САЩ отказа виза на български цигулар, живял там 14 години

Последна промяна на 31 март 2016 в 11:15 12222 22

Юлиан Василев

Юлиан Василев е описван от американски медии като "виртуозен цигулар", но това не е достатъчно той да остане в САЩ. От 14 години той и неговата съпруга, също цигуларка, живеят и творят в Щатите. Напълно законно, със студентски визи. Радват се на двете си деца, родени там.

Въпреки успехите си Юлиан и съпругата му трябва да се върнат в България, защото властите в САЩ им отказват постоянна работна виза. През 2013 г. изтича последната виза на Юлиан, когато получава докторска степен по музикални изкуства от консерваторията в Синсинати.

От 2006 г. Юлиан и неговата съпруга Смилиана Лозанова са част от симфоничния оркестър West Virginia в Чарлстън, Южна Каролина.

Категорията, в която Василев е кандидатствал за виза, е "чужд гражданин с изключителни способности" - това е една от най-конкурентните категории. Много кандидатствали по нея и в пъти по-квалифицирани хора от Василев са срещали отказ, отбелязва сайтът THV11.

Процесът по селекция не е на квоти, а миграционни експерти търсят най-доброто от най-доброто в тази категория - учени, артисти, предприемачи, нобелови лауреати и олимпийски медалисти.

За кандидатстването си Юлиан е представил на миграционните служби препоръчителни писма от най-големите американски светила в сферата на изкуствата.

Всички молби и документи, които Василев е предал на властите, възлизат на 700 страници и 14 хил. долара.

Юлиан не е ядосан, по-скоро фрустриран. Открива утеха и спокойствие в Симфония N5 на Шостакович.

"Клише е, но шоуто трябва да продължи", казва той.

Заедно с 5-годишния си син Теодор и малкия Деян са отпътували вчера за България през Франция.

Последният урок

Юлиан преподава оркестрална музика и цигулка и чрез уроците си преподава и житейски уроци на по-младите.

Маделин учи цигулка при Юлиан от 5 години. Последният му урок е именно при нея.

"Има хиляди начини да интерпретираш музиката, но какво казваш чрез нея е най-важното."

Майката на Маделин разказа пред местната медия, че за дъщеря ѝ цигулката от нещо, което трябва да научи, се е превърнала в нещо, което иска.

"Стоянов напуска САЩ с последен урок - открий нов учител, усети музиката, поеми нейната красота. Превърни я в своя. Запази я", завършва разказа си за Всилев и семейството му THV11.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2016 в 04:22

(Продължение). Временните работни визи, които могат да се издадат, и които човек да ползва за "трамплин" да го спонсорира фирма за зелена карта, са ограничени до 65000 годишно и този лимит се изчерпва на първия ден, щом го отпушат. За Е-визите вече ви казах по-долу. ИЗВОД: ФАЩ съзнателно ограничават миграцията на КВАЛИФИЦИРАНИ кадри, и НАСЪРЧАВАТ бачкатори. Ако в края на 90-те, за ФАЩ заминаваха предимно специалисти и инженери от БГ, то сега заминават помаци от Благоевград АНГРО. Човек от оня район ми каза, има цели помашки села получили зелена карта от ДВ-лотарията на СЛУЧАЙНИЯ принцип... да ви имам и случайностите. Следователно, каса е се тук за съвсем определена държавна политика. Ако сте балами - вярвайте си, че цигуларя ни е некадърен и не се справя. За всеки като него във ФАШ има по 10 нелегални латиноса които МНОГО добре се справят с бизнеса си - дрога и престъпност. Айде цъкайте минусите сега, ако си мислите че това ще направи черното бяло!

05.04 2016 в 04:16

Преди да коментирате, по-долните, не е лошо да чуете и мнение от човек който реално е живял в Щатите и познава имиграционната система там, както и американската политика! Щото иначе излиза, че пишете "не ни е ясно, но не може да бъде! Нещо не е така!"

