Нощ на изкуствата в Пловдив на 11 и 12 септември (програма)

Последна промяна на 20 август 2015 в 17:00 3826 0

За 11 поредна година културният фестивал „Нощ/Пловдив“ ще посрещне своята публика на 11 и 12 септември с над 100 събития на повече от 70 локации в Пловдив.

Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ са разделили програмата тематично на: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, „Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за деца.

Част от събитията включват:

- изложба в Малката базилика, представяща за първи път 1600-годишните мозайките от Епископската базилика (IV – VI век);

- в Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев на тема „Ново откритие в Сахара: две гробници от 22 век пр. н.е.;

- Регионалният етнографски музей се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема в ще бъде изложбата „Пловдив и Япония“, която ще разкаже за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства;

- Държавна опера в Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. „Графити опера” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. "Капана", следвайки световните тенденции за „обиграване” на неспецифични арт пространства;

- Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. Основната идея е тяло, движение, танц и музика да бъдат интегрирани в дадена среда, като се изходи от нейната архитектура, дизайн и атмосфера.

В детската програма на „Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети; изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м; литературни четения; прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното; уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза.

„Нощ/ Пловдив“ стартира ежегодна кураторска програма, която тази година ще включи проекти на 4-ма куратори: Арън Мултън, Емил Урумов, Владия Михайлова и Стефка Цанева.

Американският куратор Арън Мултън ще представи проекта AMERICANAESOTERICA в пространството на галерия "Sariev Contemporary", кино "Космос", улица „Отец Паисий“ и други изненадващи локации в града. В него ще участват едни от утвърдените имена на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис - Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джес Уест.

Едно от нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са тематични турове с гидове - общ тур за Пловдив, тур „Галерии“, „Съвременно изкуство“, „Културно-историческо наследство“ и др., които ще започват от локация 0 – инфопунктът на Нощта.

Зеленият инфопункт на фестивала ще бъде официално открит още в началото на септември, когато ще бъде представен и авторският екип DVEIF, спечелил конкурса за дизайна и реализацията му. Той ще се намира на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив на площ от 60 кв. м и ще разполага със свободна Wi-Fi зона.

Подробна програма на цялото събитие може да намерите тук.

Нощ/ Пловдив 2015

Някои нощи са по-различни от други, защото имат кауза. На 11 и 12 септември фестивалът Нощ/ Пловдив ще ти даде различна гледна точка за света чрез повече от 100 събития на български и международни артисти. Бъди в Пловдив за нощ, която да запомниш.

Posted by Night of Museums and Galleries - Plovdiv on Thursday, August 20, 2015

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !