Цветанов: Ще искаме касиране на вота като кандидат-депутати

Последна промяна на 17 май 2013 в 08:38 3666 5

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Има как по закон да поискаме касиране на изборите и ще го направим, обяви Цветан Цветанов в сутрешния блок на bTV. 

Бившият вътрешен министър цитира в студиото по кои членове от Изборния закон и от Конституцията партия ГЕРБ ще настоява за касиране на вота. Това са член 150 от основния закон и чл. 264 от Изборния кодекс.

Чл. 150 (1) от Конституцията казва:

Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. 

Чл. 264 (1) от Изборния кодекс гласи:

Кандидатите за народни представители, съответно за членове на Европейския парламент от Република България, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите, могат да оспорят законността на изборите за народни представители или избора на народен представител, съответно на член на Европейския парламент от Република България, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Цветанов разясни, че тези два текста позволяват по инициатива на 1/5 от избраните кандидат-депутати да оспорят законността на изборите. ГЕРБ ще внесе такова искане до упълномощените лица и институции, които могат да сезират Конституционния съд. Това са президентът, МС, ВКС, ВАС и главният прокурор. Според тълкуванието на Цветанов те нямат основание да не внесат в КС искането за касиране, въпреки че ЦИК вече се произнесе, че не вижда изборни нарушения в деня на размисъл. Главният прокурор е задължен да внесе искането на ГЕРБ за касиране на изборите в Конституционния съд, смята Цветанов.

Мотивът на ГЕРБ за касиране е, че огласяването на аферата с бюлетините в Костинброд на 11 май (деня за размисъл) е свалило с 5-6% резултата на партията.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2013 в 10:24

ЦВ, ЦВ, ИДИ ДА ПЛАЧЕШ НА РАМОТО НА ТВОЯ ДС ШЕФ- ГРИГОР ШОПОВ!!!!!!!!!!!!!!

18.05 2013 в 02:09

Ееех, Цветанов, Цветанов вярно си бил Цв.Цв., само цвъкаш, та цвъкаш. Тия момчета от Монтанската правна школа и Банкянската АН са много Велики в глупостта. Чули нещо, ама не разбрали, пък и закона решили да си нагодят. Вчера и днес мина, май още не са подали жалба в Конституционния съд. Пък щяха да я подават още вчера. Искам да видя как Цвъцко се извъцква за последно на Дондуков 1 при опит да подаде жалба в Конституционния съд. Точно пък Главния Прокурор как е задължен да ти уйдисва на тъпотиите, нямаш си идея. Иди там, но си носи и имунитетчето в ръчичка. Той ще те приеме с кеф, Тъпако!

17.05 2013 в 09:59

Нека ги касират, на следващите избори герб няма да има и това минимално мнозинство, и ще влезе и НФСБ!

17.05 2013 в 09:30

Алооооу Vattie да не би случай да си от монтанската правна школа?
чети чл. Чл. 149. (1) Конституционният съд:
1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;
а КС се е произнесъл като е тълкувал чл. 150 от Конституцията.
Със закон не може да се разширяват правомощията на Конституционния съд - те са определени в Конституцията
Не могат да се разширява и обхвата на субектите, които могат да сезират Конституционния съд със закон - това може да стане със Закон за изменение и допълнение на самото Конституция, приет по установения в нея ред.
А така, допълвам - НЕ БЪДЕТЕ БУДАЛИ - НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ заканите на Цвъчко, само шум за будалите

17.05 2013 в 09:09

Чл. 150 (1) от Конституцията явно е написан много глупаво и неправилно. Би трябвало да е "ИЛИ", а не "И". Така написано излиза, че всички изброени заедно трябва да изискат свикване на КС, иначе не.