Бизнесът предлага данък върху пенсиите на работещите възрастни

Последна промяна на 17 февруари 2015 в 17:41 4632 8

Пенсиите на хората, които продължават да работят, да се облагат с данък, предлагат работодателите на днешния кръг от преговори за пенсионната реформа вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Бизнесът предлага хората, които получават пенсия и продължават да работят, да плащат данък върху общия размер на доходите си или да вземат по избор заплата или пенсия.

Николай Николов, съветник на Калфин, коментира, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС), а само в три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите.

Работодателите са поискали също да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а бизнесът отдавна настоява то да стане 50:50, както беше планирано в началото на пенсионната реформа през 2000 г.

Още в началото на мандата си Ивайло Калфин обяви, че осигуровките за пенсия трябва плавно да се увеличат. Той предлага вноските да растат с по 0,5% през следващите 11 години.

Очаквано работодателските организации скочиха срещу това предложение. Наскоро те излязоха с декларация срещу социалния министър, в която го обвиниха, че толерира идеите само на синдикатите и заплашиха, че ще излязат от тристранния съвет.

Бизнесът обяви, че при увеличаване на осигуровките голяма част от работодателите ще минат в сивия сектор или ще фалират.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 10:59

Като гледаме в паницата на немските пенсионери например, трябва да видим, че техните пенсии се облагат с данък и им се взема 18% от пенсията за здравна застраховка. Така е и в почти всички страни в Западна Европа.

18.02 2015 в 07:19

Направо да ги карат пенсионерите да минат тестът на Купър и който оживее да взима пенсия.Да е.. .а и либерастите ви ,всичко е разход и приход за вас,дори собствените ви родители.

18.02 2015 в 05:49

хЕмел ще се въздържа да бъда се бе си, но човек трябва да работи докато може, иначе съм против пенсионери да да работят в държавни предприятия и да са на държавни служби, иначе всеки доход трябва да се облага, друг е въпросът дали човек да дава грешни пари на червената МАФИЯ, които не отиват по предназначение я в ненаситните им задници!!!!

17.02 2015 в 23:55

Защо да работя ако ми стига пенсията.Предлагам да проверим Бизнесът,за укрити доходи.

17.02 2015 в 21:46

... младите (понеже мноо знаят) да си намерят, изобретят, извоюват сами РАБОТА!

(неграмотни мързеливци, без капка дисциплина! и т.н. са т.н. Млади подлежащи за реализация...)
хахахахахахахахахахаха

емел, кога ше "излежаваш" краденото от Бедствията и Авариите, предиили след местан/доган/делянчо...)

айдееееееееееееееее

17.02 2015 в 19:44

Стига сме търпели пенсионери на работа. Нямаха насита на пари. Кога ще се реализират младите. Не си изпращат децата на работа, защото техния труд бил по-ниско заплатен от този, който получават родителите като доходи.
А да не говорим колко е хубаво да получаваш пенсия и заплата. Осигуряваш бъдещето и на децата си и на внуците си. Това ни е изкривеното мислене и затова сме на този хал.Едвам ходят на работа, дори ако трябва ще ходят и с памперсите, но ще работят. Типичното пенсионерско мислене.

17.02 2015 в 19:38

Ако Боко се съгласи на този данък правителството пада!!! Защо работят пенсионерите? Ако можеха да се издържат с пенсиите щяха ли да ходят на работа болнави и с бастунчета? Щеше ли да има 70 годишни пазачи на паркинги и офиси? Можеш ли да затвориш в къщи един 50 годишен пенсионер бивш летец, военен, полицаи, миньор? Всички пенсионери работят на непопулярни и непривлекателни места.Може ли да забраните и да облагате с данък пенсиите на лекарите пенсионери, които спасяват близките ви и децата ви? Който посегне на законните придобивки на хората си отива!!

17.02 2015 в 19:05

Не се наядоха тези " бизнесмени"!