Абитуриентката

Деян Енев Последна промяна на 22 май 2013 в 14:14 12285 10

Деян Енев
Деян Енев

 

Така и не разбрахме кога Калина порасна и стана абитуриентка. Сякаш довчера едно палаво мо­миченце с обелени колене тичаше по улицата, влиза­ше в дворовете и късаше черешите ни. После палаво­то момиченце изведнъж се източи и се превърна в по­добие на луничаво сърне с несъразмерно дълги ръце и крака и огромни очи. Щом се върнеше от училище, Калина започваше да гали агънцата на Йонко, пома­гаше на скулптора Лазар да мокри глината си, разхождаше кучето на Филип, което по цял ден виеше, откак жена му грабна двете им деца и замина за Америка и Филип се пропи, купуваше хляб и мляко на дядо Станойко гъдуларя. На моите хлапенца тя подари жи­ва костенурка и научи щерката да плете венчета от върбички, а синчето – да стреля с прашка. Единствена тя намираше кураж да си говори с гангстера Рони Манчев-Балтията от последната къща в дъното на улицата, когато той се прибираше сутрин с очи, подоб­ни на дупки в снега (по израза на един велик колега-писател, разби­ращ от гангстери).

А в началото на тази година открихме, че по улицата върви едно момиче, което хем е Калина, хем не е. Ще кажа само това – щом я видеха, шофьо­рите на камионите, превозващи по цял ден баластра за строящия се дворец на хълма, принадлежащ на ня­какъв шейх, натискаха спирачките, отбиваха машини­те в канавката и палеха цигари с треперещи ръце.

Дойде краят на май и настъпи времето на абитуриентските балове. Цялата улица се събрахме да изпратим Калина на бала. Майка й и татко й изнесо­ха в дворчето столове и пейки, но местата не стигнаха, та повечето гости насядахме направо в тревата. Йонко бе опекъл едно агне. Филип донесе виното. Скулпторът Лазар изпя няколко песни с дебелия си попски глас. А дядо Станойко подрънкваше по стру­ните на гъдулката с пръсти, тъй като лъкът бе счупен още преди половин век. Аз прочетох новата си ода. Калина до последно се разхождаше между нас по дънки и фланелка, но в един миг изчезна и когато се по­яви с абитуриентската си рокля, даже вятърът стихна и легна в нозете й като куче.

По едно време хората зашепнаха. Появи се Рони Манчев-Балтията, прегърнал наръч червени рози, подаде розите на Калина и се дръпна встрани. Оказа се, че отблизо очите му са меки като кадифе.

Сега всички вече зачакахме кавалера на Калина. Изгаряхме от любопитство. Балтията неб­режно намести патлака под сакото. Започна да се стъмва. Най-сетне край оградата се плъзна някаква сребриста лимузина. Толкова дълга беше, че вратове­те ни се изкривиха, докато я чакахме да спре. Черното стъкло на лявата врата потъна надолу и отвътре шейхът махна на Калина да се качва.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2013 в 09:29

Ако кажа елементарно, значи нищо не съм казал.

27.05 2013 в 16:55

Защо никой не обръща внимание на абитуриенТЪТ? Всички онези момчета/мъже, които се държат като мутри, шофират пияни и унижават съученичките си? Защо еталон за ужас и пропадналост в подобни текстове са само хора от женски пол? Когато се говори за чалга, за леко поведение и за липса на морални ценности най-често се споменават момичета със силиконови бюстове и липса на елементарни географски познания?! Сякаш само те са виновни за това положение. А кой ги възпитава в това (да спомена, че освен майка, тези момиченца имат и баща) и кой ги лансира и провокира към подобно поведение не се коментира. Ужасно разочарование.

26.05 2013 в 09:24

е защо пък забравяме милионите романтични романи, където бедно моме бива влюбено в богатия рицар! даже и приказка такава имаше, за нек'ва си Пепеляшка, дето била бедничка, но пък омаяла принца! определено и Калина е чувала тази приказка още от първите си месеци на тази земя! защо трябва веднага да чалгазираме нещо, което си същиствува от как човек се е появил на земята! още повече, че Калина е описана като радушна и земна мома, а не като празноглава Кифла, на която шейха е подарил силикон за абитюрентския бал!!!

ПП: Автора е ГОЛЕМ! за мен е чест, че съм му прочел всичките писания в този сайт. Благодаря.

23.05 2013 в 20:42

Много реалистичен разказ! Съвсем друго поколение расте-друго ценят ,на различни неща се смеят,практични са и нахално дръзки и откровени!Животът и тях не пощади в този дъълъг преход/криза /перестройка/"демокрация"/българска дивотия/дивия изток(по аналогия на Дивия запад)/упадък на ценностите/чалгаризация/и т.н.

23.05 2013 в 07:37

Г-н velok navi, недоумявам относно Вашите еталони за преценка и моля, да ме насочите към нещо, което според Вас е СИЛНО И ИДЕЙНО! Кой автор например?
Имам Z3 между Мюнхен и Щутгарт карах с 200-210 км/ч. в час БЕШЕ ИДЕЙНО И СТРАХОТНО!!
Но искам да отбележа, че отляво младите немски колеги караха поне с 50 км. над мен и се оказа ,че моите мерки от балканското село Вирове са различни.

23.05 2013 в 07:20

С приятели си правим четене. Четем си РАЗКАЗИ и по време на четенето слушащите се опитват да отгатнат края! На този разказ нито един не сбърка за шейха! Питам се - КЪДЕ Е ТУК "манипулацията??

22.05 2013 в 19:23

Ок.рвихме дъщерите си, мутризирахме синовете си и очалгарихме България. Жалко

22.05 2013 в 19:21

slabo bezidejno

22.05 2013 в 15:23

Едновременно тъжно и до болка реалистично.

22.05 2013 в 14:32

Баси манипулацията.