И "Анадарко" иска да търси нефт и газ в Черно море

Последна промяна на 06 май 2015 в 12:25 1554 6

Една от най-големите американски компании за добив на газ и нефт „Анадарко“ планира да участва в конкурсите за издаване на разрешително за търсене и проучване на блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. Това съобщи главният директор по международните преговори в „Анадарко“ Ерик Фрай по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

На срещата в Хюстън присъстваха заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров, съобщиха от ГЕРБ. 

Добрев представи пред ръководството на „Анадарко“ параметрите на двата блока „Терес“ и „Силистар“ в българските води на Черно море и разясни процедурата за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване. Добрев подчерта още, че двете находища са изключително перспективни след като в румънските води на Черно море в края на 2018 г. ще започне добив на природен газ, а в турската част сеизмиката е показала съществен потенциал само на километри от „Терес“ и „Силистар“ и там „Шел“ вече прави проучвателен дълбоководен сондаж, който се очаква да докаже значителни количества нефт и газ. Освен това председателят на енергийната комисия информира американските представители, че България е страната с най-ниски данъци и такси в Европа и данък печалба е едва 10%. 

Станков увери представителите на „Анадарко“, че конкурсът за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт ще бъде прозрачен и обективен. Той обясни, че критериите за оценка на офертите на участниците в конкурса следват европейските стандарти и тези на вече проведената процедура за блок „Хан Аспарух“, които по мнение на участвалите компании са били едни от най-прозрачните и обективни конкурси в световен мащаб. Заместник-министърът представи още сроковете за участие в конкурса и параметрите на разрешителните, които ще бъдат издадени на спечелилите конкурсите. 

Заместник-председателят на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров запозна ръководството на американската компания с възможностите за пренос на газ на вътрешната и транзитната газова инфраструктура на България. Димитров подчерта, че България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, след което капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно. Той каза още, че вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на газовото хранилище в Чирен. 

Директорът „Развитие на проектите“ в „Анадарко“ Майк Пейс заяви, че компанията е изключително заинтересована да участва в конкурсите за двете български находища, предвид получената информация. Ерик Фрай подчерта, че предимството на „Анадарко“ е, че компанията им взема решения бързо, проучва териториите в съкратени срокове и с най-модерните технологии и изпреварва с години водещите компании в сектора при вземането на окончателни инвестиционни решения за стартиране на добив на нефт и газ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 15:05

Колкото повече компании, толкова по-добре

06.05 2015 в 13:58

Кирчо П., наистина ли за тези глупости дето ги пишеш ти плащат. Не е истина просто докъде са изпаднали мекеретата на Москва.

06.05 2015 в 13:38

Ти ли бре Кирчо ти ли ще ни го туриш? Виж се какъв си дъртак, ти дори не можеш да го вдигнеш, дори и да изпиеш цял флакон с виагра. Смешник. И стига цапа форума с тъпотиите си. Заминавай за Москва и ни остави на мира.

06.05 2015 в 13:22

Ще им го турим на всичките - един здрав мужикски КУР.
Да им го начу.ам на всички соросоиди, така ще ви го тура, че ще ме помните цял живот. Всъщност то това вашето не е живот.

06.05 2015 в 13:20

Браво,а питаха ли "газпром" и товарищ путин?...Нали си спомняте -преди 3 години откриха нефт край Шабла и някой го "замрази"...А още по-отдавна през 1999 година,направиха с Румъния газопровод независим от "газпром",но сега там кранчето е завъртяно на дясно..."газпром" не дава ,а от идването на кОбургота на власт вече има и послушковци,които да го слушкат.Май никой от мафиотите в управлението не се интересува от интересите на нашата България и работят все интересите на Руската мафия...срещу какво заплащане никой не знае.

06.05 2015 в 13:11

Нема а се плашите бре!
И Ана-дарко ше ги оправим
и Ан-дрешко
и еско-н...
сите ше дупчат!

Ама пръво у къщата на плевню резнашки ше ги пратим! После у Банка, да му надупчат на оня серсеми магнолията и мазния задник, па после мое и у морето!