Съдът: Без такса за включване на тока! EVN: Ще се плаща!

Последна промяна на 11 август 2015 в 10:51 10512 7

Сдружението за правна помощ на потребителите спечели и на последна инстанция делото срещу общите условия на ЕВН "Електроснабдяване", съобщават от сдружението. Върховният касационен съд (ВКС) е отменил окончателно и без право на обжалване прилагането на атакуваните като неравноправни 13 клаузи от общите условия на ЕВН България Електроснабдяване. Сред въпросните клаузи е и такса включване. 

На практика отпадат 1/3 от общините условияна електроразпределителното дружество. Съдът е взел решението си на 7 август. От Сдружението отбелязват, че решението на Касационния съд ще доведе до значими последици в отношенията доставчик-потребител на ел. енергия не само за клиентите на ЕВН, но и за всички потребители в страната.

Клиентите в Югоизточна България ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок от тях енергия, съобщиха обаче от ЕВН. 

Таксата продължава да се дължи по силата на това, че услугата по прекъсване и възстановяване е на Електроразпределение, а съдът казва да отпадне от Общите условия на Електроснабдяване. Две компании - две дейности, обясняват от компанията. 

Отскоро имаме амбандлинг - разделяне на дейността снабдяване и разпределение, заради предсстоящата либерализация и Общите условия все още не са сменени, защото трябва да се мине процедура на КЕВР, допълват още от ЕВН.

В съобщението на дружеството се казва още: 

С цел коректно интерпретиране на решение №125 на Върховния касационен съд за отпаднали клаузи от Общите условия на снабдителното дружество EVN България Електроснабдяване, е важно да се знае, че клиентите, както и досега, ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок от тях енергия.

Това е така по силата на действащия чл. 62, ал.1 от Общите условия на мрежовото дружество EVN България Електроразпределение, което извършва действия по електросъоръженията и което реализира въпросните разходи за транспорт, техника, труд, материали и др. Цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество. В този смисъл отпадането на чл.34 ал.1 от ОУ на EVN България Електроснабдяване не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, реализирани от мрежовото дружество EVN България Електроразпределение.

Както вече заяви на 10.08.2015 г., EVN България Електроснабдяване ще се съобрази с решението на съда и ще отстрани в указания срок действието на съответните клаузи. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2015 в 11:47

Днес 11.12.2015 На Evn, все още се плаща за включване! Къде живеем братя и сестри!Ни съд,ни справедливост,безхаберие и безбожност!!! България, те за теб умряха,но тези които са сега те проклеха, почерниха ,а нас поробиха и смачкаха без разлика на пол ни възраст и живота бавно ни отнеха!!!

12.08 2015 в 22:44

Аз май съм за политически нестабилна държава. На всички избори намалят цената я на тока, я на водата.

11.08 2015 в 21:47

Значи! Решението на българския съд си го заврете......... Ами какво правите тук тогава бе измикяри такива! От това по-голяма наглост - здраве му кажи!

11.08 2015 в 20:26

Хубав повод държавата ДА ИЗГОНИ ЕНЕРГИЙНИТЕ ВАМПИРИ.

Обаче няма да го направи. Познайте защо?!

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

11.08 2015 в 13:31

След подобно изявление за несъобразяване с решение на българския съд EVN трябва да бъде закрита, а ръководството в затвора като организирана престъпна група рецидивисти. Само да посмеят да вземат 1 лев и да издадат 1 касова бележка на база на която да бъдат осъдени !!!

11.08 2015 в 12:24

Ако бяхме нормална държава, EVN щяха да "вземат" такава глоба, след подобно изявление, че им се завие свят, но едва ли...

11.08 2015 в 12:24

Ако бяхме нормална държава, EVN щяха да "вземат" такава глоба, след подобно изявление, че им се завие свят, но едва ли...