Държавата не трябва да се превръща в инвестиционна банка

Последна промяна на 26 юли 2013 в 12:48 12804 145

Владимир Каролев Снимка: БГНЕС

 

Псевдонационалистите в България и крайно лявото крило във водената от БСП коалиция отдавна развиват реториката, че ни е необходима система, в която „мъдрите“ и „добри“ депутати да контролират т.нар. стратегически отрасли (без да дефинират кои са тези отрасли), в това число чрез създаване на държавни фирми и национализация на частни.

Любимите боксови круши на въпросните радетели за държавни инвестиции са телекомуникациите, златодобивът, енергетиката, че и напоследък високите технологии. Да, има депутати, които твърдят, че новосъздадена държавна фирма у нас може да се конкурира успешно в сектора високи технологии. (?)

Решенията според тях са две – да се национализира каквото може, а каквото не може – да се забрани за частни инвестиции и да се замести с държавни фирми. Ако оставим комунистическия метод на национализация, който ще ни приравни държави като Зимбабве и Венецуела (да, опашките за тоалетна хартия във Венецуела продължават), вторият начин си е чисто инвестиционно банкерство. Политиците си харесват някакъв сектор от икономиката, намират свой приятел за директор, нареждат на Министерството на финансите да вземе от парите на данъкоплатеца и да купи дялове в съществуваща фирма или да създаде изцяло нова държавна фирма на техния приятел-директор.

Ще вляза и в конкретика. Нека вземем пример с неособено голямата златодобивна индустрия в България, върху която псевдонационалистическите партии се упражняват през последните години. Ако се абстрахираме от абсурдните им лъжи (като например, че в България има повече злато отколкото са златните запаси на централните банки на десетте държави с най-големи златни резерви) и допуснем сценария, че държавата беше започнали инвестиционна дейност в компании в този сектор, щяхме ли да забогатеем?

За следващия анализ ще ползвам индекса на NYSE, Amex Gold Bugs, който обобщава 16-те най-големи златодобивни компании в света. Това са мултимилиардни компании, които имат достъп до най-добрите мениджъри и експертиза на планетата. Ще го съпоставя с два основни индекса: високотехнологичния NASDAQ и широкия SP500.

Следващата цифри показват какво би се случило, ако „мъдрите“ псевдонационалисти бяха взели един милиард лева от бюджета и ги бяха инвестирали в най-големите и печеливши златодобивни компании в света - индустрия, която според тях няма как да е на загуба.

Ако през 2009 година пишман националистите бяха спечелили властта и имаха възможностите да управляват нашите пари и хипотетично бяха инвестирали един милиард към есента на 2009, резултатите щяха да са следните:

1. Инвестиция в 16-те най-печеливши златодобивни компании: загуба от около 500 милиона лева;

2. Инвестиция в NASDAQ: печалба от около 650 милиона лева;

3. Инвестиция в SP500: печалба от около 700 милиона лева.

Каква е теорията в главите на българските псевдонационалисти и дали наистина вярват в нещата, които пропагандират на българските избиратели – не знам. Но информацията за техните хипотези се намира доста лесно. И тя е безспорно изобразена на цифрите отгоре. Явно златодобивът не е толкова лесна и печеливша индустрия колкото псевдонационалистите я представят. Явно също и че те не стават за инвестиционни банкери, защото, ако бяха инвестирали 1 милиард лева от нашите пари преди 4 години, към момента щяхме да сме се простили с около 500 милиона.

Ето защо политиците трябва да се занимават с политика, а не с инвестиционно банкерство. Всъщност кризата през 2008 в САЩ бе причинена именно от това – чрез ред фискални, законодателни и монетарни инструменти американските политици си играха на инвестиционни банкери, насочвайки пари на търговски банки, инвеститори и данъкоплатци към жилищното кредитиране на сравнително бедни американски граждани, които не можеха да си платят ипотеките. Целта беше те да бъдат „вкарани“ в американската мечта и средна класа. Тази мечта обаче се превърна в кошмар. И е по-мъдро да се поучим от реалните грешки, допускани от чужди народи, отколкото да ги повтаряме. Нека инвеститорите се занимават с инвестиции, лекари с медицина, учителите с образование, а политиците – с политика. Нека политиците осигурят равен достъп на всеки гражданин до възможността на извърви пътя на живота си както сметне за добре, както и подкрепа на тези, които са в неравностойно положение или имат нужда от помощ. А не да се превръщат в инвестиционни банкери с нашите пари, пропагандирайки колко много те разбирали от инвестиции, колко некадърни сме ние да изберем къде да си вложим парите и как само да им дадем достъп до държавната хазна, веднага ще умножат парите в нея. Всъщност може и да има умножени пари, но както видяхме, това няма да са тези в нашия джоб.

