Дизелът поскъпна заради акциза

Последна промяна на 02 януари 2012 в 12:20 1551 2

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов
От 1 януари дизеловото гориво за автомобилите поскъпна с 2 стотинки за литър на бензиностанциите. Природният газ за бита и индустрията се покачи с малко над 4 процента, съобщи bTV. Цената на парното обаче няма да се промени до края на отоплителния сезон. Дизелът по бензиностанциите поскъпна заради повишения от днес акциз - със стотинка и половина за литър. Според европейския енергиен интернет портал Energy EU българите сме на пето място по най-евтина нафта в Съюза. С две до четири стотинки за литър по-евтино я зареждат само шофьорите в съседна Румъния, Словения, Люксембург и Полша. Естествено, порталът не отчита стандарта на живот у нас и съотношението между работната заплата и цената на горивото.  
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2012 в 17:05

А, това е стара българска традиция. По времето на социализЪма ни обясняваха, че най-скъпият град в света е Ню Йорк - леле колко били скъпи продуктите. И никой не казваше, аджеба, колко изкарват тези американци на час.
Та и сега - евтина нафта, евтин хляб - с презумпцията, че сме добре и да не се оплакваме. А истината е различна...

02.01 2012 в 16:57

Ех, защо ли всички анализи се правят по това, колко сме "по-евтини" в Съюза, като никой не пише в тях с колко пъти са по-ниски доходите ни :-(.
В EU средна работна заплата 3000 EUR, в БГ 500 EUR, което си е ~ 6 пъти.
От такива статии, какво се очаква? Хората да си мислят, че има и по зле от нас, ама надали!
2 ст. на литър не са, са нищо, но при 7 такива поскъпвания на година, са си 14 ст.