Кога изскачат олигарсите

Последна промяна на 26 март 2013 в 16:48 18990 41

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

 

Б.а. - Тази статия не успя да пробие във водещ национален всекидневник.

Има неща, които наистина не мога да разбера. Например: как така всички се оказаха толкова учудени, когато почна бунтът на народа – при положение, че неговият приближаващ тътен се чуваше още през миналото лято?

Или: какво чак толкова изненадващо има във включването на мустакатия Цветан в атаката срещу президента, водена от неговите медии вече седмици наред?

Ще ме прощавате, но това са елементарни неща. Явно повечето хора в повечето време ненужно ги усложняват.

За бунта вече съм писал. Да хванем случката „Мустака срещу държавния глава“. Става дума за нещо очаквано и елементарно: олигарх излиза на светло, за да си пази позициите...

Всички правителства от последните години използват част от властта и от ресурсите си, за да крепят свой олигархичен кръг, който да помага в трудни времена. Или просто да си плаща. Никога обаче не сме имали правителство като ГЕРБ – един кабинет, който вложи цялата си власт и всички достъпни ресурси в съпридружния му кръг олигарси, монополисти и групировки.

Държавата с всичките си ресурси – природни, материални, човешки – беше дадена за плячкосване на точно определени хора. Те станаха пословично богати не заради някакви свои извънредни качества, а защото властта им даваше неща, взети от нас. Така е в олигархиите – богатите са все по-богати, защото хората са все по-бедни. При капитализма е друго.

Та, зависейки изцяло от държавата – не от пазара, не от собствени умения – олигарсите имат един интерес. Нещата да продължат така, че държавата да продължава да им дава. Ако спре – те падат. Защото не могат да виреят в честна и отворена пазарна среда, подчинена на правила и закон.

Докато нещата са наред – т.е. докато държавен ресурс тече към тях, а обществото дреме и не пречи – олигарсите си стоят на тъмно и не правят излишни телодвижения. Защото по принцип този тип същества виреят в мрака; а българските олигарси – особено, бидейки до един биографично омотани с БКП, ДС или групировките от прехода.

Изскачат на повърхността само когато се случва поне едно от следните неща. Първо, задава се опасността държавата да престане да ги храни с ресурс. И/или второ: обществото престава да дреме и натиска държавата да спре да захранва олигарсите.

Съществата на мрака, с една дума, преодоляват своята неприязън към дневната светлина и излизат на нея само тогава, когато усетят жегата зад ъгъла. Просто е.

Преди вече две години Валентин Златев, шефът на "Лукойл", съветник на руския монопол "Росатом" и партньор по карти на премиера Борисов, пръв изскочи на повърхността. Защо? Защото имаше опасност да се изпълни първото от горепосочените опасни за всеки олигарх неща. Тогавашният икономически министър Трайков обяви, че сметките на "Лукойл" му се виждат доста съмнителни. Ще рече: размаха заплахата за разследване за злоупотреба с положение и документна измама. И Златев реагира светкавично, като публикува писмо до Трайков, в което с махленски език му обясняваше, че не можел да смята.

Тогава това проработи. Трайков получи последно предупреждение от премиера; и никой повече не се закачи с "Лукойл".

Миналата лято на светло внезапни изскочи Цеко Минев. Години наред беше обяснявал, че няма нищо общо с „Витоша ски“. Не щеш ли, обществото се събуди, блокира Орлов мост и накрая президентът сложи вето върху новия закон за горите, известен като „закона Витоша ски“. Започнаха обсъждания и кръгли маси и – внезапно на тях се появи нямащият нищо общо Цеко Минев, за да защитава „Витоша ски“. В по-ново време се появи отново, за да защити фирмата „Юлен“ (с която инак пак нямал нищо общо), когато протестите блокираха намеренията й да застрои нови защитени територии над Банско.

Дори ТИМ, които инак предпочитат да твърдят, че не съществуват, в пика на протеста във Варна изскочиха пред прожекторите, за да обяснят, че били създавали една-десета от БВП на страната...

