Управляващите ухажват еколозите с проект за парк „Българско Черноморие“

Последна промяна на 04 юли 2013 в 14:41 2350 12

Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара
Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара

Предложението за създаване на национален парк „Българско Черноморие“ бе одобрено на първо четене от парламентарната комисия по околна среда днес. То бе внесено от Сергей Станишев и група депутати от левицата, и бе одобрено с почти пълно единодушие – 10 гласа „за“ и един въздържал се.

Предложението предвижда екоминистерството (МОСВ) да направи проучване и в срок до 1 година да предложи новата защитена територия. Гласуването съпътства проекторешението за налагане ня 1-годишен мораториум за всички сделки с държавни имоти в зони А и Б на черноморското крайбрежие и строителство в тях. Междувременно регионалното министерство (МРРБ) пък ще бъде задължено да изготви кадастрални карти за всички плажове, дюни, лагуни, лимани и др. природни образувания по брега.

„Една от идеите е да се създаване Национален парк „Българско Черноморие”, защото сега действащият режим дава възможност на администрацията да взима едни решения дали едно нещо може да се застроява или не”, коментира пред журналисти председателят на екокомисията Петър Курумбашев. „Когато направиш национален парк, този въпрос се решава еднозначно. Аз се надявам, че след един много широко обхватен дебат ще бъдат обособени и доста територии, така че като почнем да мислим за плаж като Силистар от Резово и стигнем до Шабла и Дуранкулак, тези територии да бъдат обявени един път ясно и еднозначно за национален парк и да се знае, че на тях не може да се посяга”, заяви Курумбашев.

На въпрос какво ще се случи с частните имоти по Черноморието Курумбашев отвърна: „Задължение е национален парк да се обявява само на места, където е държавно-публична собственост. По-добре е в началото да се работи с по-малък обхват, но да се обхващат места, които са държавно-публична собственост, а по-нататък да се мисли дали е редно те да бъдат разширявани. Прекалената забрана не е добра и това трябва да бъде направено в дебат с представителите на черноморските общини, неправителствените организации и представителите на МОСВ и МРРБ”.

При всички случаи, паркът няма да е непрекъсната територия, заради многото урбанизирани зони по крайбрежието, стана ясно от думите му.

Според учени, присъствали на днешната дискусия, 1 година е твърде кратък срок за изготвяне на предложение за парка. Почвоведът проф. Методи Теохаров (той беше кандидат за депутат от листата на БСП в София), който е участвал в създаването на един от трите национални парка в страната - „Централен Балкан“, коментира, че срокът едва ли ще е достатъчен.

Идеята за създаването на парк „Българско Черноморие“ дойде от природозащитните организации в началото на годината, след като избухна скандалът „Дюнигейт“. Тогава левицата с охота яхна инициативата.

До момента обаче никой от управляващите няма ясна визия как точно трябва да се защити черноморското крайбрежие, както и дали режимът трябва да е национален парк (изключителна държавна собственост) или природен (смесена собственост – плюс общинска и частна). Плажовете и в момента по конституция са изключителна държавна собственост и са недосегаеми, но това очевидно не пречи периодично на самия бряг да никнат строежи. В последните години имаше и редица примери за погазване на режимите в защитените територии. Такъв беше случаят с общия устройствен план на Царево, който предвиждаше застрояване на няколко хиляди нови декара по Южното Черноморие, което попада в природен парк „Странджа“. Планът, който впоследствие бе атакуван в съда заради серия нарушения при приемането му, бе одобрен с участието на настоящия зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев, който бе зам.-министър и в правителството на тройната коалиция.

В последните седмици на масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски излъчената от природозащитната общност  партия "Зелените" седна на масата за преговори за създаване на нов десен реформаторски блок с десните партии, непредставени в парламента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2013 в 09:21

Я да престанете. Като не прави нищо - лошо, като прави - пак лошо. А на кого да съдейства за такъв проект ? На ГЕРБ ли? Които доопоскаха крайбрежието и Морската на Варна. Тези сега са под стрес и правят опит да се подмажат. За що да не участват и компетентни и чисти хора, като Белев?!

05.07 2013 в 15:32

Томато е хамелеон :D :D :D :D

05.07 2013 в 14:00

Аз пък имам няколко въпроса към г-н Тома Белев, който гледам пише тук

1. Какъв точно експерт сте?

2. Какво точно сте направили в Парк Витоша и останалите паркове, че са оголяли драстично? И ако не вярвате - може да си направите разходка до там, за да видите.

3. Какво разработвате като проекти във Видовото разнообразие и какво се е подобрило до този момент?

4. Защо не сте обърнали внимание, че горите във Витоша, Пирин и Рила боледуват ? Това не е ли важно?

5. Колко дървета се умряли от лишеи и други дървесни заболявания? И защо никой не говори за тях от вашата еко организация?

6. Защо никога и за нищо на света не говорите за Пампорово, което в момента е гробище на мъртви дървета?

04.07 2013 в 20:21

Късно е - не ви вярвам!

04.07 2013 в 18:56

.. И аз това си мислех през цялото време...

Абе, тези кога имат време да предлагат такива неща?!? не разбраха ли, че от тях искаме едно нещо само - ОСТАВКА!

04.07 2013 в 18:23

Ако визираш сегашното "правителство", то нищо няма да свърши освен да доокраде еврофондовете. Освен това е абсолютно нелегитимно!

04.07 2013 в 17:24

С тези хора - всяко подобно примамливо предложение изглежда като дар от данайци.

04.07 2013 в 15:46

Ясно значи да кажем чао и на малкото останало по нашето черноморие.