България не е уведомена официално за спирането на "Южен поток"

Последна промяна на 02 декември 2014 в 15:14 11512 24

Изказваме позицията си по-скоро рано, отколкото късно, защото България не е официално уведомена за казаното от Путин вчера.

Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет. 

Дончев обясни, че това е по-скоро реакция, отколкото позиция. 

"Добре ще е "Южен поток" да минава през страната ни. С всяка газова връзка по-малко, България губи. Ако проектът го няма, това е загуба за България”, обясни Дончев.

Вицепремиерът коментира, че за страна ни би било добре, ако имаме газова връзка с Гърция, Турция и Сърбия. Според него това би гарантирало енергийната независимост на България.

"Въпреки чувството ми за хумор не бих се обадил на руските ни партньори, за да ги питам дали това, което достига до нас, е вярно. Не бих поставил под въпрос това, което казва президентът Путин", каза още вицепремиерът.

Той каза още, че е говорил с представители на ЕС. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович е обещал, ако "Южен поток" отпадне, да прокара до България алтернативна тръба от Гърция. 

"Няма да стоим и да чакаме безучастно, за да видим какво ще стане с "Южен поток". България ще продължи да се бори за реализирането на „Южен поток", като това ще се случи в сътрудничество с Европейската комисия", категоричен е Дончев.

Той обаче подчерта, че няма как страната ни да извършва "сепаративни действия спрямо ЕС", което по думите му означава, че Евросъюзът трябва да излезе с една обща и силна позиция за проекта, която в максимална степен да защитава интересите на България.

"Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача. Търсейки какъв е алгоритъмът на действие от българска страна, по отношение на точния размер на средствата те са 191 млн”, допълни вицепремиерът.

Реализацията на проекта е важна за нас заради доставката на природен газ и осигуряване на работни места, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Тя припомни, че има стартирана процедура, с която изграждането на потока е замразено.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна обясни, че загубите за страната ни от спирането на „Южен поток” ще са големи. Той изрази надежда проектът все пак да бъде изпълнен, както е договорено  първоначално.

"Дори да няма клаузи за неустойка в договора, винаги има опасност Русия да ни съди и да се наложи да плащаме, ако се смята за ощетена", каза Дончев.

Още в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов ще постави въпроса за "Южен поток" на своя среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Другата седмица пък в Брюксел ще идат вицепремиерът Дончев и министър Петкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2014 в 23:20

Хей рубладжийте, келипира май свършва.
Wild Turkey е прав. В Москва курсът вече в 54.34/$1
Бързо обръщайте рублите в долеари и/или евро за да не останете на сухо.
И да не забравя искайте да ви се плаща в по-сериозна валута.
Примерно индийска рупия. Въпреки, че в момента тя е малко по-ефтина от рублата (61.83/$1) това няма да е за дълго.
Хайде на бас (залагам $1 за 65 рубли ;) ), че до краят на Декември ще ще е по на сметка ако имата позиции в рупии вместо в рубли.

02.12 2014 в 22:57

До рубладжията "Кънчо....",

Че си простак няма нужада да го съобщава повторно. Nick-ат ти го подсказва,

Ето ги цените:

January $84.70 July $126.16
February $86.64 August $108.46
March $96.87 September $96.13
April $104.31 October $68.50
May $117.40 November $49.29
June $126.33 December $32.94

2008 Average $91.48

И виж какво става сега? Руските банки вече въведоха лимит за покупка на валута. Гречката изчезна от магазините. Bloomberg смятат, че петролът ще падне до $40 а бюджетът на "Хуйло" е разчетен при $100. Разликата ще си я напечата. После? После 200 рубли за $1 през месец Май.


И за твое сведение - Когато фактите говорят и рубладжиите мълчат.

02.12 2014 в 22:14

Нищо повече, от едно голямо: ХА-ХА-ХА-ХА ... Пак ще гризнем дръвцето. Честито на пиндустанската сволоч!

02.12 2014 в 21:32

Нима се съмнявате в думите на Путин?!
Тън мън няма. "Великият" диктатор лично го каза.
А причината всички я знаем (само не и той) $70/барел петрол и 54:15 рубли за долар.

