"Нечовекът" Краси Георгиев ще бяга 555 км в Хималаите

Последна промяна на 18 септември 2018 в 12:54 1216 0

Ултрабегачът Краси Георгиев планира да участва следващото лято в най-екстремното и най-дълго състезание по бягане в света - ултрамаратонът "Ла Ултра" в Хималаите, чието трасе тази година е удължено до 555 км.

Пред БНР Краси разказа, че вече две години е получавал покана, понеже в такива състезания не може да се запише всеки, но досега не е имал възможност да участва. През 2019 г. изданието ще бъде юбилейно и затова организаторите са удължили 333-километровото трасе до забележителните 555 км.

Преди това, през януари Краси ще бяга в 370-километров ултрамаратон във Великобритания, а през март, отново там, ще тича 400 км в тунел - сменяйки постоянно посоката, докато измине тези 400 км - отново истинско предизвикателство, най-вече за психиката.

След броени дни, на 28 септември, на гребната база в Пловдив пък започва предизивкателството "55 часа" - в него Краси ще бяга, за да насърчи хората към активен живот.

Краси Георгиев е роден в София, живее 20 години в Лондон, после в САЩ и отскоро - отново в София. Започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и води изключително нездравословен начин на живот.

След пълна промяна в живота си успява да завърши десетки свръхтрудни ултрамаратони по света - от Арктика, през бразилската джунгла, до Камбоджа. Сред най-големите му постижения са 240-километровият "Маратон на пясъците" ( Marathon des Sables) в пустинята на Мароко.

Краси е единственият българин допуснат за участие и завършил най-тежкото ултра бягане в света - Badwater, в Долината на смъртта в САЩ - трасе от 216 км, започващо на 85 метра под морското равнище и завършващо с изкачване на връх Уитни, при температури, достигащи 50 градуса на въздуха и 90 градуса на асфалта.

За да бъде един от 50-имата одобрени, Краси е трябвало да мине през специална комисия, която да оцени постиженията му и готовността му да издържи на тежкото физическо и психическо изпитание. Миналото лято Краси успя да преодолее трасето за 37 часа и 37 минути.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !