"Ексон мобайл" иска да търси нефт и газ в „Терес“ и Силистар

Последна промяна на 05 май 2015 в 11:25 6156 47

„Ексон Мобайл“ се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в „Ексон Мобайл“ Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на „Ексон Мобайл“ край Хюстън в щата Тексас, съобщиха от ГЕРБ. 

По време на срещата вицепрезидентът на „Ексон Мобайл“ Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август.

Компаниите могат да подават оферти до 21 септември, тази година, отбеляза още Добрев.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години. Делян Димитров “Булгар­трансгаз” подчерта също, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно и освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От „Ексон Мобайл“ заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 06:19

Дебелян Добрев не беше ли и той синче на уважаван хаскойски милионер?

Значи сичко е наред, гарантирано не само от Герб, а и от Ръб.

06.05 2015 в 00:20

Спрете да се излагате най-после! Не, че очаквам да се случи, но все пак :). Очевидно не правите разлика между Mobil(мобил) и mobile (мобайл), но след като имате затруднения от това естество има лесни начини да ги избегнете. Оставете името в оригиналния му вид на английски например.

P.S. Все още чакам някои от редакторите да се научат да ползват spell checker (спел чекър), за да избегнете и идиостките правописни грешки.

06.05 2015 в 00:10

Кунчо Хуйлодеров бягай да цункаш кремълският си вожд по малкиа, българофоб - сюнетчия, нещастен...., колкото и рублички да ви дават ФАЙДА НУЛА !!!...ха ха ха

05.05 2015 в 19:56

Кирчо, виж примерно Полша бе, смотаняк тъп.
Нали и те са соросоиди, нали и те са със Запада.
А стандарта им на живот спрямо 1990 г. е тройно по-висок.
Как се е получило? Ами много просто. Там бившите ченгета от ДС и КГБ не виреят и хората си бачкат и се развиват.
При нас е точно обратното. И затова сме на това дередже.
Айде да те еб.. в тъпия галфон.
Отивай си в Мурманск да живееш и да си хвалиш тъпара Русия.
Задник

05.05 2015 в 19:52

Кънчо, имаш ли идея колко пари се инвестират за разработване на едно находище, а преди това колко пари се дават за проучване като няма гаранция, че ще излезе нещо.
Така че ти имаш ли ги парите да ги вложиш и да ги рискуваш?
България има ли ги парите? Няма ги.
И знаеш ли защо ги няма, защото ченгетата от ДС и техните издънки останаха на власт след преврата, който спретнаха Луканов и КГБ в БГ - просто си смениха властта от политическа на икономическа.
Така че като пишеш, че еди кои си западни фирми ни окрали, я си направи справка тези фирми наистина ли са западни или са западни само проформа, а реално са собственост на група другари от върхушката на БКП или техните издънки.
Аман от тъпи мекерета като теб.

05.05 2015 в 19:45

Колкото и да увъртат истината е ясна - чужда компания ще ни продава собствените ни ресурси на мааааааааалко по-ниски цени от руските. И ще си прибира печалбата. От НАШИТЕ ресурси. Дето ще им плащаме като попове. Пример - "американските" тецове Марица 1 и 3.
А и статията е грешно пресъздадена. Лайтчотива трябва да е - наш Дилянчу (се) предложи да подари евентуалните залежи от природен газ на "братята" американци по схемата с златото в Челопеч и 2-та ТЕЦ-а в Марица Изток.
Абе соросоидални орки, я ми отговорете гражданите на африканските държави станаха ли по-богати и образовани след като чуждоземните специалисти (най-вече американски) им разработват благата?


Айде бе да ви еба майката смотана соросоидални фисури, изкарайте малко пари!
Я ДА ВИДИМ ИМА ЛИ СМЕЛИ ДА ОТГОВОРЯТ?
:)))))


прокопчо се е изпотил, ефиктивността на галкините орки пада. скоро ще има онождане. да бяга ли пак към цингапур? да духа ли? тежка е съдбата на длъжника - се у сметки се увъртял и се го еbат "напред"... авансово един вид.
ги-ги-ги

05.05 2015 в 19:07

На никой ли не направи впечатление че новината не идва от правителството а от партийна централа???

05.05 2015 в 17:49

ЕФективно от този момент обявявам, че фондация "Америка за Вулгария" вдига хонорара на съобщение от $0.15 на $0.20 в съответствие с завишеното ниво на тролене от страна на Путлер и тролове от фондация "Позови меня".
Това е хибридна война. Цитат Бат Бойко

05.05 2015 в 17:46

Тук гледам има един индивид, който срал, срал, та осрал всичко.

05.05 2015 в 16:03

Европейската комисия препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ.
Така тези страни ще могат да избегнат сривове в доставките и за да имат по-добра енергийна сигурност. В Северна и в Западна Европа работихме много в развитието на терминали за втечнен газ, този пример трябва да бъде приложен в Югоизточна Европа, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович на конференция за енергийната сигурност, организирана от Европейската сметна палата, предаде БТА.


От ГЕРБ-млади предприемачи вече са кандидатствали с проект за изграждане и въвеждане в експлоатация на производствена линия за ВУЛИ (Високо Устойчиви Латексови Издлия). В гр.Бяла отново ще заработи местната гордост - "Латекс". Предприемачите с надяват с масовото производство да свалят цената за транспортиране на газ до България с 75%.
Пробни изпитания на изделията ще извършват на затвореното гражднаско летище в близост до Русе.