Наследството на Чавес

Владимир Каролев Последна промяна на 14 март 2013 в 19:15 21315 496

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Уго Чавес почина и българските псевдонационалисти и анархисти веднага зарониха крокодилски сълзи как не се сбъднала мечтата им след като „оправил“ Венецуела, да бил дошъл да „оправи“ и България. Даже се завъртяха и предложения за чавистки режим в България, да станем „независими и самодостатъчни”. А Волен Сидеров отиде да се снима как се подписва в съболезнователна книга в посолството на Венецуела. Аз все си мисля, че този филм го гледахме 45 години по време на т.нар. социализъм, но нека видим в детайли другарят Чавес какво е свършил.

Най-елементарното сравнение по БВП на глава от населението показва, че управлението на Чавес е икономически провал. При идването на Чавес Венецуела е почти два пъти по-богата държава от България. След управлението му от 15 години България вече е изпреварила Венецуела с около 5%. Но може пък социализмът във Венецуела да си има и някакви добри страни, които да избягват макроикономическо сравнение по БВП на глава от населението в константни долари при изчистване на влиянието на разликите в ценовите равнища в България и Венецуела (т.н. стандарт PPP) . Нека видим по-подробно.

Първо, нека уточним, че Венецуела е много богата на петрол държава и има лукса да лежи върху море от петрол. За 14-15 години управление на Чавес приходите от продажба на петрол са около 1 трилион долара. Около 1/3 от тези пари той излива в социални помощи към най-бедните, за да се задържи на власт. Останалите 2/3 посвещава на политическите амбиции на съратниците си в съседни държави (с практически нулева възвращаемост за венецуелския народ) и създаването на червената класа от „Болигарси“ – Боливарските олигарси. Още повече - поддържаната от високите цени на петрола венецуелска икономики дълги години е буквално тероризирана от социалистически монетарни и фискални експерименти. Тази година боливарът бе обезценен с 30% и се разменя в курс 6.3 боливара за 1 долар. Курсът на черния пазар е около 26 боливара за долар. Инфлацията през 2012 година е 20%, а за 15 години социализъм по рецептата на Уго Чавес цените са се увеличили 20 пъти. Да, правилно прочетохте, 20 пъти. Звучи ли ви познато? Социализъм без хиперинфлация не е истински социализъм все пак.

Второ, Чавес наистина успява да намали бедността в селските райони чрез субсидии и помощи. Но той го постига не като дава на селското население на Венецуела реален шанс за поминък и развитие, а като пренасочва петролни долари за социални помощи, обезкървявайки индустриализиращите се градски райони. Преди идването на Чавес Венецуела е била бързо индустриализираща се страна, поради което доходите в градовете са били доста по-високи от тези в селата. Социалистите са решили чрез правителствена намеса да направят уравновиловка, така че стоките, които са били произвеждани в развиващите се градски центрове, да бъдат достъпни и за селското население и регулират цените на много стоки. Но регулираните цени са довели до прекалено ниска доходност за предприемачите, поради което те намаляват инвестициите или се оттеглят от производството. Това от своя страна е предизвикало първите периоди на недостиг на ключови стоки, поради което социалистите са започнали национализации с цел правителството да произвежда всичко. Само че в повечето случаи държавните фирми, управлявани обикновено от неопитни и/или корумпирани партийни апаратчици, са довели да още по-голям недостиг на десетки стоки и услуги.

Трето, социалистическата пропаганда твърди, че хората във Венецуела нямали пари в джоба си, но Чавес им давал „достатъчно“ (каквото и да означава това в 21 век) в натура. Трудно би имало по-невярно твърдение, като не броим бензинът. Венецуела е печално известна с непрестанните си хранителни кризи. Рядко са минавали и две години без съществена част на Венецуела, а често и цялата държава, да изпадне в продоволствена криза и гражданите й да се разхождат с пълни джобове държавни купони, но продукти просто да не се продават никъде. Амбициозната програма на Чавес да направи Венецуела продоволствено независима чрез държавно и кооперирано земеделие се проваля буквално комично – към 2012 година, между 65% и 70% от храната в държавата е вносна. Всъщност, през 2007 година, поредната критична продоволствена криза дори води до позорна загуба на Чавес при референдум за конституционни промени, които ефективно да гарантират диктаторското му пожизнено място. Представяте ли си за какъв глад и недостиг на храна е ставало въпрос, щом дори фалшификациите не са успели да дадат победа на Чавес? Много от венецуелците отдавна подхождат с насмешка към регулираното земеделие и търговия с храна на дребно, шегувайки се, че на кого са му притрябвали евтини цени, когато храна не се продава.

