Данък "уикенд" мина през парламента

Последна промяна на 11 ноември 2015 в 13:47 31931 21

Със 102 гласа „за“, 33 „против“ и 27 „въздържал се“ депутатите приеха на първо четене закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерския съвет.

Част от приетия законопроект е т.нар. „данък уикенд“, според който с ДДС ще се облага всяко имущество, което собственикът на дадена фирма или работещите в нея използват за лични цели.

Вместо с ДДС да се облагат вещи на стойност над 700 лева, както беше запланувано първоначално, разпоредбата ще важи само за вещи на стойност над 5000 лева.

Новият данък е мярка, насочена срещу данъчните измами, които според финансовия министър Владислав Горанов ощетяват бюджета с десетки милиони лева годишно.

Според промените фирмите ще трябва да доказват, че автомобилите и имотите им се ползват само за нуждите на бизнеса.

Доказването ще става с декларация до Националната агенция по приходите. Тя ще се подава по електронен път. Методиката, по която ще се преценява използват ли се или не автомобилите и имотите за служебни цели – ще определя министърът на финансите.

С приетите промени се намалява и прагът за плащания в брой. Прагът се намалява от 15 000 лева на 5000 лева, като ограничението ще се прилага и в случаите на плащане в чужда валута.

Според министерството това е ефективна мярка за борба със сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. - по курса на Българската народна банка (БНБ) в деня на плащането.

Според друга промяна с данък ще се облагат и всички поземлените имоти в строителните граници на населените места със статут на земеделска земя, при положение, че техните собственици не са променили предназначението им.

Храмовете и манастирите ще се освобождават от такса смет, ако имотът не се използва за стопанска цел, която не е свързана пряко с богослужебната дейност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2015 в 10:17

Замисълът хич не е несправедлив-не може да се облагодетелстваш и да си връщаш ДДС, при положение, че държавата ти дава тази възможност ако закупеното е за търговската ти дейност. А ти не плащаш ДДС, въпреки да купуваш стоката за лично и семейно ползване. Демек физическо лице, което няма фирма е натоварено повече от търговеца, който пак купува стока за лична и семейна потреба, ама плаща по-малко. От къде на къде.
Друг е въпроса, че това на практика е недоказуемо.......като ме хванат да карам служебната кола, дори и с домочадието вътре, не мога ли да кажа, че отивам на бизнес среща, а и не е ли възможно да е така. Събота и неделя работа не се ли върши.
Справедливо измислено, но неприложимо на практика.

11.11 2015 в 19:43

".....Не могат да ограничат контрабандата....."
---------------
@Svetyy, грешно твърдение е това.Не искат да я ограничат, защото от нея им идва доста солидна печалба, било то и във вид на комисионни само....

11.11 2015 в 19:36

До Възмутена, мацка, че тия са скапаняци няма спор, ама и ти нещо не си дочела статията до край. Изключвам варианта, че не си я разбрала, все пак би трябвало след, като правиш бизнес и то с чуждестранни партньори да си поне средно интелигентна.

11.11 2015 в 19:35

.

Мани се Боко !!!

https://www.youtube.com/watch?v=rzTfP5GDVPM


11.11 2015 в 19:07

Време е някой да си ходи! Горанов при ПееФски, Физкултурника с ушите в училище, Лилето на магистралата, Цецка на нивата, Боко в Банкя, мнозинството по дяволите...
Винетките, тази простотия, парите за прослужено време...
Някой се взе за безсмъртен след изборите, но не е!
Назрява РЕВОЛЮЦИЯ!

11.11 2015 в 19:02

.

РоБоГРОБ или

ГРОБ за РБ ?

Изпихте ни кръвта, бе Бойко !!!

Ама до някоя година ще останат циганите, а от тях няма какво да изтупаш.

Щото ще си продам апартамента за билети на децата.

Ебал съм я в държавата, особено с такива управници.


11.11 2015 в 18:54

Отивал помиярът крадлив, в петък следобед,на среща с избиратели!Със служебна кола,за която помиярът нищо не плаща,но ще гласува помиярът,всички,които си ползват служебните коли за работа,да платят данък "уикенд" за да покрият разходите помиярски.

11.11 2015 в 17:24

Това е! Нямало да вдигат данъци... Те такъв ни го хакат, че хак да ни е! Ще си пълнят хазната от бизнеса, защото им е най-лесно. Не могат да ограничат контрабандата и да вкарат повече акцизи и ДДС, защото все пак трябва да се пълнят и партийните и личните каси на партийните величия от ГЕРБ и РъБъ.

11.11 2015 в 17:16

Индийците разкараха английските управници на Индия когато Махатма Ганди призова да се спре плащането на данъци и такси! Само след 6 месеца англичаните се отказаха от Индия и й дадоха независимост! КОЛКО МЕСЕЦА БЕЗ ДАНЪЦИ ЗА КРАДЕНЕ ще издържи българския мутро-милиционеро-ченгесарски олигархичен башибозук?

11.11 2015 в 17:03

А разходите за държавните и общински служебни автомобили за лично ползване (вкл. тия от УБО-НСО) няма ли да се приспадат от заплатите на лично ползващите ги? За какво се дадоха десетки милиарди за метро и обществен транспорт?! За да плащаме отделно други милиарди за дондуркане задниците на олигархичния башибозук и на неговите слуги, любовници, масажисти на уши, копои, пазванти, ..... Защо няма безплатен обществено достъпен РЕГИСТЪР на СЛУЖЕБНИТЕ АВТОМОБИЛИ в държавната, общинска и друга обществено-финасирана администрация с тримесечни отчети за разходите за тях и персонално ползващите ги "началници"?! Всяка сутрин центъра на София се задръства от служебни автомобили за лично ползване. които пък вечер пак задръстват трафика - особено около луксозните кръчми и бардаци на мафията?! Това министерства, агенции, комитети, комисии, кметства, общинари, ..... всичко джитка със служебни автомобили за лично ползване - дори ходят с тях по чужбинским курорти с любовниците и тъпкачите си!!! За наша обща сметка?!