Столичани се вбесиха, блокират "Раковски" заради Синята зона

Последна промяна на 20 август 2012 в 18:35 2539 9

Снимка:Сергей Антонов
Снимка:Сергей Антонов

Протестиращите срещу промените в Синята зона в София се вбесиха от днешните преговори, които по никакъв начин не удовлетвориха исканията им и в момента блокират кръстовището на ул. "Г.С. Раковски" и "Граф Игнатиев".

Разгневените столичани, излезли на протеста, са около 300, като плътно с тях стоят и полицаи, чиято задача е да следят за нередности и ексцесии.

Според живеещите в Центъра, които са най-засегнати от промените, случилото се днес е просто замазване на очите и по абсолютно никакъв начин не ги удовлетворява. Недоволството е породено от преговорите в Столична община, в които беше извоювана само отстрочка от 1 месец, заради което в столицата ще има Синя и Зелена зона от 1 октомври, вместо от 1 септември.

Столичани заявиха, че продължават с протестните дейстния утре ( 21. 08. 2012)  на същото място, пл. Славейков от 18 часа.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2012 в 17:20

данък, та данък.
Не е данък, а е абонамент. Досущ еднакъв, с абонамента за телефон или интернет. А единственият начин да се гарантира височайшата привилегия е да се вдигнат цените. Пак досущ като телефона и интернета.

21.08 2012 в 12:34

Във връзка с множество жалби на граждани, свързани с режима на платено паркиране на пътни превозни средства (ППС) на територията на София, националният омбудсман изпрати до председателя на Столичния общински съвет (СОС) свое становище.
С решение от 22.03.2012 г. СОС е приел изменения и допълнения на действащата Наредба за организация на движението на територията на Столична община, като промените влизат в сила от 1.09.2012 г. С решението е приет Раздел 2. „Режим на платено паркиране на ППС”, в който са регламентирани зоните за паркиране и режимът на локално платено паркиране на ППС на собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране.


В становището си омбудсманът констатира, че в момента и до влизането в сила на промените, гражданите, живеещи на територията на действащата обособена „Синя зона”, са лишени от ред, по който да ползват преференциално паркиране пред своите домове. „Липсващата повече от две години процедура за паркиране пред жилищните имоти на гражданите в центъра на столицата ги поставя в неравноправна позиция спрямо всички останали граждани, живеещи по постоянен или настоящ адрес в други части на града” – пише Константин Пенчев.
Той анализира и текстовете, които ще влязат в сила от 1 септември 2012 г. Според чл. 50а, ал. 3 правото на локално платено паркиране за собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, се установява с надлежно издаден винетен стикер, като той се издава след заплащане еднократно от лицето – носител на правото на локално платено паркиране, на цена на услугата за една година в размер, определен с решение на СОС. Омбудсманът е категоричен, че с приетия ред за ползване на преференциално паркиране Столичната община не създава предпоставки за реалното ползване на предвидената услуга. В становището пише: „Гражданите нямат осигурени места за паркиране на своите ППС по постоянен адрес нито в часовия период на действие на „Синята зона”, нито след неговото приключване. По този начин заплащането на едногодишна такса за услуга, чието ползване не е гарантирано, придобива характера на данъчно облагане от страна на общинската администрация, а това придава незаконосъобразност на нормата. Омбудсманът припомня решението на Конституционния съд по к. д. № 26/96 г. Съдът приема, че съгласно разпоредбата на чл. 84, т. 3 от Конституцията установяването на данъците и определянето на техния размер е изключително правомощие на Народното събрание, а данъкът е публично вземане на държавата, което се установява едностранно от нея, но само със закон, за да се гарантират правата на данъкоплатците. Константин Пенчев е категоричен, че в случая СОС значително е превишил кръга на своите правомощия като орган на местното самоуправление.
Националният омбудсман препоръчва във възможно най-кратък срок да бъдат приведени в действие разпоредбите, засягащи паркирането на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите, собственици на жилищни имоти на територията на действащата „Синя зона” в столицата. Другата препоръка на омбудсмана е СОС да гарантира предоставянето на услугата за паркиране на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите на територията на действащата „Синя зона”, в случай че те са изпълнили своето задължение за заплащане на винетен стикер за паркиране.

21.08 2012 в 09:53

Чета и не мога да повярвам. От къде тая злоба и злъч. Тая страна явно си заслужава съдбата. Ще е по-страшно, ако сте платени от Гердвиков спамери. Защото сега забелязвам, одобрението на постовете.
Погледнете палците под всеки пост.

20.08 2012 в 21:43

Чета коментарите ви и се чудя: Що за хора сте вие, какво ви е родило, с човеци ли се храните?
Как може нормален мозък да роди такива глупости? Трябвало да се плаща... Трябва, да! Щом искате да се плаща трябва всички да плащаме! Само че, понеже на вас в момента не ви гори чергата можете да си позволите да се правите на остроумни. Не помислихте ли, че за да се стигне до такива протести явно нещо не е наред? Наслаждавайте се на собствения си рахат, гледайте си бТВ и си живейте в заблуждение. Един ден и вас това ще ви сполети. Дано тогава се сетите на какво мнение сте били.

20.08 2012 в 21:10

Реално между 0.003% и 0.015% от софиянци се опитват да тероризират града. 300 човека ( според БТВ - не повече от 50) затрудняват останалите 1 999 700 заради собствения си комфорт.

Във всяка европейска столица паркирането се заплаща, в повечето далеч по-скъпо, в много малко по-евтино.Протестиращите (тероризиращите) желаят да живеят в европейска столица, но искат да паркираме като в арабските страни. Нещо хич не ги разбирам...

150 лв. годишна такса не гарантирала място! Ами как да? Ако някой иска да си "гарантира" място да си купи гараж за 15 000 лв. Сравнено с цената на собствен гараж, годишната такса от 150 лв. представляват право да паркираш около дома си за 100 години. Висока ли е цената? Според мен не е. А според вас?

Някой от протестиращите, каза по някоя oт телевизйте днес: "Ние сме отрасли там?!?" ... Страхотен аргумент?!? Да, ние някога затваряхме "Шишман" или "Аксаков" за да поритаме. Улицата не беше наша тогава, но ние си я имахме за наша. Ама тогава си бяхме деца. Сега, нека разсъждаваме като порасли хора, моля. Трафикът в центъра трябва да се облекчи. Това е начинът. Всъщност има и други, но са далеч по-скъпи.

Всеки от 2-та милиона живеещи в този град, от време на време трябва да влезe в центъра, за да си свърши някоя работа или просто да изпие едно кафе с прятели. За това ще си плати по 2 лв. на час. Много ли е? Без значение. Паркирането върху чужда собственост трябва да се заплаща. От ясно по-ясно.

20.08 2012 в 20:21

Мерките чак правилни не са, ама са по-добре от нищо.

20.08 2012 в 19:46

"Столичани се вбесиха"?
Защо, когато протестират 50-ина души, се обобщава по този начин? Защото аз не съм се вбесила, намирам мерките за правилни, ако наистина искаме малко да се отпуши центърът от коли.

20.08 2012 в 19:18

Искат си безплатния обяд, завалиите. Единствените, които досега не плащаха нищо, искат това да продължава и се държат така все едно улиците са техни. Съжалявам, че повече от 20 г. след края на комунизма разбират, че улиците не са им задния двор и че правилата, са правила, ако важат за всички.

20.08 2012 в 19:18

who cares... бабите реститутки ще взимат по-малки наеми. големата работа