ЕС не ни налага избиване на животни в области без чума по свинете: хората да съдят властите в България

Виновниците за развитието на епидемията опитват да се прикрият, създавайки разделение и напрежение. В ръководство на БАБХ определено трябва да има оставки, казва д-р Сергей Иванов в интервю за OFFNews

Последна промяна на 06 август 2019 в 15:05 30474 2

Разговаряме с д-р Сергей Иванов - молекулярен биолог и експерт по безопасност на храните с магистърска степен и по вирусология за епидемията от африканска чума по свинете и реакцията на българските власти. В свой анализ д-р Иванов заключи, че Българската агенция по безопасност на храните буквално е "проспала" навлизането на болестта в България.

Д-р Иванов, какви са европейските изисквания за справяне с африканската чума по свинете? Съответстват ли на мерките, предприемани у нас, където започна поголовно избиване на животни?

В ЕС борбата с африканската чума по свинете се регламентира с два документа. Основният от тях е Директива 60 от 2002 г., в която са изрично изброени мерките, които се предприемат за ликвидиране на болестта. Сред тях се включва умъртвяване на животните в засегнатите стопанства, но не се включват редица други мерки, които в момента се прилагат в България. Примерно: умъртвяване на животните в радиус от няколко километра от инфекциозните огнища и това, което няма абсолютно никакви основания да се прилага е умъртвяването на животните в радиус от 20 км от индустриалните ферми. Това го няма нито в европейските документи, нито в препоръките на Здравната организация на ветеринарите. Не знам откъде българските власти измислиха това нещо.

Незаконни ли са тези мерки?

В България има много наредби, които трудно може да се проследят. Някъде в българските наредби може и да го има, но го няма никъде в това, върху което са основани българските наредби - тоест европейското и световното законодателство.

Не изглеждат ли панически сегашните действия на Министерството на земеделието?

Да, имам същото усещане.

Ясно е кой е отговорен за здравеопазването на животните - това е Агенцията по храните. Те тотално закъсняха и в момента не им хрумва нищо друго, освен да избиват животните и да се конфронтират с хората.

Между другото, още нещо, което го няма в европейското законодателство е разделянето на мерките за борба с чумата по тип собственост. Тоест: дребни стопани, индустриални ферми и тъй нататък. Това го няма! Мерките са еднакви за всички! Как измислиха, че едните са по-важни от другите не знам.

Как хората могат да се защитят? Те очевидно са по-слабата страна, поставени до силата на държавната машина.

Определено да. Имам чувството, че виновниците за развитието на епидемията в момента се опитват да се прикрият, създавайки разделение между собствениците на животни и между масовите дребни стопани и държавата. Опитват да се прикрият, като създават напрежение.

Според мен това, което трябва да се направи, е хората да заведат индивидуални или колективни искове срещу тези мерки, особено срещу мерките за убиване на животни в области, в които няма болест.

Това незаконно ли е?

Не виждам основание да се избиват животни там, няма го и в законодателството. Щом го няма като мярка, би трябвало да е незаконно.

А кои са виновниците, за които говорите?

Очевидно Агенцията по храните и цялото ѝ ръководство.

Дамян Илиев?

Точно така. Дамян Илиев.

Защо те "проспаха" - както вие пишете в анализа си - това, което трябваше да направят при положение, че в Румъния проблемът беше толкова остър и продължава толкова дълго време?

Не мога да отговарям за техните мотиви, но самата агенция беше наясно още в началото на миналата година, че в България има епидемия по дивите животни, което автоматично значи, че с повишаването на температурите, през лятото ще настъпи тотална епидемия, че от дивите животни болестта ще се прехвърли на домашните свине. Навсякъде моделът е такъв, проучвано е многократно и беше ясно, че ще стане. Агенцията по храните е имала цялата достъпна информация, въз основа на която може да се вземе решение. Защо след това всичките им мерки са основно на хартия те трябва да отговорят.

banner 2 300x250

Вие как си го обяснявате?

Нямам представа. Това е некадърност и в момента се опитват да покрият некадърността си, създавайки напрежение и разделение.

Трябва ли да има оставки в БАБХ и в Министерството на земеделието и храните?

Въпросът за Министерството на земеделието е политически, но Агенцията по храните е изпълнителен орган и там определено трябва да има оставки. 

Защо никой от властимащите не ги иска?

Не мога да отговоря. В Агенцията по безопасност на храните досега е имало много скандали. Там всеки месец има - или свързан с корупция, или свързан с пропуск. Те са основно и почти само ветеринари, а се провалят в областта, в която би трябвало да са специалисти.

