Прогноза за икономиката ни: песимисти в градовете, оптимисти в селата

Последна промяна на 06 ноември 2017 в 12:25 2505 0

Снимка pixabay.com

Селското население у нас очаква положителни новини за икономиката на България през следващите 12 месеца. Градското население - напротив - е песимистично настроено и смята, че ситуацията ще се влошава.

Данните са от октомврийската анкета на НСИ сред потребителите, която отчита нагласите им по 7 показателя: доверие на потребителите; оценка на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца; очаквания за общата икономическа ситуация в страната през следващите 12 месеца; очаквания за финансовото състояние на домакинствата през следващите 12 месеца; инфлационни очаквания за следващите 12 месеца; очаквания за безработицата през следващите 12 месеца и очаквания за покупка или построяване на жилище през следващите 12 месеца.

През октомври 2017 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.7 пункта спрямо юли, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата.

Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца се запазва на равнището от предходното наблюдение.

По отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца се наблюдава известно подобрение в мненията на живеещите в селата за разлика от населението в градовете, което изразява малко по-негативни прогнози в сравнение с три месеца по-рано.

Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-резервирани спрямо три месеца по-рано.

По-неблагоприятни в сравнение с юли са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца (балансовият показател се покачва с 4.6 пункта). Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната прогнозите на потребителите са, че ще има съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.

Същевременно през октомври се регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба . Позитивна е и нагласата на потребителите относно извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !