Карикатурните окарикатурени и операта "Селска чест"

Любен Лачански Последна промяна на 14 април 2016 в 14:32 9527 14

Кадър от видеокарикатурата на Чавдар Николов.

Спомняте си тази стара езикова заигравка: ”Карикатурата на карикатуриста, не окарикатурява окарикатурените, а окарикатурява карикатуриста”.

Ние - българите, за сетен път доказваме, че сме наопаки.

Окарикатурените от великолепния художник Чавдар Николов карикатурни величия му отмъстиха: Забраниха сатиричните му рисунки в няколко сайта и една телевизия.

Дръпнаха му шалтера.

Спряха му кранчато.

Взеха му бамбото.

Така ще се гаврят и днес онези, за които смешните рисунки не са нищо повече от шарено петно до зодиака или кръстословицата на жълтото издание - подобно на вестник, което единствено си купуват заради “Момичето от 3-та страница”. Голото момиче, ако не сте разбрали.

За това и цензурираха Чавдар. Защото той е мислещ и знаещ артист. И великолепен рисувач. И демократ. И не на последно място грижовен и отговорен баща и съпруг.

И мой приятел и колега от четвърт век.

Журналист, който не е страдал от чорбаджиите си или от властите, не е никакъв журналист. Това също е някаква пак нашенска сентенция.

Но защо? Нали сме уж “демократи”, нали сме остров на стабилността и етническия мер. Нали сме…

Нищо подобно. Нищо не сме. Ние сме едни задръстени комплексари-хвалипръцковци, които не са мръднали ни на сантиметър от времето на поредното ни лелеяно и възпявано най-патриотично робство.

Добре все пак че Чавдар не е и в кауша, защото Александър Божинов - родоначалник на тези вестникарски рисунки у нас сам не помнеше колко пъти е преспивал и будувал из килиите на всяка придошла българска уж власт. Та и дори и при най-хуманната уж. Сталинистката. Ами Щуреца, него не го ли уби също споменатия герой от карикатурите му? И то с отминала давност шегата. Ех, нали писаното и нарисуваното остава…

Жендов и Бешков също не са щадени от сатрапите на комунизма. Димовски откровено бе “горен” в пещите на полиграфическия комбинат “Димитър Благоев”. А Тодор Цонев помните ли и неговата нерадостна съдба? И преди, и след преврата на 10 ноември.

Добре, това е история, ще речете, но сега защо? Защото сме в България. И защото глупакът не може да търпи някой да се присмива над скодоумието най-откровено. При това публично. Нали го излага пред чужденците. Ето защо.

И още, защото Чавдар Николов е талантлив, което значи, че е над всичките крамоли и дрязги. Защото той има определено място в културната история на страната ни и на Европа. А Б.Б. и Цецка Цачева ще си заминат като ланския сняг без спомен, или като спомен от Азорските острови, ама на пощенска карта. Не може да ги спаси от забрави дори съзнанието и на най-скрупольозния паметлив историк. Просто защото са прости, неуки и нямат нито ДНК, нито сетива да разбират различното.

А еднаквото за тях са аплаузите, венцехваленето и писма от рода на това, което приравнява Цветан Цветанов до Апостол на свободата и следовник на Бенковски.

Прочее, загубена работа.

Гниеща власт и държава. И именно затова скалпелните карикатури на Чавдар убождат и плашат. Вместо и най-естествено да бъдат разбирани, разчетени и да се приемат като нужното и необходимо лечение.

Работил съм с Чаво в пет издания. Всекидневници и седмичници.

Книги сме правили. И бели. Черпели сме се и сме пили неговото прекрасно вино от лозетo му в Джерман. Познавам родителите и семейството му. Възхищавам се от съпругата му.

А тези глупави цензори смятат, че по този начин ще сломят творец и артист от ранга на Чавдар Николов. Горчиво се лъжат. Даже много. Те ще го направят още по филигранен и остър.

И Чаво може само да им благодари за подаръка.

Защото има и още една поговорка, но този път латинска.

Онази, че животът е кратък, а изкуството било вечно. Това май го знае и Божо Димитров, който в антрактите между две действия от операта “Селска чест” може да го обясни и на чорбаджията си Бойко Борисов. Хубавото е, че няма да да има смелост.

А споменатата “Селска чест” все ще е най- посещаваната постановка из оперните театри в България. Докато ги има.

