 1572 5

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

С около една трета е намалял броят на хората, които паркират в платените зони в центъра на София. Хората са се отдръпнали след въвеждането на новите правила и по-високи цени, които влязоха в сила от септември. Данните са на Центъра за градска мобилност, сравнени с тези за същия период на миналата година.

Въпреки че цитират само данни за таксуването със SMS-и, оттам казват, че сметките им важат и за талоните и че дават пълна картина за паркирането.

Намалелият брой паркиращи в центъра всъщност беше и целта на общината, заради която вдигнаха таксите. А затягането на дисциплината е резултат от новите цени на глобите - 30 лева за скобата, плюс часовете престой с нея, по синята или зелената тарифа.

Още с поставянето ѝ, от Центъра за градска мобилност трябва да ни извести за скобата с SMS, ако обаче имат номера ни в базата си данни. Ако не се разплатим до края на работното време на зоната, идва ред на паяка, а това ще ни струва още 60 лева.

Междувременно беше преценено, че информационните знаци не са достатъчни и затова сега се готвят допълнителни по-малки и по-евтини табели.

Проблемът с паркирането в София беше коментиран от омбудсмана Константин Пенчев. По много въпроси се разминаваме със Столична община. Има елементарни принципи за добро управление. Единият принцип е когато предлагаш услуга, то трябва да предлагаш и добри условия за нея, заяви той в ефира на "Нова телевизия".

Пенчев обясни, че не може гражданите да плащат за стикери в синя зона, а срещу това да не им осигурява място в синя зона. Второ, цената трябва да отговаря на себестойността на услугата, каза омбудсманът. Добре, забранете движението в центъра изобщо, обаче трябва да осигурите паркирането на всички тези автомобили, трябва да осигурите как и доставчиците да стигат до магазините, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2012 в 16:56

Че то и аз не съм обявил кандидатурата си.
А поведението е наистина самоубийстно.

19.09 2012 в 15:08

Все още не се е стигнало чак дотам, но посоката наистина е такава. Остава да въведат новите зони с данък сгради и такса смет и ще се съглася с теб.

19.09 2012 в 13:43

Ти какво, държиш се грубо с мене, или ме караш да се кандидатирам за кмет?
Очевидно е че кой да е, който обещае да отмени тия такси, ще изхвърли даскалицата, която не познава родовете и членовете в българския. Пък уж и било занаят. Зер филоложка.
Мамка му, лоша работа ...

19.09 2012 в 13:33

И Асан и Джесика ще спечелят, ама друг път. Столичани не се интересуват от кандидатите, а само чакат на тепсия да им поднесат информацията по някоя от масовите ГЕРБерски телевизии. И после някой от Бай Ганьовците в парламента ще отиде в избирателната комисия "да помага с броенето и мъкненето на бюлетините". От добра душа.... разбира се :)

19.09 2012 в 10:20

Не знам защо ГЕРБ не иска да има кмет на София догодина. Види се усещат народното недоволство.
А то и Асан - Джесика - Айше да се кандидатира, с обещанието да национализира паяците, и да махне тия зони - ще спечели не само градските избори.
Живея в центъра. От няколко дни гледам, че то дърветата бодат съобщения "Квартира под наем, НЕ Е Синя зона!", значи евтино. Нещо към 200 лева повече, от преди тая идиотщина