ВАС решава за уволнението на Мирослава Тодорова

Последна промяна на 13 септември 2012 в 09:34 1082 2

Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

Върховният административен съд ще решава днес законно ли е уволнението на съдия Мирослава Тодорова. През юли Висшият съдебен съвет наложи на съдийката от Софийски градски съд най-тежкото дисциплинарно наказание, заради три просрочени дела. 

Тодорова иска отмяна на решението на Съвета заради съществени процесуални нарушения. Тричленен състав ще решава спазил ли е кадровият орган буквата на закона, но решението му няма да е окончателно. 

Казусът "Тодорова" стана повод за противоречиви реакции. Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че решението е принципно и няма връзка с последователните критики, които Съюзът на съдиите в България, чийто председател е Тодорова, отправяше от години към работата му. Скандалът влезе в полезрението на евроекспертите, а уволнението на Тодорова влезе в последния мониторингов доклад за съдебната реформа.

Уволнението на съдия Тодорова изкара близо 200 съдии на безпрецедентен протест пред сградата на ВСС.

Мирослава Тодорова поиска от съда да спре временно изпълнението на решението на ВСС, за да може да завърши делата, по които работи. Съдът отказа и така над 40 процеса на обвиняваната в бавно правосъдие съдийка започват отначало. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2012 в 10:36

празно*

13.09 2012 в 10:35

Решението не е "принципно", а поръчково. Твърдя го от позицията на пострадал от изпълнителната и съдебната власт, в частност Прокуратурата, в РБългария. С един удар - два заека. От една страна да се види колко е "загрижен" министър Цветанов, т. е. изпълнителната власт, за проточените дела и липсата на справедливост в съдебната система. А от друга - удобно "уволнението на Тодорова влезе в последния мониторингов доклад за съдебната реформа".
"Мирослава Тодорова поиска от съда да спре временно изпълнението на решението на ВСС, за да може да завърши делата, по които работи. Съдът отказа и така над 40 процеса на обвиняваната в бавно правосъдие съдийка започват отначало."
Тежко на пострадалите... в "Република" България. Види се колко ги е грижа за делата и справедливостта... Остава да видим дали спестените от омбудсмана К. Пенчев магистрати, които са съсипали съдебната система няма да бъдат отново преизбрани. За каква реформа говорим тогава?! Преливане от пусто в прано! Абсурд и парадокс - в едно!