Шефът на БСК: В България няма инвестиции заради корупцията

Последна промяна на 09 септември 2018 в 18:50 5300 0

За поредна година най-големият чуждестранен инвеститор у нас са българските емигранти. Това заяви в предаването „120 минути” по бТВ Радосвет Радев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара.

По думите му, през миналата година те са превели в родината ни над 2 млрд. лева, а чуждестранните инвестиции са на стойност 1,7 млрд. лева.

„Причините за това могат да бъдат различни. Понякога има по-примамливи пазари от нашия, кризата също ги подплаши. Ние не можем да се докажем, като онази привлекателна инвестиционна дестинация за чужденци. Категорично, един от големите стопове за инвестиции е корупцията”, заяви Радев.

Шефът на БСК заяви, че новата социална функция на бизнеса – да плати за ненаемането на човек с увреждания, е пречка пред фирмите, защото това ще са около 500 млн. лв. годишно, които няма да бъдат вложени в инвестиционни проекти. Според него не е далеч деня, в който България ще започне да внася работна ръка от Киргизстан.

„За 10 години ръстът на минималната работна заплата у нас е скочил със 75%, докато производителността – само с 30%. Трябва да има паритет в ръста и на двете, иначе ще стигнем нивото на заплащане на Западна Европа, но не и тяхната възпроизводетелност. Работникът трябва да е сит, а работодателят – гладен, за да има баланс на пазара на труда”, коментира Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !