Платини се обяви против VAR

Последна промяна на 30 август 2018 в 12:13 702 0

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се изказа остро против системата за видеоповторения VAR, която бе използвана на Мондиал 2018 и която все още не навлиза в Шампионската лига.

Според френската легенда повторенията не дават желаната справедливост във футбола. В УЕФА не бързат с прилагането на системата, но тя навлезе вече в редица големи европейски шампионати.

"VAR е самоделна работа. Системата не осигурява повече справедливост. Вземете финала на световното първенство - имаше VAR, въпреки това първият гол на Франция беше от пряк свободен удар, при който нямаше нарушение на хърватите. За втория френски гол съдията се превърна в марионетка. Имаше ли игра с ръка? Или нямаше? Цяла Хърватия обяви играта с ръка за неволна, а цяла Франция крещеше, че е нарочна. И къде е справедливостта?

В началото на историята на футбола е имало един съдия, после двама, трима, накрая телевизията изяви претенция да помага на арбитрите. Но да се помага на съдиите е илюзия. Аз съм играл пред камерите и си спомням как Тиери Ролан и Жан-Мишел Ларке викаха: "Дузпа за Платини!", макар че защитникът едва ме беше докоснал. В други случаи са ме посичали през краката, а Тиери и Жан-Мишел нищо не са видяли. Футболът е спорт на физическия контакт. Да докоснеш съперника, не означава, че си направил нарушение.

Видеото може наистина да е от полза, когато трябва да се установи дали топката е преминала голлинията, или дали има засада, защото тук се отчитат конкретни факти и няма място за спорове, но и това е опасно.

Може би един ден капитаните и вратарите ще сложат слушалки в ушите си и треньорите ще им казват: "Иди наляво! Иди надясно". Това окончателно ще убие футбола, както вече уби колоезденето и Формула 1", казва Платини пред "Екип".

banner 545x