Лилков предлага ново териториално деление на София

Последна промяна на 05 октомври 2015 в 13:00 3482 5

Снимка БГНЕС, Архив

Кандидатът за кмет на София от Реформаторския блок Вили Лилков

Кандидатът за кмет на столицата от Реформаторския блок Вили Лилков предлага ново териториално деление на София и окрупняване на административните райони. 

Това стана ясно от думите му по време на представянето на предизборната му програма днес. 

Според реформатора това ще позволи по-ефективно управление на столицата.  

"Окрупняване на районите, едно градско сити и няколко крупни големи центъра", обясни той. По думите му това ще свали тежката власт на общинския съвет вече към районите.

"Към всеки от тези окрупнени райони - 5-6 или 7, да се създадат районни съвети с общински съветници, които да могат да гласуват бюджет на съответния кмет, да го контролират и той да има правомощия като един нормален кмет. Защото в момента районните кметове, които избираме, нямат никакви правомощия. Те просто имат някаква деконцентрация на функции, които им прехвърля голяма община и нито имат собствен бюджет, нито собствена инвестиционна програма, нито каквито и да било правомощия, за да управляват ефективно района. Когато се свали властта близо до районите, тогава тя става много по-близка до хората", обясни идеята си реформаторът.

Той посочи едни от основните проблеми в града в момента, сред които са бавната модернизация, занемарена градска среда и деградирал сграден фонд с ниска енергийна ефективност.

Лилов беше категоричен, че автомобилите превземат града за сметка на пешеходците, а паркирането вече е проблем и в жилищните комплекси. "В града отсъстват високотехнологични производства, лоша е връзката между науката, бизнеса и общината, слабо социализирано е културното наследство", разкритикува още синият кандидат.

По думите му ако хората му гласуват доверие, в рамките на неговия мандат София ще има обновен и благоустроен център. "Трасетата на всички неизползваеми жп линии, които минават през София ще се превърнат в нови зелени площи и велоалеи", обеща кандидат-кметът.

Той обяви и че 70% от инвестициите се простират само на 30% от площта на столицата.

"Общината не управлява бизнеса, а харчи само европейски пари - въпросът е какво ще правим, когато парите свършат? Едно от решенията е залагане на публично-частното партньорство, привличане на бизнеса - това е решението. Трябва публичен регистър на общинските имоти. Ако аз съм кмет, ще ги публикувам и ще обявя инвестиционните си намерения за всеки един от тях", обясни още Лилков.

За улесняване на гражданите и удобства при пътуване той обеща въвеждане на електронна система за таксуване в автобусния транспорт, както и преминаване към почасово тарифиране и използване на един билет при няколко прекачвания.

По думите му една от първите задачи ще е и въвеждане на нощен градски транспорт, свързващ големите квартали с центъра.

С пълната програма на Вили Лилков можете да се запознаете ТУК.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 16:31

Коментаторите в Оффнюз са с некви тотални мозъчни изкривявания.

05.10 2015 в 16:28

ораааааа... софиянцииииии

бутай МОЧААААААА
БУТАЙ самокоФския РуСКОговорящ и поРУССКИЙкрадящ КОМПИРь!
БУТААААААЙ рускато пасольствууууу....

на ПУК! на мухласалия пънчосероооооф!!!

БУТАЙ НАРОДЕЕЕЕЕ... СИЧКИ ЗА ЛИЛКООООООООО...:!

хахахахахахахахахаха

СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! СОФИЯ Е СИНЯ! СОФИЯ Е ЗАПАД! ЗАПАД, ЗАПАААААД!!!!!!!!!!!!

хахахахахахахахахаха

05.10 2015 в 14:30

Лъсна истинската същност на реаниматорите в цялата и прелест.
Мечтата на всеки реаниматор е да "реформира". В своя полза рабира се. Да се нароят куп общински съветчета, хиляди общински съветничета. Да си гласуват собствени бюджетчета, да си разпределят благинките и да си гласуват привилегийки. Да доят млечице от пазарчета, кантарче, бутчици и баничарници. Ама така, лично, че е по-сладко.
Като прочете вили лилков се сетете за стефчо усмихнатото лице на корупцията, за бъки шашката, за шефчетата на софийски имоти.
Ето това са в същността си реаниматорите.
Човек направо да му се доповръща и да поиска да отиде лично да целува ръка на тази селска пръчка с перуката.
ГНУС!

05.10 2015 в 14:15

Значи за всеки район още разходи с тези съветници и повече възможности за крадене на местно ниво. Не ми се струва добра идея. Просто Столична община трябва да си отделя бюджет според хората плащащи данъци в съответния район, за какво ми е някой да го подлага на гласуване изобщо. Вместо да се намалява бюрокрацията давай да я увеличаваме, все едно няма други проблеми за решаване та да направим нови.

05.10 2015 в 13:54

Да не забрави и неколко високотехнологични клъстъра, че Роската ще го намрази иначе.