"Топлофикация - София" съди 15 000 абонати

Последна промяна на 25 януари 2016 в 12:50 4577 11

Топлофикация
Топлофикация - София завежда дела и при изключени радиатори за неплатена "сградна инсталация"

"Топлофикация София" е завела близо 15 хиляди дела срещу свои абонати за неплатени задължения. Това съобщи в Хасково новоизбраният председател на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев.

Той даде като пример семейство от столицата, срещу което дружеството е предявило претенции за 1800 лв., а Софийският градски съд е осъдил фамилията да плати 3000 лв.

По думите на Георгиев сметките набъбват при семейства, които отказват да плащат такса "сградна инсталация". Според него има директива на Европейския съюз, която позволява да не плащаш за услуга, която не ползваш.

Следващата седмица Емил Георгиев ще се срещне с омбудсмана Мая Манолова и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те ще обсъдят проблемите в "Топлофикация София".

Преди месец и половина Манолова поведе война с "Топлофикация-София" и бе категорична, че дружеството трябва да бъде озаптено. Коментарът й бе по повод случаите, при които дълговете на абонатите скачат драстично заради начислени такси за юрисконсулт и съдебни услуги. Така се оказва, че заради дължими суми от 8, 10 или 13 лева абонатите се налага да платят най-накрая хиляди левове.

В общия случай по различни причини от "Топлофикация" пропускат да уведомят длъжника, че дължи определена сума, и за по-лесно пристъпват направо към съдебно изпълнение. След това в съда начисляват такса "юрисконсулт" в размер на 300 лева. Така за абонат, който дължи например 13,69 лева, "Топлофикация" претендира за 300 лв. юрисконсултско възнаграждение, а съдът си начислява 25 лева държавна такса. Ако абонатът не плати тези 300 лева - не е уведомен или плати само дължимите 13,69 лева, срещу него започва изпълнително производство за събиране на юрисконсултското възнаграждение.

Пред частния съдебен изпълнител "Топлофикация" си начислява още 350 лева юрисконсултско възнаграждение. Той пък си слага 108 лева такса за образуване на дело, 80 лева пропорционална такса, натрупват се и лихви и числото става около 1000 лева.
Според Манолова това е некоректно отношение на столичното дружество към неговите длъжници. Тя е категорична, че таксата "юрисконсулт" на практика води до неоснователно обогатяване на "Топлофикация" и до трупане на печалба на гърба на бедните български граждани.

Манолова засегна и факта, че "Топлофикация" се хвали, че с такива дела са събрали 20 млн. задължения от клиенти. Близо половината от тях са недължими към "Топлофикация" суми. "Юрисконсултското възнаграждение не е равно на топлинна енергия, която си потребил", подчерта омбудсманът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 19:00


Кой е казал че това е цивилизовано решение? Немската мръсотия не ме привлича с нищо. Ако си гледала филми за войната, може да си видяла колони от хиляди немски пленници, конвоирани от десетки руски войници. Винаги с пушки с щикове, не с автомати. Не че с това ще ги избиват ако нещо, там работата е ясна. За да не ги пипат ако трябва да ги нареждат, да не хванат въшки. Понеже в съветския батальон ИМА банско-перален взвод, а в немския НЯМА. Изобщо няма ни пералня, ни баня.
Продължаваш да бъркаш в чуждата паница, и да учиш другите как да живеят. Не ще човека да дава пари залудо - не дава. И по никой начин не е длъжен нито да гладува, нито да си продаде къщата, понеже на тебе така ти харесвало. Като си толкова отворена - ти му плащай парното, и при него ще има. Или си намери друга кооперация, в която всички са като тебе.
А иначе "кооперация" и "етажна собственост" са пак различни неща, и е отделен дълъг разговор какво и защо е тая собственост, и какви ползи и бели докарва. Но не виждам как и какво и дава правото да въведе явлението "задължителна консумация" в пазарна среда. Па и в непазарна - също.

