Юбер ще обжалва глобите от КЗК

Последна промяна на 06 юли 2015 в 20:25 3698 8

От "Юбер" (Uber) излязоха с официално становище, че ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ги глоби с 200 хил. лв. заради нелоялна конкуренция.

"Ние ще обжалваме това решение, тъй като идването на Uber в България означава, че потребителите имат повече избор и сигурна и достъпна алтернатива за пътуване от точка А до точка Б", пише в становището на Uber.

От платформата за споделено пътуване подчертават, че са оказали пълно съдействие на КЗК и са предали всяка информация, която им е била поискана. Според тях обаче решението на Комисията противоречи на становищата от национални органи по конкуренцията в редица други европейски страни.

"Платформите за споделени пътувания могат да намалят броя коли на пътя, като същевременно допълват съществуващите транспортни опции", подчертават от Uber.

Според тях редица европейски съдилища са отхвърлили искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании, каквато е и причината за наложената глоба у нас.

Публикуваме пълният отговор на Uber без редакторска намеса:

Днес КЗК обявиха, че ще глобят Uber, базирано на становище за нелоялна конкуренция, частично внесено срещу Uber от таксиметрова компания “ОК Супетранс”.

От момента, в който КЗК се свърза с нас, ние сме указали съдействие и сме подали всичката поискана информация, относно дейността на Uber в България.
Ние ще обжалваме това решение, тъй като идването на Uber в България означава, че потребителите имат повече избор и сигурна и достъпна алтернатива за пътуване от точка А до точка Б. Наличието на повече избор е добре за потребителите, бизнеса и българската икономика, тъй като конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги.

Решението на КЗК противоречи на становищата от множество национални органи по конкуренцията в Европа, включително в Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, които публично подкрепиха Uber и ползите, които носят на потребителите. Същевременно, съдилищата в други европейски държави, последно в Швейцария, отхвърлиха искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании.

Платформите за споделени пътувания могат да намалят броя коли на пътя, като същевременно допълват съществуващите транспортни опции. В момента има 700 000 коли в София, които ако се използват по-оптимално могат да се намалят до 175 000, подобрявайки градската мобилност, намалявайки трафика и негативните последици за околната среда.

Хората в София показаха, че искат повече избор като десетки хиляди от тях са свалили апликацията. Услугата за споделено пътуване на Uber в София дава на хората безопасен, удобен и достъпен начин на придвижване и ние ще продължим да им даваме услугата, която те обичат.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.07 2015 в 14:17

Правилното действие е да се актуализират законите и да се даде възможност на Uber да работи, пък да ги видим другите.


Ами ТЕ В МОМЕНТА НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ! Мамят фиска и ощетяват бюджета по всякакъв начин. Да оставим настрана, че нямат никаква застраховка за пътниците си. Готов съм да се обзаложа, за последното.


Та правилното действие е влизайки на даден пазар, да се съобразиш с местните закони. Да ги спазиш. От там насетне, ако смяташ че нещо може да се направи по-добре, да го предложиш да се случи.
Возете се на каквото искате, изборът е ваш. Парите също. Но не ми обяснявайте, колко напреднали били и как всичко е тип-топ. И возещия и возеният са в нарушение. И двамата стоят под общ знаменател - "ДА МИНЕМ ТЪНКО. ДА ПРЕЕБЕМ ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО СМЕ ТАРИКАТИ."
Това е цялата истина.

07.07 2015 в 09:31

Еми така в България - да предлагаш по-добра услуга е "нелоялна конкуренция" ...

07.07 2015 в 01:39

Цеко Минев отвръща на удара. Еми нали съдиите са на хранилката му. Вижте какво става с Витоша. Вижте какво става в Пирин.

Те закон ако трябва ще приемат, че фирми с четири латински букви в името не могат да извършват брокерски услуги по превоз......

07.07 2015 в 01:05

Колко типично за жълтата страна. Появява се нещо ново, положително, подобряващо качеството ни на живот и веднага купища институции се обединяват, за да го смачкат и разкарат ако може.
Няколко месеца живях в чужбина. Когато се върнах, на летището се качих на 2121 и когато си взех бележката накрая видях, че той ми е начислил допълнително такса повикване. Това беше първото нещо, с което се сблъсках, когато стъпих в България.
Хора, това ли искаме ние за нас, за живота който живеем?
Тези, които са ползвали Uber са наясно как работи тази система и какви са предимствата, които дава. Мисля, че чрез нея се появява шанс да се справим с всички онези престъпници кокошкари, в чиито ръце попадаме и които сме принудени да търпим поради липса на алтернатива. А държавата, вместо да помисли как да ги подкрепи и да им даде възможност да се развиват и да установят нови стандарти в цялата тази професионална общност, се чуди как да ги смачка. Чиновниците, вместо да налагат глоби, нека се огледат - вечер пред заведенията всички цъкат смартфоните и си чакат превоза, а жълтите коли седят и никой не се качва в тях, защо ли :-)
Правилното действие е да се актуализират законите и да се даде възможност на Uber да работи, пък да ги видим другите.
Аз лично, докато има Uber, на друго такси не смятам да се качвам.

06.07 2015 в 23:51

'
как се произнася UBER

слушайте тук : youtu.be/1rE49i0QjDE

06.07 2015 в 23:13

КЗК и КЗП на сапун!

06.07 2015 в 21:32

"и сигурна и достъпна алтернатива за пътуване от точка А до точка Б."

Явно и тия муньовци са си фанали некой "интеуектуауец", дето "ползва английски" да им превежда пиара.

Като гледам тоя словоред и стил не мога да разбера, завършилите българска филология каква ли работа си намират, че в медиите и рекламните агенции няма един що-годе грамотен и с приличен стил?

06.07 2015 в 21:28

Абе, полухипстъри, научете барем името, произнася се Убър.