Казана дума: През 2025 г. влакът щял да стига от София до Скопие за 1 час

Последна промяна на 07 март 2019 в 12:45 3268 2

Към 2025 г. се предвижда от София до Скопие да се пътува с влак за не повече от час, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Скопие преди първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

Заявеното от министъра обаче е по-скоро в сферата на научната фантастика, отколкото в реалността. Разстоянието между двете столици е 245 километра, а на македонска територия жп линията вече се строи при далеч по-ниски скорости от 245 км/ч. Съвсем отделен въпрос е, че нито българската железница, нито македонската имат влакове, които да могат да вдигат толкова.

В Скопие Желязков посочи, че за новия програмен период в България са планирани 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония. Аналогична сума е предвидена и за изграждането на железопътна свързаност от Скопие до границата с България.

"Пътната карта сочи, че към 2025 г., плюс-минус година, ние ще имаме изградена инфраструктура", заяви министърът.

Той допълни, че предстои и изграждането на трансграничния тунел между България и Северна Македония.

Желязков съобщи, че е имал и среща с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски, който го е уверил, че от страна на мобилните оператори и на регулатора в Скопие са предприети значителни стъпки за намаляване на тарифите.

"Знаете, че и трите български оператора значително намалиха тарифите. В пакетите, които предлагат, между 2.99 лв 4.00 лв. на ден се предлагат услуги както глас, така и данни, така и СМС", изтъкна Желязков.

Според него до 2022 г. е важно мобилните оператори да подписват двустранни споразумения помежду си, за да може в мрежите им да се предлагат достъпни пакети.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-655

2

rrr11

07.03 2019 в 19:07

Toзи се е объркал доста, да мисли малко пред ида говори. 1 час до границата с Македония разбирам, но до Скопие е невъзможно.

1172

1

Стърголета

07.03 2019 в 14:32

Остана ли човек, който да вярва, че в ГЕРБ има нормално мислещи хора?