Къде, пита се, е изненадата от това, че и Цветан Василев се включи в тази поредица? Усетил е да се задава някаква жега и скача, за да си запази позициите. Очевидно е, че жегата не е от обществеността – няма протести срещу Корпоративна банка, застрахователно дружество „Виктория“, нито срещу "Виваком", "Булгартабак", ТВ7, „Монитор“, „Телеграф“ и пр...

Ще рече: жегата се задава откъм правителството.

В банката на Василев държавата държи над половината от парите на държавните фирми и почти 9/10 от парите на енергетиката. Ако си ги вземе – въпрос на един подпис – цялата империя рухва. Очевидно Василев е надушил подобна опасност, идентифицирал е президента Плевнелиев като неин носител – и затова неговите медии от седмици отстрелват държавния глава; затова той лично се запретна да го отстрелва чак от Виена.

Тъкмо написах горното изречение и се оказа, че съм прав. Служебното правителство обяви, че ще изработва правила за това, в коя банка ще държи парите ни. Властта пуска димен сигнал, че няма вече да е абонирана за банката Василева.

Чак не е за вярване, че някой във властта евентуално е решил да спре кранчето на някой олигарх. От друга страна – властта има ли друг полезен ход, като се има предвид, че олигархията окончателно задуши българския народ и той вече е готов да руши и пали?

Не бърникането на енергийния микс, а откачането на олигарсите от държавния ресурс ще даде глътка въздух на обществото, за да може то да се преподреди така, че да вирее, без да се пали. Би трябвало властта да е наясно с това. И ако е така, отсега мога да ви кажа (ама няма, сещайте се сами), кои още твари от тъмнината ще заизлизат на светло...

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2013 в 08:38

Ех,дайноФ,дайноФ,най много ме кефи когато децата на *активните* плюят!

02.04 2013 в 08:06

Тинк-танкът Евгени Дайнов е намерил прекрасна ниша в публицистиката: Да казва на народа това, което народът и без него вече е видял и разбрал. Като знае и разбира толкова много, защо не ни каза в началото на 1997 година какво ще бъде бъдещото управление на СДС, че вярно да преценим дали да гласуваме за него илш не? Защо като "син шаман" в края на управлението на СДС се обяви срещу него, премина към "Царя", после се отказа и от него и така нататък в този ред, та чак до сега?
А като знае толкова и така компетентно постфактум ни обяснява нещата, защо не ни каже за кого да гласуваме сега, на 12 май, така че да имаме в края на краищата едно кадърно и мислещо за народа си правителство? Защото едва ли ще има някакво полза ако след 4 години ни каже не как ще управлява, а как вече е управлявало то. Нали?
Впрочем, защо преди това не ни каже кой, как и защо финансира пряко или косвено неговия Център за социални практики? Защо не ни каже кой, как и защо финансира десятки НПО-та, които вместо да защитават народа от антинародната политика на депутати и министри, на практика защитават интересите ту на някоя чужда държава, ту на някакъв вносен или на някакъв наш олигарх?
А иначе олигарсите изскачат на светло когато им се наложи. Това не е толкова важно. Но, господин Дайнов, я ни кажете как да се отървем от тези олигарси?

01.04 2013 в 21:56

Така ли? :) Май или не си прочел добре какво съм написал, или не си съвсем адекватен.

01.04 2013 в 12:46

Милиционерите сте много, ама много тъпи, имате ум, чест и достойнство колкото при амебата. Всеки от лъжливи ви "факти" може да се провери веднага... Юлияна спря да работи за Икономедия преди мъжът й да стане президент, моля, правете си справка с жълтурките, които сами си издавате, в "официозите" Телеграф и Монитор сигурно също го има. А Юлияна пишеше срещу вас, гърбавите милиционери още докато той беше министър, затова ви е трън в очите.

