Дамян Илиев, БАБХ: Здраво варене убива вируса на чумата

Последна промяна на 30 юли 2019 в 11:15 2624 1

Снимка БГНЕС

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете в задните дворове на къщите. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев пред БНТ.

"Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", каза той.

Днес започва избиването на прасетата във Видинско, където преди два дни бе открито ново огнище на заразата. Съвсем близо до мястото, където е регистриран вирусът, има индустриална ферма с 4000 прасета и според Илиев рискът за тях е много висок. Според шефа на БАБХ основните усилия в момента са именно заразата да не стигне до големите свинеферми.

"Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", каза още Илиев.

Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

"Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1795

1

zuljin

03.08 2019 в 17:17

Значи трябва да те сварим в казан, свиньо парашутистка!!!