Цветлин Йовчев въведе квоти за СРС-та, спира даренията в МВР

Последна промяна на 04 юли 2013 в 10:56 2902 13

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има въведена квота за прилаганите специални разузнавателни средства (СРС) дневно.

На пресконференция, на която той обяви програмата за развитие на МВР, министърът обясни, че до 1250 обекта и телефони дневно могат да бъдат проследявани от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) при МВР.

Тази квота е определена на базата на капацитета, който има дирекцията. Над тази квота дирекцията става неефективна, коментира вътрешният министър. Той обясни, че до момента системата е била претоварена около 4-5 пъти, което се отразява пагубно на ефективността. Според Йовчев в момента резултатите от СРС се получават със закъснение, което прави неефективна оперативната работа. Той обясни, че е нелепо да се подслушва служител на КАТ за това, че срещу него има сигнал, че взима подкуп. 

В петък ще бъде готова и подписана заповедта, с която министърът прекратява практиката частни лица и фирми да извършват дарения в МВР. Йовчев уточни, че ще остане единствено възможността подобни дарения да се правят по линия на международното партньорско сътрудничество.

Програмата за развитие на ведомството предвижда основна реорганизация на дейностите в МВР. Министерството ще бъде освободено от куп несвойнствени за него дейности, като например търговската дейност, която сега позволява ведомството да се занимава с поддържането на кафенета, барчета и почивни станции. МВР разполага със собствени авторемонтни бази, но в същото време има договори с частни автосервизи, които ремонтират полицейските автомобили, обясни Йовчев. В МВР в момента има 11 деловодства, което пък затруднява да се проследи документооборотът във ведомството. 

Сектор "Сигнално-охранителна дейност" (СОД) при МВР ще прекрати търговската си дейност, обясни още Йовчев. По думите му полицаите, които охраняват сгради на МВР - близо 1200 души, ще бъдат пренасочени за работа на улицата. 

Сред плановете на вътрешния министър е намаляването на администрацията, която трябва да достигне ниво около 15%. В момента има дирекции, в които този процент достига 46. Програмата предвижда механизми, с които да се извършва приоритетно преразпределение на човешкия ресурс във ведомството според обстановката. Така ще се компенсира неравномерната натовареност в различните дирекции, като към най-натоварените ще бъде насочен ресурс от по-малко натоварените. Йовчев обясни, че към момента има дирекции, в които съставът не е разпределен адекватно спрямо картата на престъпността. По същия начин стои и въпросът с материално-техническото оборудване, като доставките и обществените поръчки били извършвани без каквато и да е оценка. По този начин се е стигало до неясни критерии, по които са разпределяни технически средства. 

Министърът въвежда и механизми за обучение на служителите на МВР, които работят на терен, защото според него до момента има сериозни пропуски в този пункт. Предвижда се също така служителите да преминават периодични изследвания за лоялност и принадлежност към ценности и принципи, както и за съпричастност към работата и резултатите на ведомството. Всичко това включва и изследване с полиграф. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2013 в 16:26

Който полицай не мине теста на Купър гори.

04.07 2013 в 15:50

Чета те, чета те и разбирам, че за едно си прав. Ако може ще те цитирам, визирайки теб разбира се: "Чувам клишета, които очевидно не разбират, и безсмислени фрази от думи, чието значение не знаят."

04.07 2013 в 15:48

Незнам до колко можеш да броиш. И незнам кое от всичките броиш за "едно наистина погрешно назначение". Кажи кои са успешните поне, да знаем!

04.07 2013 в 15:33

това е пътят. Цветанов беше взел МВР на абордаж. Трябва да се разбутат всичките неща там.

04.07 2013 в 13:36

за толкова години в данс той направи ли го това - не
най вероятно и тук няма да стане лобитата са силни !

04.07 2013 в 13:25

Всеки ден ги гледам и слушам. Определения бол, но начетени, умни, и решени на всичко - още не съм видял. Чувам клишета, които очевидно не разбират, и безсмислени фрази от думи, чието значение не знаят. Модно за сезона е да има уличен купон, и той да се казва "протест". Там няма съвършенно никаква политическа идея даже за "утре", камо ли за "бъдеще". Само нарцисизъм.
Между "политическа борба" и "емоционално брожение", това не борбата.
Макар че изобщо не настоявам на второто определение, за тая работа сигурно си има верен термин в социалната психология, просто аз не го знам.

04.07 2013 в 12:48

Крайно безпринципно също е да се генерализира ,но вие го правите в коментара си.Вероятно защото не разчитате правилно посланията и не отчитате фактите, от и за този протест! Излезте на улицата и разгледайте протестиращите,това са хора млади ,умни ,начетени и решени на всичко ,за да си върнат спокойствието и държавността!

04.07 2013 в 12:39

Мани, още малко и ще го потупат по рамото ... Да се чудиш да смееш ли, да плачеш ли. Когато очевидно не са разбрали какво значи това действие. Пък то не е нито да спести два лева, нито даже да увеличи ефективността, ами си е съвсем принципна смяна на системата. Така се избиват зъбите на политическия рекет, в която рулетка цвинокио беше пуснал да се търкаля цялото общество. Та това не е управленско, а реално политическо действие.
До каквото искане, не бях чувал да са стигнали креативните красавци.
Каквото и да мисля за тия в Парламента, правителството поведе с една точка.

04.07 2013 в 11:48

Доста добра работа се върши, но покрай протестите остава незабелязана. Заради едно наистина погрешно назначение София пламна. Само че управленската дейност не се свежда само до назначаването на ръководител на ДАНС. Убеден съм, че протестите се подхранват основно от хора, които мразят БСП и ДПС. Защо мисля така ли? Защото Бойко Борисов всеки ден твореше безобразия, но реакция липсваше. Значи тия хора са способни да търпят безобразия при едни, но не и при други. Крайно безпринципно.

04.07 2013 в 11:45

Страшен майтап.