Когато си глупак е задълго. Понякога - завинаги

Последна промяна на 14 януари 2016 в 09:01 17062 7

Любен Лачански

Поведение на креатурните, но вече карикатурни лица временно наричани български министри, достигна предела на хорската или нека бъде, електорална издръжливост.

А началникът им? О, той е солист в симфонията на отправяната и акумулирана посредствена рустикална злоба и жлъч в управляваната (временно) от него държава. Принадлежната наставка “ми”, надлежно и всекидневно артикулирана от генерала без армия, е толкова зашеметителна глупотевина, колкото и идеята за влак Пекин-Банкя.

Представете си, примерно, Н. Св. Папата да се обърне към 1 милиард и кусур вярващи и да им каже: "Католиците ми, много нещо си позволявате на площада ми, “Св.Петър”, я се стегнете малко! И не ми давайте акъли от Бразилия, как да управлавам религията ми!" 

Абе, откъдето и да погледнеш, “Селска чест” по български. Преведена от руски и преработено за нашенско ползване издание, излъчвана в новинарските емисии сълзотворна оперетка.

Ето, Лиляна Павлова с пяна по устните ни обясни, веднага след първия сняг, че не може да постави и реотани по шосетата, та да не замръзват. А ние да не се трепем, макар и със зимни гуми. Снегът ни пожали и заваля чак на 2-ри януари, слава Богу. Помня датата, защото наша скромност катастрофира на прословутата Южна дъга край София. Хвърлях си шапката в небето, че не трябваше да се възползвам този път и от грижите на Здравното ведомство.

Но затова пък разбрах, че за ЧНГ Софийска област се обслужва само от един авариен камион, който да “репатрира” авариралите автомобили. Един..! И това за територия от Перник до Пазарджик. Ахнах, от удивление. Пропсувах от омерзение. И какво от това? Нищо, разбира се… Платих си, като поп, както казва Б. Борисов, за радост на дяволи и таласъми.

И пак тогава, около снега, ние уседналите жители разбрахме, че над 150 бездомни наши съграждани са били приемани и се приютяват в специализирано заведение за подслон в столицата. Браво!

Но докато го изречем, друг корифей на управленската мъдрост под името Ивелина Василева, тоже министър, но на Околната среда и водите, кресна гороломно и обяви, че ще има: Глоба за клошарите, които преживяват край бидоните за остатъци. Цифровото измерение на санкцията върху клошарска глава ще е 1000 лева.

Хиляда лева, тая овластена женица слуша ли се какви ги говори. Че ако я има тая сума всеки, та бил той и несретник, би си наел евтина квартирка и по спомени, по студентски някак, би прекарал зимата.

Погледнах брадясалата си физиономията в огледалото и се запитах кой от нас трима ни е полудял: аз, телевизорът, или министър Василева, която редеше клетви и хули с чиновнически възторг от стореното. И за да не ме мъча с такива екзестенциални въпроси, след дни тази следовница на святата майка Тереза допълни:

”За мен глоба - “Клошар” е равносилна на глоба - “Вандал”. Рече и отсече Василева. И ни срам, ни очи, ни огледало пред тях…
Народът ни е рекъл за такива случаи: Смей се и злорадствай само на чорбаджия, че и да те стигне, да не съжаляваш. Дано някой не така обсебен от власт субект припомни тази мъдрост на броящата жерави, министър Василева.

А, я представете си, че някой от бездомните ни сънародници се бръкне и плати глобата, щото край кофите за боклук се чувства единствено щастлив и неподчинен на министерските разпоредби, които са глупост съща и човеконенавистна вопиюща мерзост.
Но нейсе, когато си глупак, е за дълго. Понякога - завинаги.

Спазвайки йерархията, мин. предс. Борисов трябваше да го оставя за последно, но хронологично той ме прати “…да се моля на пауните”, докато гледаше как се извършва поредната бутафория в правителството му.

Адвокатът Николай Ненчев, по недоразумение шеф на остатъчната ни армия, реши да се принесе в жертва и да полети с първия ремонтиран самолет от братска Полша. Драмата се развиваше на летището в село Граф Игнатиево. Министърът се бе облякъл в пилотски костюм и изглеждаше толкова нелепо, колкото ако го бяха турили да свири на арфа или да обясни пред Нобелисти действието на Електронния Колайдер. Но представлението имаше щастлив край. И самолетът, и Ненчев оцеляха. Слава Богу, и пак…

Господ си пази слепите пилета. Това накара Бойко Борисов да бъде още по задълбочен във всенародните отговори за дереджетата на света, Европата и България, като частност. Така де, Путин му се сърдел, Ердоган му сърдел, а някой си от Тайланд му давал “акъли” как да лови собствените си престъпници.

Още една неразбрана душа в управлението на държавата. И да го пита човек защо още се мотае из летища и магистрали, като знае, че всичко това е всуе. Сиреч - напразно. Нито ще изправи точно той държавата на крака, а понятието стабилност за него е само и единствено дали има филия със сланина за опраскване...

