Минчев: Когато ви предложат бюлетина за референдума, кажете "Не, благодаря!"

Последна промяна на 04 ноември 2016 в 14:33 61116 27

Снимка БГНЕС

Огнян Минчев.

Когато в неделя ви предложат бюлетина да гласувате за референдума, отговорете "Не, благодаря!"

Оставям настрана проблема за това дали е израз на гражданска чистоплътност да използваш развлекателно ТВ шоу, за да пропагандираш политически каузи. Съдържателно отговорът и на трите въпроса би следвало да бъде "Не".

Изборът на "личности" чрез мажоритарен вот е един от утвърдените митове на българския преход. Моят роден град е Варна. Ако вместо един многомандатен избирателен район, Варна придобие 14 едномандатни избирателни района, аз картинно си представям кой и как ще участва в избора на 14-те "личности". Янко Станев веднага ще плъзне по Владиславово. Роми, кебапчета, бой... Други избирателни инструменти да ви споделям ли? Дълга поредица от "личности" ще хукнат да запалят по една свещ горе - на хлебозавода... Там е молитвеният дом пред несъществуващата вече групировка ТИМ. Бих започнал да ви изброявам и победоносните "личности", но ще почакам до парламентарните избори... Същото ще е в Несебър, Дупница, Кирково... Не че сега е напълно различно. Но при избор на влияние между националните олигархични структури и местните - локалните мафии, за предпочитане са националните.

Когато партиите предлагат списък с кандидати, те все пак поемат публична отговорност за личностите в него. Каква публична отговорност ще поемат онези от Владиславово и от хлебозавода във Варна? При мажоритарен избор на парламент ще се събудим с Народно събрание, в което заседават адвокатите на най-бруталните местни бандити в България. Гледайте си изборите за кмет и съветници - не питайте за парламентарните!

Задължително гласуване имаме и сега. И какво от това? Няма нищо задължително, когато не можеш да задължиш някого. Нито го знаеш в коя част на света е, нито можеш ефективно да му наложиш санкция, че не е гласувал, а ако му наложиш - следващия път задължително ще гласува с ръчно написан ласкав поздрав до майка ти, до майката на държавата, на партията и на лидера й... Или ще гласува за Атака, Митьо Пищова и за Дупнишката мадона - ей така, за да ти го "начука"... Това ли е целта на занятието? Или по-скоро целта е да изчистим от избирателните списъци тези, които живеят в чужбина и ще се окажат два поредни пъти негласували - просто защото е нямало къде да гласуват в радиус от 500-600 км?

Субсидиите на партиите може да бъдат намалени, но не 10 пъти. Просто защото ако партиите нямат официално получени и подконтролни финанси, доходите им с куфарчета през задния двор - а оттам и зависимостите им от прословутото "задкулисие" рязко ще нараснат. Не че сега тези зависимости са малки. Проблемът трябва да се дебатира открито и сериозно, а не да се свири на вечната струна - "Защо онези взимат пари, а аз - не?"

Някой може да попита - защо тогава да не гласуваме на референдума с отговор "Не" и на трите въпроса? Защото го легитимирате по този начин чалгаджийския референдум на хитрите селяндури, докопали национален ефир. Затова.

От личния Facebook профил на политолога Огнян Минчев

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1305

26

Buriata

04.11 2016 в 21:32

От целия текст излиза, че референдуми могат да се инициират само от "умните и красивите" другите нямат право. Същите, които пищяха, че трябвало да има референуми и да се пита народа, сега пропаганират да не се участва в референдума. Има ли смисъл повече да им се обръща внимание на тези хора.

1000

25

Ivaylo Radulov

04.11 2016 в 21:13

Аз също ще кажа - това е най-тъпия аргумент против мажоритарното гласуване, който някога съм чел: Дайте да не бутаме нищо, щото тези дето се гушат сега може да се разбутат, а на тяхно място ще дойдат някакви дребни престъпници. Да се съобразявам аз с некомпетентността и корумпираноста на полицията. Това е проблем, да, но той трябва да се разгледа и реши. Иначе все едно да спреш да чистиш у вас, щото така или иначе пак ще се изцапа, а може да се изцапа и повече. Сегашната мръсотия поне вече е създала защитна патина по сребърните прибори...

14730

21

spirit оригиналът

04.11 2016 в 19:52

"Но при избор на влияние между националните олигархични структури и местните - локалните мафии, за предпочитане са националните."
Ега си тъпнята,и аз съм от Варна и предпочитам да се занимавам с някой местен отколкото с някой анонимник от София.

1738

20

Mr Hivaga

04.11 2016 в 19:05

Хаха поредният на политическа хранилка, който вие. Срещу какво виеш срещу волята на хората ?! Живота ще му се промени, няма да е прикачен на заплата към партия такива просто няма да има :).

1139

19

iliyapopov

04.11 2016 в 18:52

Абе дайте да гласуваме и ще видим, но помнете кой какво е казал, за да няма после "..аз казах, ама не сте ме разбрали". Никога досега не съм се колебал толкова кое е правилното и кое не! Като че всички са прави. Бъркотия!

1245

18

sawall

04.11 2016 в 16:54

Минчев, пиле ненагледно. И аз съм от Варна и ти казвам следното: това е най-тъпия аргумент против мажоритарното гласуване, който някога съм чел: Дайте да не бутаме нищо, щото тези дето се гушат сега може да се разбутат, а на тяхно място ще дойдат някакви дребни престъпници. Да се съобразявам аз с некомпетентността и корумпираността на полицията. Това е проблем, да, но той трябва да се разгледа и реши. Иначе все едно да спреш да чистиш у вас, щото така или иначе пак ще се изцапа, а може да се изцапа и повече. Сегашната мръсотия поне вече е създала защитна патина по сребърните прибори...