А критична маса български избиратели е важно най-накрая да разберат, че едно твърдение е истина или лъжа, когато съответства или не съответства на фактите, а не, когато звучи добре или зле или пък когато го изговаря един политик, който има достъп до медиите и (временно) значим рейтинг.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2013 в 13:36

Тук спор с теб нямаме ;-)

01.08 2013 в 13:34

Каролев, ти може и на Марс да си работил, ама щом са те върнали тук, а не са те позлатили, значи толкова и работа си свършил. Отделно виждаме и държавата до къде сте я докарали големите икономисти и специалисти, които не спирате да давате акъл и всичко да знаете, пък резултатите ви са, "олеле майко" . Аз пък няма с какво да ти се похваля. Единствено може би с това, че никога през живота ми, не съм бил зависим, от който и да било. (не търся реклама, за това не виждам смисъл да обяснявам с какво се занимавам) .Свободата ми Каролев, не я заменям за никаква комисионна. Колкото до "баламурните ми постинги" и умението ми да анализирам фин.отчети, самият факт, че реши, че съм правил какъвто и да било анализ, само показва до колко имаш представа как въобще изглеждат анализите на финансовите отчети. Аз наистина трябва да съм най-големия баламурник, за да правя тук анализи на отчетите на Дънди. Единствено споделих, какво се вижда от някои цифри в тях, и от там вече, който си има глава на раменете, да си прави изводите.
Малко и за жалкия ти опит за хумор и сатира. Няма как да сравняваш петрол и газ със златото, защото те са нещо, което след като се изконсумира изчезва, а златото си седи, съответно първите 2 няма как да са инвестиция (изключение може би са борсовите спекуланти), докато златото е преди всичко инвестиция. Въобще, примера който даде, е меко казано нелеп, защото по същата логика, можеш да сравняваш и доматите със златото :-D...
Абе нали ти си експерта, какво разбираме ние...

01.08 2013 в 12:29

До: Николай Шипков
:) :) :) Да, прекалено дълго излезе това писание. А иначе, Вие сте прав, че в България средата е „изродена в зародиш“ и затова пазарът е изкривен. Затова ходя на протести почти всеки ден. Искам да има върховенство на закона и прозрачност в политиката. Това би създало нормален пазар.

01.08 2013 в 11:46

Приятел, ти вярно ли изписа толкова :-D !? Виж сега, нямам против с теб да задълбаем в отчетите и проектите на Дънди, но си имам принципи, които гласят, материали с подобна дължина да чета само ако ме касаят пряко (т.е. имам личен интерес) или ако са ми платили за тази работа. Иначе тия лафове за свободния пазар, конкурентната среда, и успеха на знаещите и можещите, с Каролев ги разправяйте на някой, който не живее и не работи в България, страната където бизнес средата е изродена още в зародиш в началото на 90-те години... Още тогава понятията като свободен пазар и равна конкурентна среда са станали една химера - всички са чували за тях, но никой не ги е виждал... Няма как да се конкурираш с някой, на който е даден летящ старт с парите на данъкоплатците, и реално с тези пари(твоите/моите пари), той ти става конкуренция на "свободния пазар". Не е невъзможно, но е много трудно и обратните примери са по-скоро изключения от правилото...
За Дънди последното, което ще ти пиша е, че планираните им инвестиции за ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ (период от 10-15 години), са приблизително равни на приходите им от Челопеч само за 2012 година. И ДА, говоря за приходи, защото нямам желание да инвестирам време в изчисления на печалбата на Дънди само от Челопеч. На мен цифрата на приходите ми стига за да си направя някакви изводи, а ако някой ме е ангажирал например да пиша доклад по този въпрос, разбира се, че тогава ще гледам всички детайли. За спорове във виртуалната среда с анонимни опоненти ми стига и тази цифрата. ;-)

31.07 2013 в 19:42

Ами личния интерес на олигарсите и техните пиари, пък налага правилата да не са равни за всички, не важи само за теб и твоите въжделения, ами се отнася и за най-малкото квартално магазинче, та стига до политическите партии и участието на гражданите в управлението. Не е било и по времето на Теди Рузвелт, не е било и наскоро. Ако някой хипокрит сега се изтъпани и рече, "ама как тъй, това не е верно", да отиде да го обясни на някой дето, е имал магазин до мол, или на някой балама, дето иска да се кандидатира за депутат, щото е много честен, ама няма пари свободни да вкара за депозита.
Добре дошли в реалния свят, където Супермен не работи като журналист, а пък Батман не бди над унизените и оскърбените, нощем, след като през деня е преглеждал доклади и отчети на управителни съвети.