Обезщетенията за болка и страдание раждат криминални схеми, смята застраховател

Последна промяна на 06 ноември 2018 в 09:46 1108 1

Над 1000 лева „Гражданска отговорност” може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, предупредиха вчера от Асоциацията на застрахователите в България.

От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.

„Ние не искаме лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност”, искаме лимит на един единствен компонент по тях – обезщетението за болка и страдание. Той е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми”, коментира в предаването „Тази сутрин” Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите.

По думите й много по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект. „Човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата – в целия свят има методиката за изчислението му”, уточни Нестерова.

„Практиките са ужасяващи – като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна”, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.

Според нея предложените от Менда Стоянова лимити на обезщетенията са кризисна мярка, а лимитите трябва да временни, докато се изработи методика за тези обезщетения.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1549

1

oja

06.11 2018 в 12:09

Застрахователите искат да вземат, но не искат да дават. "Криминалните практики" са пожелание вземат не много повече от един адвокат, ако го ангажираш да ти търси правата в такава ситуация, но са и специализирани. за 80-90 % не съм чувала, но всичко е възможно и пак е въпрос на съгласие, и за пари, които иначе НЯМА да бъдат получени бъобще. Освен всичкото тези "криминални практики"/ако правилно схващам за какво говорят/ са приятна подкрепа за пострадалите. Информация как максимално ефективно да се действа, транспорт, болници, опора. Говоря от практика. не ми се навлиза в темата за едни пари и за едно лобиране там на повечето им е ясно. много пари за 1 но не и необходими за възстановяване на средностатистическия българин. Кой е той, че да живее.