И за да ни убеди най-нагло и пак обясни, че убийствата не били само и най-вече български специалитет в глобалния свят. И ни прати отново пред телевизора да гледаме любимите му сериалки дето се гърмят с пищови и гранатомети. И най-вече: “От местопрестъплението”. Ето откъде нашите първи и държавни ръководители се обучават на ум и разум. От сериалките естествено, а ние се чудим защо приличаме на сапунена опера. Което пак ще го усетим най-пагубно през март-април, когато започнат да се вдигат нивата на водоемите.

Разбира се, на негово място някой по префинен пичага би дал пример с покойния Ф. М. Достоевски и героя му, психопатът Разколников. Но нине здравствуващия Борисов не намерил време на “зачете” Достоевски, къде ти да го дава за пример. За това най-искрено му благодарим естествено. А пък и още щеше да настрои гласуващите за него бабури срещу себе си, и П. П. “Герб”. Защото те са “оперативно интересни” за бандитите и изпрати ултимативна заповед да се заловят бабаитите и Расколниковците за 36 часа. Да, няма шега. Мнозина сигурно са му повярвали. Уловени ще има, но дали ще са виновните, дали няма да е поредното менте-милиционерска акция, отново времето и телевизорът ще ни покаже.

Междувременно началничката и на МВР, министър Румяна Бъчварова, се завърна от братски Китай и се намеси в какафонията също. Взе и съвсем по махленски нагло избухна пред пресата: “Стига вече! Аз командвам МВР, а единственият ми съветник е г-н премиерът Борисов”. Брей, не станаха ли много командирите за тази малка държава?

Заради такава коварна и откровено дупедавска позиция всеки уважаващ себе си началник би й дал съответен шут по полагаемото се за това място и би я изпратил да прави социологически изследвания с пеликаните в лазурното езеро Сребърна.

А при Бъчварова има и място и за шут, и за принудено покаяние. Наглото началническо поведение и съвсем убогите и спасителни приказки не правят принудените акции на полицаите ни, по разбираеми и ефективни. Напротив, те са само ефектни. Най-вече по вечерно време. После тя, съвсем по Путински, поряза своите избиратели и управляваните от нея българи с човеколюбивото съждение, че който говори срещу МВР, той предава националната сигурност. А сега де! Чичко Сталин пасти да яде с китайски пръчици.

Значи бездарните и безкрайни ченгета, защитават най-самоотвержено убитите бабички и битите и избивани ученици, а аз, който съм законопослушен гражданин, но твърдя, че това управление е бутафория и феноменология на дърдоренето, посягам на свещените граници на Отечеството и свидната Национална сигурност. Така излиза май според кройките и калъпите на Бъчварова

Ей, министърчетата, я вземете да идете на лекар-ларинголог, та да ви свърже ларингса с ушите. И с мозъка по възможност, та да се чувате какво говорите в безсмислените си, но нравоучителни брътвежи. Защото вие говорите меко казано нелепеци.
Бъчварова би ли отишла да се оперира от апендицит, примерно, при партийно назначен лекар, с допартийна граждански специалност: балетна педагогика.

А двете сладурани с реотаните и клошарите биха ли се качили на самолет, управляван от уважаемия министър на войната и земеделец при това Ненчев. Нищо че бил “душа човек”. Затова всички и то немедленно нека си погледнат успеваемостта в студентските книжки. По пътно строителство, по психология и по национална сигурност. Успехите в доминистерското битие да си преценят и после да дават акъли, както се изразява най любимият им началник за всички времена и епохи.

Защото това национално безумие не може да продължава вечно и сигурен съм, че героите на дописката ще го усетят най-напред. А народецът ни отмъщава лошо и помни дълго.

Нищо, че уж търпи също дълго и безсмислено. Търпи и дава вид, че се възхищава. Всичко свестно избяга. Не напусна България, а избяга. Свят широк, хора разни. Може да има някъде и нормални територии. С нормални управляващи, а не вечни. Защо ли? Ами защото не искаме, когато ни оберат или пребият, да звъним на полицията в Пекин или Сечуан да ни помогне. Защото, когато изпаднем в беда, искаме някой да ни даде подслон и храна и да не ни заплашва със санкции, че съдбата или дедо Боже ни е изпратил изпитанието да бъдем бездомни, клошари, бомжове или скитници. Искаме старите ни коли да не се удрят в мантинелите край пътя при половин сантиметър сняг, защото ние нямаме пари да си купим нито нови, нито още по-стари. И понеже и БДЖ не работят, то ще си стоим тук на площадите и ще викаме: Оставка!!!

Това поне го можем. Колко успешно, историята ще го оцени.

Искаме да не ни лъжат, че са най-добрите в занаята, защото помним, че на изборите преди ноември 1989 година, комунистите спечелиха с отново познат и зашеметителен успех, но след кратко и на вид стабилно управление всичко рухна и се отля в канала на историческите истини.

