Българинът става все по-голям песимист

Последна промяна на 05 ноември 2014 в 12:58 3021 3

1

Българинът гледа все по-песимистично на бъдещето на страната, на икономическите й перспективи и на личните си финанси.

През октомври 2014 г. общият показател на доверието на потребителите намалява с 2.9 пункта спрямо предходното тримесечие, сочат данни от анкета на НСИ. Това се дължи на понижено доверие в градовете с 3.0 и в селата с 2.8 пункта.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца и очакванията за следващите дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 4.2 и с 2.5 пункта.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се повишава с 5.4 пункта. Същевременно и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават, показват данните на Националния статистически институт.

Очакванията за безработицата също са негативни. Преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава през следващите 12 месеца.

Анкетата отчита и негативна нагласа на хората през следващите 12 месеца да купуват автомобил, жилище или да правят ремонти у дома.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 13:44

Никой не те е излъгал. Ако си се почувствал излъган това е проблем на ценностната ти система. Европейският съюз е съюз първо на споделени ценности, които ти така или иначе няма да ги разбалаш, че да ти ги обяснявам. Благоденствието е вторичен бонус и го има само ако се полагат усилия. Европейският съюз не е безплатна лапаница - това Българинът не го разбра и затова се чувства прецакан.

05.11 2014 в 13:38

И как иначе с червените гниди начело, откъде оптимизъм, има ли случай или каквото и да било, освен кражбата, мародерството и унищожението на законността и държавността, което да вирее и да е оцеляло в ръчичките на червената пасмина? Бог да пази България, ама надали докато простата, робска рая трае червените боклуци да колят и бесят безнаказано.

05.11 2014 в 13:28

Еми ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ! Да не сте очаквали друго? НИСКИ ДОХОДИ и ВИСОКИ ЦЕНИ.

И да не забравите да благодарите за това на Еврогейския Съюз и педероАтлантическия алианс. Вместо изравняване със средноевропейския жизнен стандарт - НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА.

Неоколониализмът в действое. Западняците ни излъгаха. Омерзен съм.