Данък "уикенд" не е само за събота и неделя. Всеки ще плаща ДДС

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 16:57 7386 8

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Данък "уикенд" важи целогодишно, уважаеми колеги, а не е само за събота и неделя. Забравете за уикенда. Всеки трябва да плаща ДДС, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция и допълни, че има и икономическа, и житейска логика в този данък - не било справедливо едни да плащат ДДС, а други - не.

Нареченият от медиите данък "уикенд" бе прокаран чрез промени в правилника за приложение на Закона за ДДС, внесени от министъра на финансите. Той предвижда на фирмите да се начислява ДДС върху стоки и услуги, които се ползват за лични нужди, например автомобили, недвижими имоти, офис техника, телефони.

Според директора на НАП Бойко Атанасов данъкът би могъл да се нарече не "уикенд", а "справедливост", защото сега бил нарушен принципът на равнопоставеност. Той уточни, че до края на януари 2016 г. ще има ясна методика и указание за прилагането й по отношение на разпоредбата. Събирането на ДДС за служебни придобивки, ползвани лично, щяло да се насочи най-вече по отношение на ползвани яхти, автомобили и недвижими имоти.

Отчитайки изтичащата година, министърът похвали работата на приходните агенции - НАП и "Митници", а ръководителите им заявиха съответно, че са събрали с 1.6 млрд. лева повече от данъци в законовия срок за издължаването им спрямо 2014 г. и с 550 млн. (12%) повече от акцизи.

Горанов прогнозира още, че дефицитът по консолидираната фискална програма за 2015 г. ще бъде 2.5-2.6% от БВП, а не 3.3%, колкото е заложеният максимум.

Финансовият министър заяви още, че ще поиска въвеждането на механизъм за финансово оздравяване на общини при финансови проблеми. След местните избори се оказало, че има общини с дълг, равен на бюджетите им за 2-3 години. В този случай общината трябва да може да гласува план и да поиска помощ от правителството срещу оздравителен режим, който да включва мерки с цел подобряване финансовото ú състояние.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 17:18

да бе да

24.12 2015 в 12:50

брех, брех, брех.... тоз министър голям блюстител на справедливостта се извъди... навярно си търси овъзмездяване от съдбата за онази й несправедливост към него преди има няма 2-3 години, когато душицата златна и радетел за справедливост не можеше да си прехранва домочадието със заплата 2-3 бона.... ай ще ви се невиди на освинените циници дето сте всичките!!!

23.12 2015 в 21:56

ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!

23.12 2015 в 21:30

Ко ревете за тоя данък. Някой знае ли защо в Германия, почти не се дават ползват служебни коли да си ходиш до вкъщи? Това се счита като приход и плащаш данък за това,че полваш служебен автомобил за лични нужди. В БГ всеки с частна фирма, дава служебна кола на цялата рода, дето работи във фирмата, за да не плаща данъци. Умните хора предпочита да им дадът по-добра заплата и да карат каквото си изберат. В България роба се радва на служебна кола, а не му пречи че е с ниска заплата. А за фирмите е изгодно за да ти даде кола и да я пише разход. Вместо да ти даде заплата.

Прогледнете бе хора!

23.12 2015 в 18:49

Дадохте ли "вся власть"на комунисто-мутро-милиционерите от ГЕРБ???
Дадохте.
Където не дадохте,Цвъ и Боко,с безбройни фалшификации,си я взеха Властта.Нагло и безконтролно.
Сега,ще берем"плодовете"на плутокрацията по гербаджийски.
Малките фирми,които по правило са гръбнакът на средната класа,ще се явяват "събирачи"по ДДС.Което,авансово,води до гибелта им.
Горанов,справедливо ли е,да направиш имение за 1 мнл.евро?
От къде са ти кинтите,измекяр?Платил ли си ДДС по уикенда?
Безобразие.

23.12 2015 в 17:49

Да попитам ген.Ваньо Танов и министър Горанов предвиждат ли покачване на заплатите на служителите в Агенция Митници, които работят на най-ключови и натоварени места, за да се приключи с корупцията веднъж и завинаги? Или отново не предвиждат такива разходи за да може митничарите да бъдат манипулирани и да изпълняват нечии поръчки? До кога ще ни лъжете?

23.12 2015 в 17:45

Циркаджия.

23.12 2015 в 17:18

Това че дефицита е с близо 1% по-нисък от предвидения е упоменато между другото....да Ви у новините....

Естесвено че Ауди-тата Q7 и БМВ X5 трябва да плащат ДДС и данък МПС както и аз си ги плащам. Сега всеки пишльо дето тати му дава парички или ги е гепил от някъде купува Q7 или Х5 и ги регистрира като комбайн. ДСС не се плаща и данък МПС е 20 лева, нищо че колата е 500 коня.

За сметка на това средния клас хора купувайки си среден клас кола плащаме 10-тина хиляди ДДС и Акциз като я взимаме и ако искаме да е 160 коня, за да е малко по-готина бецалим по 300-400 лева годишни данъци.....