01.04 2013 в 08:48

"Не бърникането на енергийния микс, а откачането на олигарсите от държавния ресурс ще даде глътка въздух на обществото, за да може то да се преподреди така, че да вирее, без да се пали. Би трябвало властта да е наясно с това. И ако е така, отсега мога да ви кажа (ама няма, сещайте се сами), кои още твари от тъмнината ще заизлизат на светло…"

Ами не се сещаме . Ние сме сляпо и тъпо стадо . А като гледам с тази статия ( а и не само ), Вие др. Дайнов така и така сте се самоглавИли за пастир , та не ни измъчвай - кажи на нас слепите , Пастирю наш , кои още твари ще "заизлизат на светло" !

31.03 2013 в 22:19

Логичен анализ, но малко повече дълбочина няма да му навреди. Например, защо в един момент олигарсите се появяват ЛИЧНО да защитават интереса си, вместо да продължат с тактиката си на влияние чрез медии и други трети страни? Не е ли излизането на светло рисково в сравнение с масирана атака чрез множество инструменти?
Тук се вижда една разлика между Цветан Василев. Предишните олигарси бяха заплашени директно, чрез пряко идентифициране на фирмата им или проектите им, от управляващите и/или от протестиращите (Златев, Цеко Минев, ТИМ). Тоест, Златев и Цеко бяха "назовани" на отговорят. В случая с КТБ нямаше протести срещу тях, а правителството предложи не директна атака, а общи правила за държавните пари в банките. Тоест, Василев се назова сам, получи се ефектът на апелацията ("Ей глупак!" - "Кой, аз ли бе!") На какво се дължи разликата можем да разсъждаваме. Дали на това, че влиянието на Василев е толкова голямо, че промяна в общи правила го засяга пряко. Дали на това, че Василев говори пред друга публика, а не гражданите (за които има медии). Дали на глупост и страх. И др. възможности.

31.03 2013 в 00:55

Сайта на Дневник се превърна в посмешище. Тенденциозните статии и опашатите лъжи се редуват с арогантно отношение към читателите и участниците във форума. Тази деградация отчетливо се откроява след като Юлияна Плевнелиева започна да работи за Икономедия. Явно това момиче си въобрази, че света лежи в краката му. Без грам зачитане на етикета. Нима Мишел Обама работи някъде? Нима френската президетша работи някъде? А то работи. Без да си дава елементарна сметка, че с това ощетява всички останали фирми от този бранш. И то работи за масмедия. И на всичко отгоре за масмедията на ДС-олигарха Иво Прокопиев. Къде остава ролята на президента като безпристрастен представител на всички граждани при такава президентша? Ако Плевнелиев не съумее да укроти идейно-политическите пристрастия на вироглавата си съпруга, гафовете ще са неизбежни. А след тях и импийчмънт!

30.03 2013 в 14:17

Дайнов, Дайнов, и какво каза сега? Каза, че имало олгарси , които се били уплашили от нещо. Че то и ти си уплашен, бе мушмуло! Я си стой в Миндя и си плети мазната плитка на главата. Анализите не са за теб, не разбра ли? Всички разбраха (и вестниците - също), той не разбрал. Пфу-у!

29.03 2013 в 11:14

Драги Мах (по-скоро Мин),
Карат те и ти плащат вероятно да пишеш "неолиберални" глупости.
Евгени пише много прости и очевадни неща, които въобще не пасват на твоите (за жалост и нашите) кукловоди.
Моите адмирации за анализа. Чест и почитания!

29.03 2013 в 10:34

Абсолютно правилно! Единственото удовлетворение е, че що годе известен човек е подредил фактите и ги написал. Нит ое единтсвеният нито е първият. Все пак е прав :) А иначе и Дянков правеше намеци, че щял да въвежда правила но... Т.е. и сега нищо няма да стане. Ако иска Райков да тури подписа и да се оправят нещата. Щом ще въвежда правила... то... няма да стане. Първо времето няма да му стигне. Второ има десетки начини за законно прескачане на правила.