ЕК разследва ИКЕА заради данъчни споразумения с Дания

Последна промяна на 18 декември 2017 в 14:26 3409 0

Регулативните органи на ЕС ще разследват дали споразумения между шведския мебелен гигант ИКЕА и датските данъчни власти помагат на компанията да плаща по-малко данъци, предаде Ройтерс. Мярката е в синхрон с последните действия на Съюза срещу нечестните данъчни сделки между правителствата на страните в ЕС и мултинационалните компании.

Европейската комисия обяви в понеделник, че проверява две данъчни решения, засягащи Inter Ikea - компания, която управлява франчайз бизнеса на ИКЕА и събира такси в размер на 3% от оборота от всички магазини ИКЕА чрез дъщерното си дружество в Холандия.

Всички компании - големи или малки, мултинационални или не, трябва да плащат техния справедлив дял от данъци", заяви комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията обяви, че първото данъчно решение, което покрива периода от 2006 до 2011 година, е довело до прехвърляне на значителна част от печалбата в Люксембург, където не е била обложена. Второто решение, от 2011 г., било взето, след като Комисията обявила първото за незаконно, позволило значителна част от печалбата, придобита след 2011 г., да бъде прехвърлена в Лихтенщайн.

Веригата за бързо хранене McDonald’s и френската компания Engie също попадат по ударите на европейските проверки заради данъчни споразумения.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !