София Филм Фест представя: 'Момиче', отличен със 'Златна камера' в Кан

Последна промяна на 29 януари 2019 в 10:32 2425 0

Пълнометражният дебют „Момиче“ на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина.

„През 2009 година прочетох статия в белгийски вестник за момиче, родено в тяло на момче, което повече от всичко искаше да стане балерина. Историята толкова ме порази, че продължих да мисля и да се връщам към нея и след години. Влюбих се в това момиче.

За мен тя беше пример за сила и кураж и тогава си казах, че ако направя игрален филм, искам той да бъде за нея, - разкрива идеята си за „Момиче” Лукас Донт. - Когато с Анджело Тийсенс завършихме сценария, знаехме, че ще бъде изключително трудно да намерим някой, който да поеме предизвикателството на главната роля.

Започнахме кастинг през май 2017 година и се срещнахме с над 500 младежи - момичета и момчета, но нашият човек не беше сред тях. След това с хореографа Сиди Ларби Черкауи направихме кастинг с танцьори.

И един ден през януари 2018 година в стаята влезе момче на име Виктор Полстър. Той притежаваше всички качества, които търсехме: невероятен танцьор, много естествен и елегантен и само на 15 години. „Момиче” е неговият първи актьорски опит."

За изпълнението си във филма Виктор Полстър получи наградата за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед” на Кан, а филмът беше отличен и с приза на ФИПРЕСИ, както и с „Queer Palm“.

Тогава „Variety” писа, че „Момиче” е „поразителен дебют, както за режисьора Лукас Донт, така и за изпълнителя на главната роля Виктор Полстър”.

Филмът получи признанието „Европейско откритие” на Европейските филмови награди и още 13 отличия на авторитетни кинофоруми в целия свят, а през март ще го видим в програмата и на 23-тия София Филм Фест.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !