Американски археолози открили библейския град Содом

Последна промяна на 08 октомври 2015 в 10:04 11075 5

Снимка Twitter

Американски археолози твърдят, че са открили останки от библейския град Содом, който заедно с Гомор, е символ на греха. Градът се намира в Южна Йордания.

Археолозите от екипа на проф. Стийв Колинс са уверени, че са открили руините на Содом след 10 години разкопки в района на Тал ел-Хамам.

Учените са открили множество древни монументални структури и артефакти, които говорят, че откритието им е град-държава от Бронзовата епоха. Руините са от време, в което много други големи градове в Йорданската равнина са или изоставени, или страдат от сериозен спад.

Много малко се знаеше за този период преди началото на разкопките ни през 2005 г. Дори археологическите карти в този район бяха почти празни, обясни Колинс, цитиран от RT.

По думите му Тал ел-Хамам съвпада с всички указания за Содом, описани в Библията.

Според откритието на учените градът се състои от горна и долна част. Градът е имал и 10-метрова тухлена стена с ширина 5,2 метра. Имал е улици, порти, кули, както и централен площад.

Има доказателства за това, че по време на Средната бронзова епоха (2000 г. до 1540 г. пр. Хр.) градът е бил подсилен, за да се защитава по-добре от външни заплахи. Добавени са отбранителни системи в горната и в долната част на града. За да се случи това, е бил необходим голям брой работници, допълва Колинс.

Доказателствата сочат още, че животът в града е спрял рязко около края на Средната бронзова епоха. Животът в града е прекъснат за около 700 години.

Колинс се надява, че продължаващите разкопки ще дадат обяснение на внезапното „спиране“ на живота в града.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2015 в 14:09

ХАХАХАХА....тия "учени" - копачи са трагични. Науката отдавна установи какви са причините са "спирането", и то не само в този регион, на човешката цивилизация - КОЛОСАЛЕН КАТАКЛИЗЪМ...буквално 90% от населението на земята е затрито! Цялата цивилизация спира и започват тъмните векове 700г. Ма аз ли да имам всички ресурси и да не го знам! Елементарно е!

08.10 2015 в 13:20

"Колинс се надява, че продължаващите разкопки ще дадат обяснение на внезапното „спиране“ на живота в града."
--
Защо ще го прави, нали е обяснено това?

08.10 2015 в 11:28

Понякога си мисля, че разкопките в Близкия Изток просто трябва да се спрат в следващите 100-200 години. Защо да изкопаваме красота и знание от миналото? За да го взривят прасетата от ИД? Не е ли по-добре руините да останат под земята, в относителна безопасност, докато конфликтите не се разрешат?

08.10 2015 в 10:20

Тия два града са олицетворение на разврата.
И като са открили Содом какво следва?
Най-голямата педерастия завладява америка.

08.10 2015 в 10:14

Тия археолози да не са правили разкопки в Студенски град?