За пета поредна година бяха отличени най-добрите български фирми

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2016 в 17:35 4715 1

За пета поредна година най-добрите български фирми бяха отличени в националния конкурс „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Първа инвестиционна банка. Специалната церемония се проведе на 24 ноември в Софийската градска художествена галерия.

Победителите бяха излъчени от авторитетно жури в състав: Васил Христов – главен изпълнителен директор на Fibank, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев - съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл“ и председател на „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, Венелина Гочева - управител на „Медийна група България”, и Йордан Матеев - главен редактор на сп. „Форбс“-България.

Предвид индикациите за икономическо възстановяване, тази година акцент в надпреварата беше потенциалът за развитие на българските фирми. Високо бяха оценени компаниите, които показват възможности за справяне в конкурентна среда в и извън страната, както и потенциал за навлизане на нови пазари - у нас и в чужбина.

В категорията „Микро и малка фирма“ победител стана Винарска изба "Логодаж ООД" – производител на висококачествени вина от уникални български сортове грозде. Фирмата е създадена през 1994 г. и е разположена в самото сърце на долината по поречието на Струма в Югозападна България. Второ място в категорията бе отредено на "Грейко Инженеринг ООД", която се занимава с проектиране, производство и търговия с пелетни горелки, котли, камини и съоръжения, оползотворяващи биомаса. Тя има патентована собствена марка пелетна горелка с издаден сертификат от Центъра за изпитване и европейска сертификация, Стара Загора. Дружеството разполага с добра дистрибуторска мрежа в страната и представители в Гърция. На 3-то място е "Ес Ел Ес Пи ООД", която предлага преводачески услуги и локализация и е единствен доставчик на преводачески услуги за SAP SE.

В най-оспорваната категория „Средна и голяма фирма“ голямата награда бе присъдена на производителя на домашен текстил "Аглика ООД". Всички продуктови групи на фирмата се характеризират с вътрефирмено “ноу-хау” и революционни иновации, с което компанията придобива позиции на уважавана марка в Европа и Америка. "Аглика ООД" е единственият производител в света, който разполага с всички съществуващи технологии за производство на хавлиени кърпи.

На второ място журито класира фирма "Гейд 2000 ЕООД", която е производител на захарни изделия и притежава разработени собствени марки. Продуктите на фирма "Гейд 2000" се предлагат и в държави като Румъния, Гърция и Турция.

На трето място в категорията e фирма "ВИАС ООД" със седалище в Шумен. Компанията притежава първата в Северна България фабрика за производство на ПВЦ профили, която работи по високи германски и австрийски стандарти.

Посетителите на сайта на конкурса www.naidobrafirma.bg определиха приза в категорията „Награда на публиката“ - първо място спечели "Гласко ООД" от Търговище. Отличената фирма се занимава с дизайн и обработка на стъкла и огледала за мебелната промишленост и строителството и е лидер в своята сфера вече 15 години.

В тазгодишното издание на инициативата взеха участие 270 компании от 80 бранша. Тези цифри показват, че интересът продължава да расте с всяка следваща година, коментират организаторите. Мисията на конкурса е да фокусира общественото внимание върху примерите за устойчив бизнес, да поощри силните бизнес идеи и добрите бизнес практики.