Цветан Василев: Работя с руската ВТБ само заради печалбата

Последна промяна на 21 юни 2014 в 21:52 11912 13

Цветан Василев.
Цветан Василев.

Миналата седмица пътувах до Санкт Петербург и бях описан като човек, който е отишъл да моли за пари, за да се спаси. КТБ има непрекъснато предложения за финансиране. Ние не се нуждаем от пари в момента. 800 млн. евро - това число не знам откъде е дошло в главите на някои хора и в устата на журналистите, но нямаме нужда от тия 800 млн. евро.

Това заявява банкерът Цветан Василев в интервю за bTV, взето в офиса на частна фирма във Виена дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор от БНБ заради опасност от неплатежоспособност. bTV излъчи целия запис на интервюто с Василев днес.

Моята работа е да правя бизнес контакти, да съдействам на бизнеса на КТБ за привличане на стратегически партньори. Затова съм и тук в Австрия, защото отдавна имам планирано посещение в една от най-големите австрийски компании, с която работим по съвместен проект, който би трябвало да донесе 5 000 нови работни места, казва Василев.

Той е категоричен: „Нямам от какво да бягам, нито да се страхувам, не за това съм във Виена. Дори са информирани господата от следствието, че ще се явя за да дам необходимите показания, за които съм търсен.”

Аз имам работа с ВТБ и това е публична тайна. Но при мен никога не е имало идеологически мотив в съвместните проекти. „ВТБ Кепитъл” са типична конструкция, която има един мотив и той е печалбата, заявява Цветан Василев.

В България е известно, че няма как да се създадеш сам. Разбира се, аз се създадох сам чрез използване на определени обстоятелства по моя път на развитие – конюнктура, кризата. Кризата е нещо, което създава сериозни възможности. Нямаше как да придобием с „ВТБ Кепитъл” БТК , ако не беше дошла кризата. Така че този мит трябва най-сетне да рухне. Не зад всеки успял човек в бизнеса задължително трябва да има политически или партиен покровител, казва банкерът.

Той признава, че „първите искри” в отношенията му с Делян Пеевски започнали да прехвърчат през есента на 2013 г.:

„Тогава до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и за злоупотреба с моето име. Може да се каже, че още тогава започнаха да прехвърчат първите искри. Поводът беше използването на името ми за всякакви лоши практики – искане на подкупи за участие в търгове и прочие. Злоупотребявайки с неща от типа на „Василев ме изпрати”, „Василев иска да стане това, Василев иска да стане онова”, „Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост.”

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 11:27

Интъервюото беше силно, притеснено и ужасно отвкорено. Каквото и да се е бил договрил някога Василев с Пеевски, то вече той със сигурност съжалява. И каза сам, че ще си изпие горичвата чаша и както виждаме това се случва. Въпроса е сега, защо Пеевски и формированията стоящи зад него ще остант непокътнати от законите на държавата?? Защо НИКОЙ няма да го разследва за точенето на Булгартабак и евенутлано дори КТБ?? Защо човека в сянка Доган продължава да има толкова власт, като ужким отдавна е извън полтиката?? Защо, защо и кога?!!

23.06 2014 в 11:06

Василев чрез КТБ е имал немалко съвместни проекти с руската „ВТБ Крепител" и какво от това? Да не е престъпление? Учудвам се че по-малко се роптае срещу участието на гръцки капитали в нашите банки отколкото на руски.

23.06 2014 в 10:52

Бизнесът не трябва да бъде подчинен на идеологически отживелици или пък на политически машинации, в нашата страна обаче не е така и именно това ни е проблема. Все едно атаката срещу Василев и банката не си бе чист ПР за някои партии и политически фигури и не бе добре организирана?!

23.06 2014 в 10:40

Разликата между Пеевски и Василев е, че втория говори за проблемите без никакви заобикалки, докато Пеевски и дума не казва. Да не говорим, че през неговите медии тръгна цялата кампания за съсипването на банката и след това поставянето и под специален надзор.

23.06 2014 в 10:12

Може да работи с когото си иска, все пак е бизнесмен и печалбата и клиентите са най - важните неща !

22.06 2014 в 14:33

Изслушах много внимателно цялото интервю. Василев сам казва накрая ние да си правим изводите. Аз си направих следните: Банката е финансирала фирмите на Пеевски и Василев, покупката на вестниците и Бареков. В нея са били концентрирани парите на държавни фирми, които са отивали за проекти на Василев и Пеевски. Те били "създавали работни места". Но кой не иска да си има джоб с чужди пари, с които да си прави бизнес и да си печели. Къде тук е конкуренцията кой точно ще създава работни места????, както аз като абсолютен дилетант си мисля, че трябва да е. Почти ми се изясни защо въпреки тези благородни създатели на работни места сме толкова бедни.

22.06 2014 в 11:00

Абе къде се кричт тролките да ни обяснят колко е стабилна банката?

22.06 2014 в 10:34

А печалбата ти от руската банка е добра, защото продаваш интересите на България! Това ви е събрало с оня тюфлек - и двамата сте готови за пари да продадете всичко! Много съжалявам, че не можахте да се изтребите взаимно!

22.06 2014 в 08:11

Калайджиев по няколко пъти на ден се изказва, а момите калайджиики никакви ги няма ->явно е дебела работата!!!

22.06 2014 в 01:43

В България е известно, че няма как да се създадеш сам. Разбира се, аз се създадох сам чрез използване на определени обстоятелства по моя път на развитие – конюнктура, кризата