Властите в Добрич призоваха да се колят прасетата и да се консервират

Последна промяна на 27 юли 2019 в 21:43 3306 1

Снимка nova.bg

В Добричка област е обявено бедствено положение за седмица заради усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България и нарастващите случаи на заболяването Африканска чума по свинете, съобщават от областната управа.

До 5 август всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. "задни дворове", имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и да приберат месото за лична консумация. Забранява се и свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове.

Днес областният управител Красимир Кирилов е свикал заседание на областния щаб за защита при бедствия, пише сайтът dobrichonline.com. В заседанието е участвал и д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс в село Козлодуйци. Обсъдена е била усложнената епизоотична обстановка в североизточната част на страната, нарастващите установени случаи на заболяване от Африканска чума по свинете /АЧС/ в промишлени обекти и множеството установени случаи в Румъния.

Всички участници са решили да бъде обявено бедствено положение за срок от 7 дни на територията на цялата област Добрич, областният управител Красимир Кирилов е издал заповед. В нея са разписани и мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич. До 5-и август всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“ имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и приберат месото за лична консумация.

В същия срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат площадки в рамките на землищата на населените места, на които ще могат да бъдат загробвани животни. Комисии от експерти, със съдействието на служители на Областната дирекция на МВР, започват проверки по населените места за спазване на разпоредените мерки. За същия период се забранява свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. За неспазването на разпорежданията ще следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, глобите достигат до 500 лв.

След изтичане на гратисния период ще се премине към санкциониране на нарушителите – стопанин, отглеждащ нерегламентирано прасе, ще бъде глобен по Закона за ветеринарномедицинската дейност в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от служители в местната дирекция за безопасност за храните и загробено без право на консумация. По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1632

1

456

28.07 2019 в 08:15

Много по-лесно е да се преместят пpaceтата от задните в предните дворове и така всички проблеми ще се решат. Който го е измислил тоя нескопосан превод, явно много обича да му посещават зaдния двор.