И накрая, не искаме непрестанно да ни се карат и да ни говорят през телевизори и през зъби. Да, ние знаем, че сме бедни, възрастни и от нас повече нищо не може да се вземе в големи размери. Но можем да дадем акъли. Единият е началниците да идат или в Китай или в Русия и да се опитат там да управляват. По своему. И народ много и богатства бол. Пък и те нали са най-добрите, ще ги посрещнат с отворени прегръдки. Толкова ще успеят, колкото Ирина Бокова и Кристалина Георгиева като шефки на ООН. Щото били много мили жени, и добри по характер.

Така се говори обаче само тогава, когато наглостта е непростима, а простотията нелечима.

Постулат, можеш да го мразиш, но не можеш да го заобиколиш.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2016 в 16:38

Те са за уволнение. Но понеже няма кой да ги уволни, днес всички ги мразят. Силно, от сърце, с леко страхлив гняв, от най-опасните.

Гняв няма множествено число. Но у нас вече има.

Какво ли е да си така мразен, замисляли ли сте се?

Как спиш, с кого другаруваш, не те ли гледат лошо на улицата?

Нашите министри не срещат народ. Никога не са на улицата.

Те имат мерцедесена ограда от народа.

Имат и журналя-ограда, която никога не им казва какво се говори за тях на улицата.

Имат и само едно желание - още малко на власт да са.

Но е време да си ходите. По домовата книга.

Лукарски - защото е глупав като кюфте. Заради репликата му, че докато бензинът пада, цените му у нас няма да се променят. Този човек ни направи щастливи. Ако не беше слуга, щеше да е пиколо.

Москов - защото предаде идеята на реформата. Защото истерично я наложи и не смята да я обяснява. Защото предаде четата и заради ваксините. А беше симпатичен.

Ненчев - заради небето. Този човек е хебефренен оптимист, който не вижда разпада на небето ни и армията ни. Него силно го мразят всички, които разбират какво е армия и какво се прави с нашите възможности за армия. Каквото и другите министри в ресора си правят - срещу колосални бюджети, те рушат.

Бъчварова - защото е шматка. Съжалявам, че ползвам простонародната дума, но така я наричат долу, едва ли ще ми благодарите, че ви информирам. Нямаме ти доверие, госпожо Бъчварова - Вие не можахте да бъдете повече от секретар на Борисов, началник кабинет, негова последна траншея. За това ви биваше. Но днес трябва да си ходите. Ако не си тръгнете, омразата ще ви залее от улицата.

Танев. Повечето хора не му знаят името. Той е министър на образованието и е турска подлога. Да, пак цитирам улицата. Мразен е от родители и учители. А много патриоти биха го обесили, за ужас мой, защото така ще влезе в учебниците. А не бива.

Как спите на министерските си матраци вие, петимата?

Смятате ли, че не ви разбират?

Не чувате ли ужасния гняв, с който ви заливат и хората, и медиите?

Сигурно сте неудобни за някого! Така е, знаем за кой.

Но всъщност не ви мразят, заради жълтите вестници. Мразят ви, заради тоталната некадърност, с която харчите народна пара и проваляте усещането за държава.

Усетете омразата. Защо ли така ви се случи? Помислете и си тръгвайте. Писна ни.

15.01 2016 в 16:28

Кихаха, нещо не си в час момчето ми! За двадесет и пет години, мнозина разбраха, че освен пребоядисани "червени", други не са ни управлявали. Би ли бил любезен да обясниш на публиката, като какви ти се явяват комуниста трето поколение, Боко Тиквата,известен и като Боко Рапона,/ каква многозначителност а?/ внучката на партизанин, дебелото Лили, плевенската партийна секретарка Цачева, Цвъ, Цвъ- сина на шофьора на Мирчо Спасов, комунист и служител в ДС, и всички останали, герберуги, между които с трън да завъртиш няма да откриеш нищо друго , освен деца и внуци на т.н. от тебе "червени". Хайде, отворете си очичките вече, стига сте дрямали ! Е, вярно, има някои , дето се правят на улави и баламосват стадото. Да не би и ти да си от тях!?

14.01 2016 в 18:50

Това за глупака повече важи за боклука, защото първият може да се поправи, другият никога. Лачански, твоят шанс е нула.

14.01 2016 в 17:12

Нещо не схващам смисъла на туй четиво, освен явното оплюване, друго не се забелязва. Аааа, схванах, то е ясно да се връщат червените, че сме го закъсали.

14.01 2016 в 17:07

Костовистки бръщолевения

14.01 2016 в 14:47

Този Автор веднага се откроява със словото си.

А изброените гадове в текста,минали през кастинга на Винету за безумие,цинизъм,психопатия,дрогирани с нарцисизъм - едва ли някога са се запознавали с "Идиот" по-голям от тях,едва ли за делата им думи като"Престъпление и наказание" съществуват в съзнанието и речника им.
Наистина е време отново по площадите да кънти..."Боят настана...", поне "...за Честта..."

14.01 2016 в 12:34

Браво,Лачански.Усещам как срама,че съм българин нараства експоненциално при прочитане на текста.Срам,срам,срам....Тъпчат ни,мачкат ни,а ние се държим като миши екскременти и търпим Мутрата и неговата крадлива шайка....Нашата мама нещастна....