Замесват премиера в битката за стола на Борислав Михайлов

Последна промяна на 20 ноември 2017 в 18:14 2397 1

Министър-председателят Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев бяха замесени в битката за шефското място в БФС от инициативния комитет, издигнал кандидатура на Любослав Пенев за президент на централата.

От комитета изпратиха открито писмо до Борисов и Кралев с копие до медиите, в което се оплакват от работата на съюза и призовават за намеса.

По принцип БФС е автономна структура и пряка намеса на държавата може да донесе сериозни санкции и дори изключване от структурите на ФИФА и УЕФА.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ; Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ, МИНИСТЪР НА СПОРТА; ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ МЕДИИ

Отворено писмо до Премиера и Министъра на спорта

Любослав ПЕНЕВ - Президент на БФС, в името на България·20 ноември 2017 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО
НА ВНИМАНИЕТО
НА Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ: Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ
МИНИСТЪР
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА СПОРТА
КОПИЕ: ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ МЕДИИ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР КРАЛЕВ,

Позволяваме си да ангажираме вниманието ви
ОТНОСНО: предстоящия конгрес на Българския футболен съюз (БФС)
Не е нужно да ви описваме ситуацията в БФС. Ще използваме само един цитат от уважавана българска медия „едва ли има друга страна, в която футболът да е такъв фарс“, в статия „БФС се заличи от футболната карта” . Статията е от 24.10.2017 г. в trud.bg. И понеже БФС представлява националния футбол бихме ги коригирали малко: БФС заличи България от футболната карта. Тъй като сте спортно ангажирани държавници искрено се надяваме да сте я прочели, ако ли не, направете го. Кратко и ясно е описано състоянието в БФС. Тези господа от БФС управляват „Цар Футбол“, а интерес към него имат милиони българи. Не е за подценяване. Това е спорт, който носи огромни емоции и слава на България, той е социален феномен.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР КРАЛЕВ,

Два са конкретните повода, по които бихме искали да сте информирани и да се предприемат мерки:
1. Предвид предстоящия конгрес през следващата година и желанието ни да имаме възможност да проведем една нормална кампания, на 17.11.2017 г. се опитахме да депозираме писмо за намерение във футболната централа за издигане на кандидатурата на г-н Любослав Пенев за президент на БФС. Не приеха писмото ни, защото нямали регистър за входяща поща. Изпратихме писмото по-късно по куриер, върнаха го със същия аргумент.

Тук е въпросът: Как е възможно институция, представляваща НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, да няма регистър за входяща поща? Сблъскахме се с описаните в статията непрофесионализъм и арогантност.
2. Подробно разгледахме сайта на БФС. Това е недопустимо за национална институция, в която сигурно влизат много международни организации. Не можахме да намерим никаква точна информация, която би трябвало да е публикувана. В нея има малко документи, малко стари новини и координати.
Предвид статута на сдружение с нестопанска цел, обединяваща всички футболни клубове, тук липсват регистри, отчети и т.н. Това е хаос и безотговорност. Постарахме се и разгледахме сайтовете на други европейски централи. Там има всичко.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР КРАЛЕВ,
На този етап единственото място, където може да се намери информация за футболните клубове-членове на БФС се оказа сайта на Министерството на спорта. Една повърхностна проверка показва, че над 30% от клубовете, фигуриращи вътре, не функционират, а някои от тях повече от 10 години.
Защо и тук се подвежда обществото? Та това нали е официалния сайт на Министерството на спорта на България, принципал на българския спорт?

Поискахме чрез медии на основание Закона за достъп до публичната информация списък с членовете на БФС. Оказа се, че такъв няма. Щели да го изготвят. Нима тези членове не си плащат членски внос и във всеки един момент да има яснота колко са? Или информацията се крие, или е пълна анархия? Това не е наследствена частна фирма, за да има търговски тайни. Това е институция с ангажимент към българското общество и държава и отчетността трябва да е преоритет и задължение.
Тук са въпросите: Защо държавата го допуска? Има ли институции в България?
Резултатът: Празни стадиони. 6 пропуснати европейски и световни първенства. Заличаване на България от футболната карта.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Винаги сте се доказвал като отговорен държавник, когато става въпрос за българския спорт. Въпреки огромните Ви ангажименти в навечерието на най-важния за съвременния период на родината ни – председателството на съвета на ЕС, не пренебрегвайте тази ситуация. С нас се свързаха много представители и привърженици на „Цар Футбол“. Имаме много информация за дейността на БФС. Със сигурност голяма част от нея ще излезе на бял свят. Всички искат промяна. Напрежението е много голямо.

Всички знаем, че в България има действащо законодателство и изненадващо за нас за БФС такова няма. Разчитаме на действия от страна на държавата, за да има възможност кандидатите за поста Президент на БФС да влязат в РАВНОСТОЙНА И КОРЕКТНА НАДПРЕВАРА, за да спечели най-добрия, В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
Тази година България ще е столица на Европа. Нека взимаме добрия пример и да го прилагаме. Не можем и не трябва да се държим като страна от третия свят. В кой век сме?

20.11.2017 г. София 

Инициативен комитет: „Любослав Пенев – Президент на БФС“

При необходимост от информация:
Представител – Ивайло Гроздев

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

551

1

reKontra

20.11 2017 в 22:44

Разбира се! Този цирк без участието на суджука няма да мине.