Изумително. Как е възможно?

Явно е възможно.

Тук става въпрос за още нещо - за доверието. Здравеопазването при животните до голяма степен се крепи на доверието, че ветеринарят ще ти помогне. А сега хората се крият от тях. Как в бъдеще ще откликнат и отново ще им повярват? Ветеринарите от БАБХ ги заплашват, а съзнават ли, че нещата не свършват този месец?!

Като обясняваш на големите собственици, че ги пазиш - защото те така правят, обясняват: "Ние ви пазим... Само ни подкрепете!" - създаваш и разделение. Защо не им обясниха нито веднъж, че, първо, трябва да забранят на своите служители да отглеждат прасета? Много от хората, които работят в големите ферми, имат домашни прасета - ето един основен път за прехвърляне на болестта! След това: другите основни пътища за прехвърляне на заразата са чрез диви животни, но и чрез гризачи, каквито има в изобилие в големите животински ферми, чрез насекоми, тоест трябва да се пръска с инсектициди. Това да чухте някой да го обяснява?

Не.

Освен това трябва да забранят на своите служители, на тези от тях, които са ловци, гъбари, билкари, да ходят в гората. Ето това са реални мерки, които могат да предприемат. Ако съм собственик на ферма, бих се погрижил да спазвам всичко това, защото то засяга моята собственост.

Редно ли е да се плащат обезщетения за нерегистрирани умъртвени животни?

Не знам, но в България масово хората не се регистрират, главно поради причината, че не виждат защо. Това е по-скоро юридически въпрос. Без значение дали е регистрирано, или не, прасето е еднакво податливо на болестта.

Мислите ли, че ще бъдат ли постигнати адекватни обезщетения за стопаните с избити животни? В момента земеделската министърка е в Брюксел, за да преговаря по тази тема.

Брюксел със сигурност ще даде някакви пари. Това е ясно. Брюксел е заинтересован да ограничи болестта, защото го е страх, че заразата може да се прехвърли на Запад. А иначе на Брюксел не му пука дали в България ще се съсипе свиневъдството.

Как да се преборим с чумата?

В борбата с африканската чума генерално има две стратегии. Едната беше приложена в Белгия и Чехия - тотално унищожаване на свинете в някакъв радиус около огнищата, за дезинфекция. Но трябва да се каже, че там случаите бяха единични. Едно е да избиеш в една българска област животните, друго е да ги избиеш в 2/3 от България нали?

Да.

Втората стратегия, положителният пример, е от балтийските републики, където миналата година имаше масови епидемии и те ги спряха не с избиване на животни, а с мерки за хигиена и с контрол, с обосновани мерки. Това са държави подобни на нас, които успяха да се преборят без тотално унищожение.

Още нещо - в България трябва да свикнем, че тази болест няма да изчезне от само себе си. Поне в Северна България тя масово е засегнала дивите свине, а вече се прехвърля и в Южна България. Проблемът няма да свърши тази година. Ние ще трябва да живеем с тази болест, а за да живеем с тази болест, трябва да прилагаме подходящи мерки за био сигурност.

Какви са те?

Те са много, описал съм част от тях в статията. Но са необходими, иначе, без тях какво си представят? След пет или десет години в България да има свиневъдство само в 10-20 големи ферми и никъде другаде да не се отглежда нищо?

Колко време може да продължи епидемията?

Не е много ясно. В момента европейските страни, които са били засегнати, не са решили проблема напълно. Тази болест е трудна за изкореняване, защото циркулира в природата, по дивите свине, за разлика от други болести.

Примерно в Литва се бяха похвалили, че са достигнали такова равнище на контрол и хигиена, че последната година са избили само 116 свине. И в България хората трябва да си създадат навици - който има прасе, да държи на входа си кофичка с дезинфектант и на влизане да измива с четка обувките си, най-добре да се преобува. Ако е влизал в селскостопански двор с кочина, да прави същото и там. Каза го комисарят - "Като ходя при животните, вземам душ преди това" и слагам други, чисти дрехи. 

Нищо ново не е това. Нашите стопани, които отглеждат прасета, трябва да се научат на хигиена - това е решението. И, както показва практиката в другите страни, това решение работи.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2133

2

zuljin

06.08 2019 в 21:43

Да продават джипките по 200 бона и да плащат на хората избитите прасета, скапаните МИЛИЦИОНЕРСКИ ОТРЕПКИ!!!

15126

1

Стефан

06.08 2019 в 21:42

Да. За каквото и казвах, че става дума. Просто да избият животните на селяните.