Китай позволи пряк обмен на своята валута за швейцарски франкове

Последна промяна на 10 ноември 2015 в 12:23 3210 4

Юан

Снимка Архив

Един китайски юан струва в момента малко по-малко от 15 евроцента.

Китай направи поредна стъпка в лансирането на глобалната употреба на своята валута – юана, като започва пряко търгуване с швейцарския франк, съобщи Блумбърг.

Мярката, която влезе в сила днес, може да помогне на китайското искане пред Международния валутен фонд юанът да получи статут на резервна валута.

Швейцарският франк стана седмата основна валута, която може да се разменя срещу юана пряко – като се избягва конвертиране през щатския долар. Курсът ще може да се колебае до плюс-минус 5 процента спрямо фиксинг, определян за деня.

„Това е важна стъпка в укрепването на двустранните икономически и търговски връзки между Китай и Швейцария“ , подчерта в разпространена вчера декларация Китайската народна банка.

Стъпката, която се очакваше, идва докато МВФ се готви да преразгледа този месец основата на своите Специални права на тираж. Изпълнителният борд на институцията ще прецени дали китайската валута е покрила критерия да бъде „свободно използваема“. През 2010 г. фондът отхвърли китайското предложение юанът да влезе в „кошницата“ на СПТ.

Другите основни валути, които могат свободно да се конвертират в юани са щатският, австралийският и новозеландският долар, британският паунд, японската йена и еврото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 20:48

Днес без малко да ошамаря една китайка. Стига. Дайте нещо за тайландки.

10.11 2015 в 16:49

Обама звъннал на Меркел и казал:
- Ангела, моите хора от Пентагона ми инсталираха контролен панел за управление на системата HAARP. На панела имам три копчета, едно златно, едно сребърно и едно платинено. Ако натисна сребърното копче с Африка е свършено, ако натисна златното Азия ще я затрия и ако натисна платиненото с Европа е свършено. Доволно се засмял Обама по телефона, а Меркел му отвърнала: - Обама ти си умен човек и знам, че това което ще ти кажа, ще го разбереш правилно. От баба знам, че имала в къщи три гърнета /цокала /. Едно бяло, едно черно и едно старо от алпака, но когато дошли Руснаците тя се насрала в гащите...

10.11 2015 в 15:09

Обама решава да нападне Русия. Обажда се на Оланд:
- Така и така, почвам. Дай съвет - кога е най-подходящото време? Французинът:
- Само да не е през зимата! Наполеон така закъса.
Обажда се на Меркел:
- Кога да нападна?
- Само да не е през лятото! Да не ти обяснявам.
Остават пролет и есен. Звъни на китайския лидер: Кога? Китаецът:
- Сега!
- Защо, заради сезона ли?
- Путин строи няколко газопровода - към нас, към Индия, към Германия.
- Е, и?
- Ще му трябват военнопленници.

10.11 2015 в 14:45

Я. а рублата не може да се разменя за юани. Ех тези лоши, лоши китайци не уважават те рублата и това си е.