За да ви се изясни, първом трябва да знаете, че американската имиграционна система е така направена, че при нея няма "зелена карта за заслуги". Туйто! Действително има тип виза, Е, за индивиди с ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ достижения в областта на науката и изкуството, но дори и те в повечето случаи трябва да имат оферта за работа в САЩ преди да кандидатстват. Изключителни в случая значи, Нобелов лауреат или пък изпълнител еквивалентен на Майкъл Джексън. Не е трудно да се види защо, и няма нищо срамно в това че, този българин не се е вместил в тази категория. Това са единици! Докато нелегалните имигранти в САЩ са 11-18 МИЛИОНА. Това да ви говори нещо???? Ще продължа в следващия си постинг по-горе.

01.04 2016 в 08:44

Смешен плач! Абсолютно съм съгласен с Ицхак Тупан (18). Авторът разбира колко е ПРОСТ и НЕУК и затова не си е писал името.

31.03 2016 в 22:25

"Юлиан Василев е описван от американски медии като "виртуозен цигулар", но това не е достатъчно той да остане в САЩ." Може ли да приложите цитатиЙ от съответните медиЙ. "Категорията, в която Василев е кандидатствал за виза, е "чужд гражданин с изключителни способности"" това може да важи за "X-MEN"?"От 14 години той и неговата съпруга, също цигуларка, живеят и творят в Щатите. Напълно законно, със студентски визи." #шсисипя!

31.03 2016 в 21:25

Нещо не е съвсем така, както е описано. Без да им знам законите, които изобщо не ме интересуват - ако беше добър цигулар, щеше да работи в голям европейски оркестър. Ако беше виртуоз, щеше да бъде концертиращ. И в двата случая нямаше да има нужда ни от зелена, ни от пембена карта.

31.03 2016 в 20:53

Много тънко се е опитал да мине този нашенец. По категория "е" (extraordinary) мога да му гарантирам, че няма да получи зелена карта след 14 години на студентска виза. Да беше пробвал "о" (outstanding), можеше и да има успех. Само че за "о" се иска официално подкрепящо писмо от организацията, в която работи, а той или няма такава, или се е изпокарал с началника си.

31.03 2016 в 20:52

За окайване е не цигуларят, който като доказан професионалист ще си намери работа другаде, а американската имиграционна система, чиито жалки гърчове - хем да отсвири един талантлив музикант, хем да приеме 11 милиона нелегални имигранти- са комични, ако и да са за окайване. Много пишете бе аланкоолар, за туй "как има правила и щом той не пасва да не го приемат", ама никой от вас не пита КАК така тия правила допускат легализацията на милиони нелегални - нали в това се изразява имиграционната реформа на Обама. Познавам лично вече доста българи, завършили топ американски университети с докторат, които също като Василев се оказаха нежелани на американска територия. Тази държава не цени интелектуалния труд и не заслужава да получи ресурса на тези хора. Толкоз!


31.03 2016 в 18:43

Тази статия е един евтин опит за евтина популяризация. Много грешки! West Virginia е Западна Вирджиния, не Южна Каролина. Как се дават уроци на студентска виза? Нямате право на работа на студентска виза. Какви 14,000??? Тук таксите са между $100-$500. Може би евтини адвокати? По скоро някой журналист си измисля неща за да стане известен.

31.03 2016 в 16:51

Поне извадих урок от този да не ходя и аз със студентска виза, като искам да оставам да живея. Малко наистина нехайно да стоиш толкова време на студетска виза, но той като е правил дисертации те са му дали това право , нищо незаконно, а и тя отнема време - нормално е да имаш и деца за толкова време. Аз поне моята тук си я направих, там щях да ходя за постдок само. Но първо ще си взема работна виза и после......Но пък той по много рядка линия е искал да мине, като супер откритие.........Защо просто не е пробвал за нормална зелена карта.

31.03 2016 в 15:50

"Юлиан не е ядосан, по-скоро фрустриран"
-Толкова ли не можахте да напишете разстроен или разочарован, вместо да измисляте нови и излишни думи като "фрустриран"? А ви имах за сериозни...