02.12 2014 в 19:53

Уф, ЮженПаток трябваше да го има до Варна....щяхме да изстреляме всички комундели през него в Глистостан!!!

02.12 2014 в 17:40

Атакаджийско-позитанските путиноидни тролове се разсмърдяха тотално! От зор изглежда са петоколонниците са пропикали сибирска газ! Споко бре скапаняци, това са само номерата на средноазиатския ви кумир, ЮП може и да стане, но само по европейските правила!

02.12 2014 в 17:35

Явно протурското лоби в България тържествува.

Защо? Много е просото - сега вече ще бъдем ПРИНУДЕНИ да купуваме СЪЩИЯ този "ЛОШ" РУСКИ ГАЗ, обаче вече транзитиран през Турция, и на много по-висока цена, от което ПЕЧЕЛИ ТУРЦИЯ, а ГУБИ БЪЛГАРИЯ.

Иначе няма какво продажните български политици да се правят на "изненадани", тъй като вече отдавна има приети и действат ДВЕ РЕШЕНИЯ на МС за СПИРАНЕ на проекта "Южен поток". При това положение какво би следвало да направи руската страна, освен да обяви, че се отказва ОФИЦИАЛНО? Западняците пак ни забиха нож в гърба. Омерзен съм.

02.12 2014 в 16:58

Гацо каза!
Навремето Иван Костов отказа Южен поток с по-малка тръба – кой принуди Костов е отделен въпрос. Но заради отказа на Иван Костов тогава Русия и Турция си изградиха Син поток, и тръбата спокойно си работи – Турция си точи газ от Русия.
Сега БГ пак отказва този път Южен поток с голяма мощност, и срещу отказа на БГ Русия и Турция ще построят още един Син поток с голяма мощност, който ше стигне до Гърция, а нататък... през Македония направо за Сърбия ...
А сИга Сите Бугаре и русофоби и русофили да почват да действат. Най веке тея де плакнете очи все на ЗападЯ, айде, почвайте действието ПОДМИВАНЕ... Че както плакнете очички на ЗападЯ кат пес-помияр край кебапчийница нещастно и безхаберно, Путин одма отсвири бугарете, веч се сговори с паша Ердоган, та пашата да оножда бугарете... А както плакнете очички на Западя, значи сте с дирника към пашата, затуй хващайте ибрика и ЯКО ПОДМИВАНЕ, пашата не прощава за кирлив дирник
А Путин и паша Ердоган сигур са изчисли колко руски и турски живота са затрити за да я има таз нещастна БГ с още по нещастни Рустем Плювню, Боко Банкянски, протестъри и вся остальная сволочь ...
"Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

02.12 2014 в 16:57

Западняците ни тласкат право към ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

Вече 25 години под еврогейско-педероатлантическо НЕОКОЛОНИАЛНО РОБСТВО България не само, че не стана по-богата, но и обедня и се свлече на последно място в класацията като НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА.

За което трябва да благодарим на първо място на усилията на ФАЩ и Четвъртия хилядолетен Райх, които ни насадиха такава експлоататорска НЕСПРАВЕДЛИВА демонокрация, че вече НАРОДА ЗАПОЧНА ДА СЪЖАЛЯВА ЗА СОЦИАЛИЗМА, и за времената на просперитет при реалния социализъм, които останаха далеч в миналото.

Домакинствата в страната са затънали в дългови, пенсионерите мизерстват с НИСКИ ДОХОД, циганите се размножават благодарение на "деЦките", нахлуват пълчища ислямски псевдо"бежанци", радикалният Ислям настъпва в ромските махали, очаква ни демографска катастрофа.

ЦЕНИТЕ РАСТАТ непрекъснато, а реалните ДОХОДИ НАМАЛЯВАТ. Вече никой не прави никакви ИЛЮЗИИ, че ЕС и ФАЩ са "приятели на България". Просто западняците плащат на една шепа продажници-марионетки и петоколонници да държат народа в подчинение и мизерия, за да могат те за наша сметка да БЛАГОДЕНСТВАТ. Омерзен съм.