Сбогом, Кристофър Робин. Сбогом, илюзии (видео)

Последна промяна на 20 ноември 2017 в 15:07 9181 0

Снимка kinomania.bg

"Сбогом, Кристофър Робин" (Великобритания, 2017 г.) е едно от хитовите заглавия на "Киномания". Филмът, разказващ за създаването на любимата на поколения читатели книга „Мечо Пух” от драматурга Алън Александър Милн, е номиниран за Британските награди - за поддържаща актриса на Кели Макдоналд. Предстоящите прожекции на "Сбогом, Кристофър Робин" в рамките на "Киномания" са в сряда, 22 ноември, от 20:00 ч. в Euro Cinema; в събота, 25 ноември, от 15:30 ч. в кино "Одеон"; в неделя, 26 ноември, в 15:45 ч. в Дома на киното.

Не е лесно да си дете на известен автор, а да си звезда, защото си герой на роман, любим на цял свят, е още по-сложно. И понякога тъжно.

Предполагам, че всеки, който е чел “Мечо Пух”, би искал да гледа този филм. И е редно да ви предупредя, че той не е лек, очарователен филм за пораснали деца. Това е изключително тъжен филм за едно семейство, което преживява травмата на две войни, бремето на известността и медийното внимание.

Кристофър Робин се ражда в семейството на Алън Александър Милн, който вече е известен сценарист и автор в сатиричното издание “Пънч”. Семейството очаква момиче и майката трудно приема раждането на син. Спомените от войната са твърде пресни, раните - прекалено дълбоки, и тя не иска да се привърже към момчето, което един ден ще порасне и ще отиде на фронта.

Когато А.А. Милн решава да отведе семейството си далеч от Лондон, за да твори на спокойствие, за съпругата му това е още една драма. Изобщо, ако всичко това се случваше в наши дни, най-вероятно щяха да диагностицират майката със следродилна депресия, но по онова време надали някой е обръщал внимание на тези състояния. И Дороти, майката на малкия Кристофър Робин, когото всички наричат Били, все повече се отдалечава от детето си. В детството бавачката е най-близкият му човек и когато тя заминава, травмата за Били е огромна.

Майката бяга в Лондон, бавачката я няма и А.А. Милн изведнъж се оказва сам със сина си, когото много обича, но няма никаква идея как да се грижи за него. И тогава, от игрите на баща и син във величествената стара гора край имението, се ражда великолепният приказен роман “Мечо Пух”. И за двамата това е най-щастливият период от живота им.

В онези следвоенни времена на обезвереност, безкрайни страдания и тежки загуби “Мечо Пух” жъне небивал успех. Хората просто имат нужда да видят, че в този жесток свят едно дете може да бъде щастливо. Имат нужда от усмивка, от детска невинност, от надежда. И я намират в чудесните герои на “Мечо Пух” и в малкия Кристофър Робин.

Хлапето се превръща в медийна звезда и доста време поддържа успешно този имидж. Но славата си има цена и за малкия Били тя е висока.

Гледайте този филм. Историята зад “Мечо Пух” е колкото тъжна, толкова и човешка. И ще ви накара да оцените още повече този прекрасен герой, макар че филмът напълно опровергава любимата му максима “Колкото повече, толкова повече”.

И един интересен факт за финал - Кристофър Робин отказва да използва и един цент от огромните приходи, които книгите за Мечо Пух носят на семейството му. За него сладкият мъдър мечок завинаги си остава “Онова проклето мече”, което обърква живота му.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !