Доброволци във Facebook спасиха бездомник с гангрена

Последна промяна на 07 август 2012 в 18:44 7208 12

Венцислав Ласков, Снимка: Никола Ончев

Мъж с тежка гангрена на крака беше откаран днес в Пета градска болница. Той е на 54 години, бездомен е, няма ЕГН и до момента е живял извън системата. 

Преди няколко дни Елена Кръстева забелязва близо до Народния театър мъж в безпомощно състояние и гангренясала рана на десния крак. Той се придвижвал с помощта на счупена инвалидна количка.

Кръстева се свързва с Facebook групата „Сърцето на доброто“. Оттам потърсили мъжа. Неговото име е Венцислав Мариев Ласков, на 54 години, бездомен е и няма извадено ЕГН, никога не е имал издаден паспорт или лична карта. Живеел е в къща на ул. „Лвов“ №9 в София, която по-късно е съборена. Раната на крака си получава, когато го блъска каруца. Описват го като интелигентен и разумен човек. 

Преди известно време Венцислав е постъпил в „Пирогов“. Оказва се, че има суха гангрена в много напреднал стадий и се налага ампутация. За да бъдат извършени манипулации на крака му обаче се налага упойка, която е болезнена, разказа за OFFNews Калин от „Сърцето на доброто“. Заради изпитаната болка Венцислав решава, че ще му бъде направена операция без упойка, затова отказва да остане в болницата. От „Пирогов“ го пускат срещу подпис. 

До днес той е живеел в района на Народния театър и градинката „Кристал“ в столицата. 

От „Сърцето на доброто“ викат Бърза помощ вчера, но оттам отказват да вземат Венцислав. Като причина изтъкват, че нямал здравноосигурителни права. 

За да помогнат на човека, от групата подават сигнал в Столична община и дирекция „Социално подпомагане“. 

Изпратени са двама социални работници, които днес около 12.30 часа се обаждат отново в Спешна помощ. Шефката на „Социално подпомагане“ Мина Владимирова се свързва с директора на Пета градска болница и той се съгласява Венцислав да бъде приет за операция на крака. Разходите по операцията и за престоя ще бъдат поети от дирекцията. 

Линейката дойде повече от три часа по-късно, а служителите започнаха да разпитват присъстващите на мястото социални работници как така има договорка с Пета градска болница и от кого е направена тя, като не успяха да обяснят защо техни колеги вчера са отказали да откарат в болница Венцислав. 

Служителите на дирекция „Социално подпомагане“ също не можеха да си обяснят защо се е получило така. „В случаите, когато е налице опасност за живота, пациенти се приемат и дори се оперират по спешност, без да са здравно осигурени“, обясниха те. „Попълва се само един документ и разходите се поемат от дирекцията“. 

Социалните работници са разговаряли с Венцислав и са му обяснили, че ще бъде опериран. Ако всичко мине успешно, след ампутацията той ще постъпи в лечебно заведение за долекуване и рехабилитация. Ще му бъде осигурена нова инвалидна количка. Социалните служби ще му съдействат за изваждане на ТЕЛК и следователно на пенсия за инвалидност, а след това и за настаняване в Дом за стари хора.   

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2012 в 23:32

Ти като знаеш как, защо не се захванеш да свършиш работата, ами плюеш по хора, които са НАПРАВИЛИ каквото са могли? Залага си килимявката дедо поп, че този не е последният бездомен несретник с опасно за живота състояние.

10.08 2012 в 16:56

Be kakvi sa tezi gluposti a..imenata mu znaqt i kyde jiveeL a nqmal choveka EGN ,typotii izmivat si rycete samo .A do kolkoto znaq Speshna pomosht sa dlyjni da priemat chovek sys ili bez osigurovki...tova e prostotiqta na nashite doktori i te mi davat Hipokratova kletva a ..ne gi e sram.Katio e skitnik dai da mre edin bokluk po malko ,no nali im e qsno 4e sydbata moje da zastigne vseki ...!!!!

10.08 2012 в 12:49

Най-сетне нашата България да се събуди от сън.Ето така трябва да се прави да има мили хора и да помагат на безпомощните и да ги прибират у домове,а не да стоят на улицата ца едно парче хляб.Нали сме Европейския съюз така трябва да бъде да сме единни.Защо сме хора на този свят да си погаме да градим живот и да не се делим на групи едните такива другите такива.Това е България .......
:)

09.08 2012 в 18:54

Aко на това му се казва спасение,тежко ни,вече съвсем не можем да мислим извън системата.

09.08 2012 в 18:45

Спасен ли,а така издайте му ЕГН,вкарайте го в с/мата,отрежете му крака и на 54 го набутайте в старчески дом ужас,на това му се вика болно общество думи нямам .Искате да помогнете ок има алтернативна медицина ще се лекува крака и ще оздравее от гангрената,и не ми се слушат бръщолевиниците на псевдолекарите моля,дайте му покрив но самостоятелен малко ли къщи пустеят необитаеми,научете го как да живее така че да може сам да се грижи за себе си,а не да разчита на ИНВАЛИДНИ ПАРИ! Но думите- да си добре приспособен към болно общество не е признак на добро здраве са истина,която важи за днес с пълна сила.И да, не съжалявам че няма да изпадна във невежа екзалтация от това че вместо да се излекува и освободи един човек той се осакатява нацяло и заключва в с/мата-и това днес се нарича от обществото спасение

09.08 2012 в 12:20

Радвам се за този човек. Наскоро го видях случайно и се опитах до му помогна мъничко. Възхити ме достойнството с което прие помощта. Господ да го пази, дано! Пожелавам му да се оправи.

08.08 2012 в 19:44

Свалям шапка на всички, участвали в акцията по спасяване на този човек. Дано лекарите успеят да му помогнат. Не може Здравната каса да победи човечността, не бива да позволяваме това. Някой беше казал, че когато хората спрат да си помагат, това ще е краят на човечеството. Традиционно българинът е готов да се притече на помощ, това ценно свое качество трябва да опазим на всяка цена. Не бива да позволяваме да ставаме коравосърдечни човекоподобни. Всеки от нас може в един момент от живота си да изпадне в сериозно затруднение. Виждаме, че държавата абдикира тотално от всичките си задължения към своите граждани, тя се интересува само от възможността ни да плащаме данъци. Имаме ли нужда от нея ни зарязва. Докато има хора, като тези, които се включиха активно в тази акция, България ще я има. Въпреки всичко.

08.08 2012 в 00:28

Благодаря на всички за помощта! Днес беше наистина тежък ден! Дано успеем да помогнем до край!
Светът не е толкова лошо място за живот! Но ние сме отговорни той да се промени така, както искаме! И да не се отказваме...независимо, че истината боли.

07.08 2012 в 23:57

Да се чудиш - по-добре със или по-добре без ЕГН... ако нямаш генгрена разбира се!

07.08 2012 в 23:17

На 54 години да се е разминал с ЕГН е малко вероятно. Но не знае дедо поп дали е добре да се разнищва въпросът в дълбочина.