Започва общественото обсъждане на "Южен поток"

Последна промяна на 14 юли 2013 в 14:43 2927 9

Планираното трасе на
Планираното трасе на "Южен поток"

Варненци ще имат възможност утре (16 юли) да разгледат и на живо да обсъдят всичките въпроси, които ги интересуват по време на обществените обсъждания на «Южен поток».

В морската столица пристига ръководството на проектната компания «Южен поток България» АД, което в директен диалог с гражданите на Варна ще представи и ще обсъди Доклада за оценка на въздействието върху околна среда.

Надеждите са, че проектът ще спомогне за намаляване на безработицата, която и в момента е рекордна за Варна, въпреки разгара на летния сезон. Пристанище Варна – най-голямото предприятие, осигуряващо работа за варненци, се надява да получи възможност за транспортиране на товарите за строителството на «Южен Поток», което ще осигури стабилна печалба за компанията, която на първоначален етап ще бъде минимум 30 милиона евро. «Южен поток» ще помогне не само да се избегнат съкращенията на самото предприятие, но дават възможност и да се разшири персонала. Допълнителни приходи за местния бизнес се очакват и заради стотиците инженери и строители, които ще пристигнат в града, за да работят по проекта.

Проектната компания "Южен поток" планира 2500 нови работни места, милиони компенсации за придобиване на земя от собствениците и значителни средства за индустриите, съпътстващи и осигуряващи реализацията на проекта, от който се очакват милиони данъчни отчисления. От проектната компания ще се опитат да убедят хората от Варна, че природния газ е най-екологичната енергия, а обвиненията за евентуално замърсяване са демагогия и популизъм.

"Южен поток" е най-голямата инвестиция в Европа, в която са включени не само Русия и България, но също така Италия, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватия и други. Геополитически тя дава шанс на България да се възползва от стратегическото си положение на т. нар. "Южен път на коприната" и да се наложи като енергиен център на Балканите. Така под контрола на българската държава ще преминават 63 куб. метра газ годишно за Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 03:23

какво става offnews. не ви харесва коментара ми защото ви критикувам или защото говоря против Южен Поток..? не толкова плоска цензиура де. все пак нямаше мръсни думи.. или искате да кажа на света че сте подлоги и вие?

16.07 2013 в 02:51

Защо статията на offnews е толкова еднопосочна в защита на Южен поток? И на никой не му прави впечатление. Къде е обективното представяне на аргументите за и против. Къде е анализа . Къде е показванет на уловката.. Освен това което Bastor казва имаи друго, да обобщим:
1-во и най важно- Обвързваме се безвъзвратно с Русия и ставаме още по( ако е възможно) зависими от тях. Ако не им харесва правителството например- спират кранчето през зимата, малко протести на измръзнали и ето ти ново таова, на БСП да защити "слабите"..
2-ро ГАза по тръбата мже да е само руски. Не както беще Набуко, там можеше дас и купим от всеки и пренесем по тръбата.
3. Тръбата ще е руска или поне наполовина руска. на българска територия. Утре не се очудвайте като влезат като в Грузия да си защитят тръбата.
4. Ще взимаме таски, ама след 15 години!?
5. Договорените такси са 2-2, 5 пъти по ниски от същите които трябва да плаща Газпром да минепрез западна държава.
6. Междувременно Трансгаз ще губи и от другите такси , които няма да взема вече. Около 7 милиарда за 15-те години
7. ще вземем заем от Русия/ Газпром с безумна лихва. има куп банки коиот биха дали по-малка. Ще ни излезат тези 1,5 милиарда около 3 и нещо поне. Кой ще плаща всичко това? - децата ни.
8. Ще има отчуждяване на имоти. бас хващам че някои хора знаят точното торасе и са си накупили имоти баш там. ЩЕ източат още малко пари от държавата.
9. Паша дере е едно от 3-те останали ндевствени плажове в България. Ще бъде затрит. Не разбирам къде с а тези зелени дет плакаха за шистовия газ, ами излезте и сега. но всички им е ясно кой организира онези протести. сега няма интерес- няма и спонтанен протест.
10. и не най-последно- хора като Станишеф, Орешарски, Първанов и пр. ще вземат огромни комисионни за работата която свършиха/ ще свършат. пак ще ги платим ние. а те ще засилят Олигархичната си сила.

сигурно има и още, допълнете ако се сещате...

14.07 2013 в 22:06

Обсъждане ли? Че вие вече подписАхте бе! Това ли ви е "прозрачното управление"?

14.07 2013 в 20:14

Е нали вече било подписано? Това май не е точно граждански договор за изпълнение на услуга, та ще дойде да е мислено и писано много години. Да не се окаже че е работа на герберастчетата, а?

14.07 2013 в 20:12

Просто че чудя на глас кви ги плещиш.

14.07 2013 в 19:58

Какви ги дрънкаш?

14.07 2013 в 19:46

На теория не е лошо да го има това нещо.


Проблемът е че нашите подлоги ще ни прецакат пак.

Един истински дипломат/политик ще се опита да извлече максимума от тази сделка, а гейо/орехчо директно ви казвам какво ще направи (дано да греша де)

1. Взима заем под формата на материали и машини произведени в Русия
2. Кредитът на заема ще е безбожно висок
3. Ще изкупуваме евтини руски тръби и гайки
4. Ще плащаме милиони лихва в истински пари (нищо че заемът е под формата на материали)


Дано да греша, но подушвам голям "stimulus" пакет от нас за братята руснаци.

14.07 2013 в 18:41

А местните гении видимо знаят, че в междудържавните договори за междуконтинентални съоръжения, най-подробно се описват именно парцелите, и кирпича за строене на бараката за лопати.
Като не знаеш какъв е въпроса - що лаеш? Ако ще предлагаш друг газ - просто го направи.
Местните хора искат само да се премести компресорната станция понеже е много шумна, предлагат и варианти. Твоето виждане по въпроса?

14.07 2013 в 16:51

Уродите подписаха договорите и сега ще го обсъждаме? хахаха е не няма такъв цирк!