Жена има 4 ЕГН-та - на мъж, чужденец и покойник

Последна промяна на 03 май 2013 в 13:01 2457 0

Стефка Найденова - собственичка на 4 самоличности заради грешки в регистрите

Жена от Кюстендил изненадващо установи, че съществува в регистрите с 4 ЕГН-та. Те обаче са на мъж, на чужденец и на покойник.

Куриозът излязъл наяве, когато Стефка Найденова отишла да си извади дубликат на акта за раждане в Ботевград, където е родена, разказа bTV. 

Там разбрала, че е родена не на 3-ти януари, а на 4-ти януари. "Значи първо ми е объркана датата, оттам и последните 4 цифри”, казва жената. „Излиза, че не съм български гражданин. Това ми е дипломата за основно образование. Тук съм с мъжко ЕГН и пише, че съм от Благоевград”, посочва Стефка.

 Според справката на МВР тя фигурира в тяхната система с четири различни ЕГН-та и напълно объркани данни - като мъж, като чужденец и като починало лице. И въпреки различните си самоличности, досега Стефка е родила две деца, един път се е женила, развела се е, била е на борсата, сменяла е работата си няколко пъти, осигурява се, дори е теглила заем от банка. За 34 години нито веднъж досега нито една служба в държавата не е засякла четворната й самоличност.

„Самите длъжностни лица нямат никакво взаимодействие и кореспонденция помежду си, за да бъдат отстранени тези грешки и те продължават да се възпроизвеждат. С четири различни ЕГН-та човек ако рече да е злонамерен, може да извърши злонамерени действия спрямо банковите институции, спрямо сигурността на държавата, а в ежедневния си живот също търпи негативи, защото трябва да доказва кой е и се блокира неговата ежедневна дейност”, обяснява адвокат Георги Убенов.

banner 545x