25.01 2016 в 18:11

И какво значи "повечето от топлофицираните сгради НЕ са кооперации"? Или съм се изразила неточно - за тях важи Закон за урпавление на етажната собственост, нали така? Там си е казано - общо събрание решава всичко заедно. Как може в Германия да се реши да няма перални в апартаментите заради шум и риск от наводнения и всички да са в мазето, общо, и това да не е бъркане в чуждата паничка, а цивилизовано решение? Но ние искаме да сме Германия, ама ако може без спазването на правилата! Или как може в Дания да решат да сменят дограмата на ЦЕЛИЯ блок - общи части и апартаменти, и всеки да трябва да даде по 2000 Eur. Няма "Ама аз искам червена дограма, а съседа на точки!" и няма "Ама моята си е нова, какво да я сменям?!" Ако не платиш - полиция!

25.01 2016 в 17:48

Моята кооперация е на 10 години и е с ТЕЦ. Наскоро научих за това, че един се е отказал. И не, не съм щастлива! Когато избирах този апартамент едната основна характеристика бе има ли ТЕЦ. И не, не е бъркане в твоята паничка! Както и не е бъркане в твоята паничка ако докладвам на Строителен надзор, че си си позвилил да буташ носеща стена например!

25.01 2016 в 17:18


А па според мене, ти не можеш да дирижираш живота на хората, нито да бъркаш в паниците им, без да си поканена.

Най-малкото, повечето от топлофицираните сгради НЕ са кооперации. Също така, повечето са строени в друга епоха, когато не алчността на монополистите управляваше обществото, а принципиално други съображения. За капак на всичко, тогава парното струваше стотинки, понеже битовото отопление беше малка част от всичките нужди. Сега заводите ги няма, няма нужда от промишлена пара, но всички искат да печелят даже повече, отколкото когато имаше нужда от тях.
Прави са написалите по-горе хора - самозабравилия се търговец иска да му плащам за неговите отпадъци. Но не иска да плаща на мене наем, за използването на моя имот, за транспортирането на неговата стока. Нали пазар - кой дава така?
Та, ще те замоля да не ме товариш с примитивния си комунизъм, идва от "комуна". А то, да не взема да ти стана съсед, и да те принудя задължително да участваш в моите интереси, нужди, или нещо друго. С твоите аргументи. Живей своя живот, и остави съседския на съседа.

25.01 2016 в 16:08

Кога ли българинът ще научи смисъла зад думата "Кооперация"? Щом е решено да сте на ТЕЦ, това важи за всички. Според мен самите кооператори трябва да съдят нелоялният собственик, че е купил апартамент, а отказва да ползва услуга, за която всички са подписали и има скючен договор, и така утежнява на всички останали сметките! Писнало ми е от нелоялни съседи!

25.01 2016 в 15:56

Защо всички се правят на ударени? Проблемите са ДВА отделни. Парите за съдебни дела не са проблем на Топлофикация, а НА ЗАКОНА. Защо никой не говори за това и не направи нещо??? А таксите за сградна инсталация и други неща, нарушаващи правата на "робите с парно" вече се отнасят до Топлофикация.

25.01 2016 в 14:42

- "абонати", които не са "абонирани", но трябва да плащат?
- Прекарват си коменрсиалната инфраструктура (тръби) през личния ми имот, но не ми плащат наем, а искат аз да им плащам?
- трябвало да плащам затова, че комшията като се топли с парно част от топлината идва при мен?
А аз като се отоплявам с климатик или с дърва, трябва ли да искам пари на комшиите си, затова че някаква топлина отива и при тях? Някой от тях ще ми плати ли или ще ме гледа като луд?

Шибани нагли животни!

25.01 2016 в 13:56

Кой ще защити редовните платци на ТЕЦа? Значи в една сграда има ТЕЦ, топло е в стълбището, греят се апартаментите. Всичко е изчислено така, че цената за пренос до абонатната станция да е рентабилна при броя абонати. И извденъж някой казва : "Не, на моята малка планета ТЕЦ няма да има! Нищо, че като купих апартамента имаше!"
Все едно един ден да решите, че не искате тераса, и да я бутнете! Има си договори. И в Европа като реши нещо общото събрание, важи за всички. Като на конкретен собственик не му утърва - сменя кооперацията.

25.01 2016 в 13:37

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ! Нали това искахте? ЕС и НАТО? "Кой не скача, е червен, кой не скача, е червен...".

Еми мечтата ви се осъществи. ВИСОКИ ЕВРОГЕЙСКО-ПЕДЕРО АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНИ И НИСКИ БЪЛГАРСКИ ДОХОДИ.

Хак да ви е.

25.01 2016 в 13:34

Хехехе
Сестра Галева ще сече най-голямата глава на Ламята :)