Лудите, лудите – те да са живи!

Последна промяна на 05 май 2013 в 14:41 14024 58

Владимир Каролев Снимка: БГНЕС

 

Навсякъде по света повечето избирателите са неинформирани по основни политически въпроси, които се промотират от партии и политици по време на избори. И, всъщност, в това няма нищо странно, защото да си политически неинформиран си е съвсем рационално поведение.

Нека първо видим малко интересни факти. Онлайн проучване на авторитетния американски Pew research center, показва, че към края на 2011 г., едва 43% от американците са знаели, че републиканците имат мнозинство в Долната камара на парламента. Само 58% са знаели, че безработицата към края на първия мандат на Обама е била на рекордните за последните 25 години 9%, а едва 57% са разпознали къде е Израел на картата на света въпреки факта, че и Барак Обама и Мит Ромни говориха многократно за Израел по време на предизборните си кампании.

Последствието от тази неинформираност е, че повечето избиратели не могат да направят най-добрия избор за самите тях по време на демократични избори. Това също е добре известен факт и в началото на 2012 г. той отново беше доказан от проучване на психолози от американския университет Корнел. Те са доказали, че хората с по-малко знания по дадена тема оценяват по-некомпетентно представянето на хора с повече знания. Което си е и абсолютно логично, и актуално в светлината на скорошния референдум, когато от българите се очакваше да оценяват крупен инвестиционен проект в ядрената енергетика.

Но след като ефектът на тази неинформираност е доказано негативен, защо избирателите не се информират? Тук отговора го дават икономистите. И той е много прост – тази информираност е прекалено скъпа и/или изисква прекалено много време, което повечето избиратели не искат да отделят.

Въпреки че в дигиталния век голяма част от информацията се разпространява безплатно, четенето на информацията изисква усилия и консумира време, а това време си има своята цена за всеки. Един избирател, който желае да се информира, трябва да отдели част от работното или свободното си време, за да чете вестници, уеб сайтове, да гледа телевизионни програми, да посещава презентации и лекции и т.н. Ако той отдели от работното си време, това ще му струва точно толкова, колкото би спечелил, ако се беше концентрирал върху работата си. Например, ако човек, работещ за 20 лева на час отдели два часа да чете икономическа теория от безплатен сайт, за да оцени данъчните предложения на политическите кандидати, това би му струвало 40 лева. По-трудна за монетаризиране е цената на часовете, отделени от свободното време. Но и тя съществува, защото всеки, даже без да е икономист, знае, че свободното време има стойност. И за много хора стойността на един час занимание с любимото хоби или семейството е по-висока от стойността на един работен час. Например, за да чете два часа икономическа теория от безплатен уеб сайт, човек трябва да се откаже например от два часа, прекарани с близките си или два часа четене на книга.

Когато избирателите решават дали да се информират за позициите на различните партии, те рационално претеглят различните опции и тогава взимат решение. Проблемът е, че ползите от това да се информираш политически са пренебрижими. Първо, бюлетината на информирания човек има точно толкова тежест, колкото и на неинформирания. Второ, повечето хора допускат, че повечето от останалите хора няма да се информират и следователно информираните ще са малцинство, следователно няма смисъл те самите да са част от това малцинство, тъй като то не може да промени нищо. Трето, след като вероятно информираните хора няма да променят нищо, е рационално всеки да се концентрира върху работните си задължения или да прекара пълноценно свободното си време, така че да задоволи други свои нужди.

Тоест, рационално е да си политически неинформиран. Но също така рационално е да се заключи, че ако всички сме политически неинформирани, нещата няма да свършат добре, защото тогава обикновено мнозинството гласува за политици, които дават галещи ухото обещания независимо дали са изпълними или не. Ето защо ни трябват и нерационални хора, които не само да информират себе си, но и да информират и другите, намалявайки цената на информацията за критичното мнозинство от избиратели в обществото.

Не случайно Иван Вазов е казал „Лудите, лудите - те да са живи“.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2015 в 18:43

Относно употребата на думата "лудост" по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора - нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от г..ей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор - са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света - определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди - а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Съгласен съм с проверката с детектор на лъжата (включително и за написаното сега)- от мен.

30.05 2013 в 18:29

Ясминке, те знаят на чия страна са – на тяхната си.

30.05 2013 в 18:23

Пер, поздравления! Много добре казано.

09.05 2013 в 17:45

Триглавата ламя случайно да се казва ГЕРБ-БСП-ДПС, или за нейния брат змей СДС-НДСВ-ДСБ говорите?!
Моля за пояснение.

08.05 2013 в 17:16

Сдържана и конструктивна дискусия във коментари под статия в Интернет... сигурно не съм си пил хапчетата днес. :">

06.05 2013 в 22:50

Брат, по погрешка ти дадох палец надолу. Да се смята за Каролев.

06.05 2013 в 18:33

Благодаря Ви, за поредния отговор. Чакам следващия Ви анализ. Както е казал Аристотел: крайната цел на човешкия живот е щастието, т.е. стремежа към telos и допринасянето към общочовешкото добруване. Неговата хипотеза взела, че станала общоприета теза и даже е записана в Декларацията на Независимостта, за съжаление, в последствие не и в Конституцията им.
Та истината е една, съгласна съм, но това не значи че която и да е част от нея може да се игнорира (неспоменава). Поздрави най-добри и за Вас! :)

06.05 2013 в 16:45

@Zarenkov, Злобен Грую и Поп Грую - Обожавам чувството за хумор. Признавам ти го! :) Леко се колебая за тройното "Аз", това си е за емпирично изследване! В крайна сметка триглавата ламя си е национален анти-герой. Всичко най-добро, искрено го казвам.

06.05 2013 в 16:39

Обикновено статиите ми са провокирани от някакви събития с висок обществен профил, където позициите са поне няколко и ясни на повечето хора. Все пак, взимам си бележка и в следващата или по-следващата статия ще представя няколко гледни точки.
Що се отнася до кой е прав и истината - тя не се ражда в спора, там просто се изяснява. Истината е само една и следователно само една позиция може да е вярна (или най-близко до истината) :-)
Поздрави.

06.05 2013 в 15:29

До Злобен Грую. Г-н Злобен , вие също посочвате възможен повод да се информира човек , без значение материалната изгода. Както разбирам от името Ви , за съжаление възможностите ви стигат само до тук. Направете усилие и ще видите и други възможности , има ги . След такова усилие сам ще приложите "възродителен процес" върху себе си и ще се преименувате. Дано не промените Грую само.