"Читанка" отново е онлайн

Последна промяна на 23 септември 2015 в 15:47 29819 6

Онлайн библиотеката "Читанка" отново е достъпна, след като на 15 септември се разбра, че сайтът няма да работи известно време поради "малка авария от политико-техническо естество“.

От форума тогава става ясно, че случилото се е в резултат на атаки от асоциацията „Българска книга“. Администрацията на "Читанка" дори призова за бойкот срещу дадени издателства, които са оказвали „психически тормоз“ срещу тях.

Към момента всички книги в платформата са свободни за сваляне с изключение на някои произведения по желание на АБК.

Ето какво бе написано на сайта на библиотеката, след като тя бе спряна:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

Припомняме, че „Читанка“ е изчезвала от интернет няколко пъти, като дори през 2010 г. цял екип на НСБОП иззе сървъра на сайта и повлече мащабна дискусия в социалните мрежи с въпроса дали има престъпление, когато се разпространяват безплатно книги, за чиито права читателят не е платил, или това е даване на достъп до образование, което е конституционно право на всеки човек.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2015 в 15:51

Да си жива и здрава "ЧИТАНКЕ", че без теб тъжен е светът!

24.09 2015 в 11:25

Истината за ЧИТАНКА:

Ако една книга струва 10 лева, то тези десет се разпределят приблизително така:
Автор - 0,3%
Издател 30 до 20%
Печатница - около 10%
РАЗПРОСТРАНИТЕЛ - 30 до 40%

Изгонете търговците от храма!

Втори въпрос:

Съществуват много сайтове за продажба на книги в електронен формат. Да видим как се движат цените:
Книга на хартиен носител - примерно 10 лева.
Книга в електронен формат - 9.50. А колко трябва да е, ако махнем частта за печат и разпространители? Правилно. ПЕТ лева. А ако автора си я публикува сам?
Ами учебниците? Всеки родител знае колко пари ръси преди 15 септември. Всеки студент има поне 50 примера как се иска да се купи точно определен учебник от точния автор, иначе вземането на изпита става мааалък проблем.
Проекта Гутенберг. Напълно безплатни над 100 000 заглавия.
Амазон точка ком. Огромно количество класика на всички езици, напълно безплатно.

Друг въпрос:

Съдържанието на хартиените книги - ако не са антикварите, да намериш някое стойностно заглавие, разходката по Славейков се превръща в чалга забавление.

Кой квичи против Читанка? Azzzzz като представител на мощната разпространителска мафия. Много мазна баница направихте от продажбата на книги и почна да ви се изплъзва от ръцете. Всичките приказки за авторски права и прочие са само добре юридическо подковано дрън дрън.
Всичко се свежда до - аз, балъка, давам 10 лева за една книга, от които автора я вземе 30 стотинки, я не а разпространителите - 4 лева? И как няма да квичат? На умряло ще вият.

На екипа на ЧИТАНКА: Дръжте се и благодаря.

24.09 2015 в 10:16

Почти всяка седмица и даже по-често дълги години купувах книги. Моята библиотека у дома е над 2500 книги. Когато през 2008 год малка книжка с меки корици стана 20 лева спрях да купувам книги. Когато пуснаха Читанка пак започнах да чета всеки ден книги без да давам за това огромни средства. Да го духат тия, които се напъват да спират такива сайтове, без значение кои са и какви са!

23.09 2015 в 16:29

Едно от малкото стойностни неща в България. Гонете контрабандата, не Читанка.

23.09 2015 в 16:28

15 септември е важна дата за образованието ни. Очакваме следващото спиране за 24 май.

23.09 2015 в 15:51

За чий х.й сървърите на читанка се намират в България, че НСБОП да ги изземва?