Защо ли?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2016 в 15:33

Другари комсомолци... Ние сме кадрите на партияъа...
И подобни помии сум слушал от кой? Любо? Лачански? Дгд любенчо...

16.04 2016 в 23:03

@ред рок уест/No 11/,red rock west,ти не си никакъв западен червен връх,а тлъст червен гъз.Тази охтичава,анемична информация не е необходима никому и по никакъв начин не може да дискредитира Л.Лачански,който се е доказал като талант. Всички хора на изкуството,особено когато са млади са бохеми.Важното е,че никога не е бил доносник и преди промяната и след нея той е останал верен на принципа си антикомунист,за разлика от много други бивши червени пребоядисани и бунадясали лекета.

16.04 2016 в 22:57

БРАВО ЛЮБО! Много страшно е когато ПРОСТАКА се вземе на сериозно и се приравни с Бог! В тази нашата лайняна държава и ББ и ЦЦ с нищо не са доказали до сега ,че са от "отбраните" простаци!Страшното е само едно,че за лудите направиха лудници,но за глупаците все още липсват глупарници.И поради тази причина превърнаха държавата в един голям глупарник с директор ББ и партиен секретар ЦЦ. ДЕРЗАЙТЕ!

16.04 2016 в 19:12

И наистина, през 1981 г. Любен Лачански е друг човек:
„Позьор, нахален и често вонящ на алкохол човек, той, с цялата си „култура“ говорел предимно за пиене, а единственото мероприятие, осъществено по негов „сценарий“ бил карнавалът от последната вечер на бригадата (20.08.). По време на екскурзията, вечно клатушкащ се, Лачански съвсем се отпуснал: във В. Търново, на 22.08. сутринта поради наистина досадно закъснение на някои чужденци, той тръгнал да ги събира, като за „целта“ ритал по заключените врати, а също така креснал на преводачката от немски по отношение на едно момиче от ГДР: Кажи й, че човек като се ебе през цялата нощ, сутрин не може да стане навреме!“. Също във В. Търново, в една кафе-сладкарница, в кръга на компания от 8 човека, които се черпели за сметка на Робер Бурен от Франция, платил 27 лева, след като командирът обещал да черпи, Лачански карал преводача от френски да „обясни“ на споменатия французин, че „във Франция могат всичко да имат, само човешко отношение нямат

16.04 2016 в 19:11

На 1 октомври 2000 г. един от отделите във МВнР е оглавен от Христо Христов Гутев, агент „Александър“. В работното дело на агента откриваме прелюбопитни доноси за хора, които днес са добре известни.През септември 1981 г. агентът е изпратен на международна младежка бригада в Шумен. Бригадата е била организирана по линия на ЦК на ДКМС и командният състав е бил от негови представители: командирът Аспарух Карастоянов е от отдел „ИВД“ (Идейно-възпитателни дейности) на ЦК на ДКМС. Аспарух Карастоянов е съпругът на днешния депутат от Патриотичния фронт Полина Карастоянова. Сред останалата част от командния комсомолски състав се проявявал с не особено принципното си поведение културно-масовикът Любен Лачански – след 10 ноември 1989 г. особено надъхан „антикомунист“ и началник в партийния орган на СДС в-к „Демокрация“, който винаги лекичко ме е съмнявал относно мотивите на тази демонстративна „антикомунистическа“ обсебеност.

16.04 2016 в 17:20

Браво пич! Много точно описано! И да не ти пука от герберастчетата, дето дращят под текста ти!

15.04 2016 в 12:24

Тази постановка с арогантния Чавдар и неговото свирепо прасе се играе твърде посредствено, доказателство за което са и клакьорите на Чавдар в негова защита, защото ББ не е инициирал свалянето на карикатурите за него! Тогава КОЙ разигра гнусната постановка?! Поведението на Чавдар не е на интелигентен и възпитан човек, а обратното -на бабаит с яка мутренска наглост, злоба и животински хъс за отмъщение! Егати и твореца и злодееца?!

15.04 2016 в 10:52

МИШОК

15.04 2016 в 10:33

Ситуацията с Чавдар показа нискочелия кръчмарски манталитет на Б.Б. и компания.

14.04 2016 в 20:57

Заслужена апологема от достоен за друг достоен творец.
Но вярата ми не е озвездена,че красотата и таланта ще спасят света,че ще преборят задръстените властолюбиви Гибони и кръвопийци на Духовността.