Българите в чужбина ще могат да гласуват само на референдума

Последна промяна на 25 октомври 2015 в 08:06 4171 1

Българите в чужбина ще могат да гласуват само на референдума заради изискването за т.нар. принцип на уседналост. 

Сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас в 45 държави по света. Общият брой на секциите, които ще бъдат открити в чужбина, е 294. 

Близо 90 на сто от секциите са били разкрити служебно от ЦИК, на база избирателна активност на последните избори. 29 са секциите, които са открити допълнително на база подадени заявления. Броят на секциите по предложения на дипломатическите и консулските представителства са 7. Най-много секции ще открием във Великобритания – 44, в Испания и САЩ – 40, в Германия – 22, в Гърция – 18, Франция -12, Австрия, Италия и Нидерландия – по 9, Канада, Турция, Кипър – по 7 и Молдова – 6, каза говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от БНР.

Въпросът на референдума е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 12:09

И да искам да гласувам не мога да отида до посолството.Вчера излязох от болница.Електронното гласуване за нас възрастните е много удобно.За тайната на вота мисля че е пълна глупост да не можеш на глас да покажеш възгледите си.Това не пречи всеки да гласува по съвест.