Четвърто, лелеяната от Чавес независимост от чужди икономики стоварва на венецуелците далеч повече проблеми, отколкото ползи. Ако вземем за пример земеделието, което социалистическият режим се опитва да направи корона на своя триумф, недостигът на продукция се корени в недостига на капиталови стоки и суровини. Чавес национализира голяма част от земята и я преразпределя на потенциални гласоподаватели и близки до партията функционери, но реално само земя не стига. Трябват машини, семена, торове. Венецуелските производители, някои от тях национализирани частни фирми, фалирали в държавни ръце, като Агро Патриа, на тези стоки са с ограничен капацитет, а държавните регулации на вноса пречат задоволяването на местното търсене да бъде ефективно. Реално погледнато Чавес е национализирал и след това раздал земеделска земя на свои гласоподаватели и близки, но националистическата му политика е оставила немалка част земя пустееща. Всъщност, много от фермерите, получили земя, дори са я изоставили, тъй като таваните на цените на селскостопански стоки са ги дестимулирали да се занимават със земеделие.

Разбира се, на социалистите винаги някой друг им е виновен. През януари Мадуро (бивш шофьор на автобус, днес временен президент на Венецуела) обвини частен завод за тоалетна хартия, че прави капиталистически заговор с цел да саботира чистия социализъм като не му доставя тоалетна хартия. Стремейки се към икономическа независимост поради националистически илюзии и лъжи, Венецуела за 15 години е ставала все по-зависима от външния свят, тъй като е трябвало да компенсира съсипаното си местно производство с внос на чужди стоки и услуги. Колкото комично, толкова и трагично, приказката е с предизвестен край още през 2009 година, когато кафето - последният бастион и гордост на Венецуелското местно производство пада, и след като повече от век държавата е нетен износител, се превръща в нетен вносител. Всъщност, това е комичното. Трагичното е в човешката драма, която мизерията и липса на защита на частната собственост предизвиква. През 1999 година, когато Чавес идва на власт, във Венецуела има под 6000 убийства на година. През 2012-а, това число вече е 21 700, а убийството се е превърнало в нормален начин за придобиване на собственост. Над 90% от тези убийства остават неразкрити.

Венецуела е по-скоро пример за как популизъм, псевдонационализъм и уродлив социализъм могат да създадат мизерия и социален разпад дори в държава, лежаща върху море от петрол, отколкото пример за някакъв уникален и блестящ модел на просперитет. Така че, който ви убеждава колко е било хубаво при Чавес, го питайте за годините на инфлация, за хроничните продоволствени кризи, за зависимостта от чуждестранен внос, за убийствата и насилието по улиците, за потъпкването на човешки права. Ироничното е, че съседни на Венецуела държави са тръгнали по един доста по-добър път и резултатите не са закъснели. Но за добрите примери в южноамериканско съседство – следващата седмица.

Данните в коментара са от:

 www.worldbank.org

 http://news.yahoo.com/venezuela-struggles-sporadic-food-shortages-074545806--finance.html

 http://usatoday30.usatoday.com/news/world/story/2012-08-12/hugo-chavez-venezuela-food-shortages/57021168/1

 http://www.businessinsider.com/venezuela-food-shortage-2013-1

 http://www.bloomberg.com/news/2013-01-11/chavez-s-food-shortages-bigger-worry-than-venezuela-constitution.html

 http://www.nytimes.com/2012/04/21/world/americas/venezuela-faces-shortages-in-grocery-staples.html?pagewanted=all&_r=0

 http://www.cato.org/publications/commentary/chavezs-grim-legacy

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.04 2013 в 20:19

Господин Каролев, не ми харесва, че винаги питате-къде и кога сте завършили.Това е нещо като комплексарщина.Та не може ли един висшист...да чете икономическа литература или пък да има мнение ?! Но въпросът ми е друг ! На 16.03 в 3.23 часа пишете, че износът/за 2011г./ е повече с 1.43 млрд.долара от вноса !Няма да употребявам търговско салдо. Та питам колко е износът през 2012 година ??? Май е доста и то със знак МИНУС ! Това е без коментар.

28.03 2013 в 02:04

Каролев отново лъже гадно и мазно - БВП се повишава цели ПЕТ пъти откакто Чавес е взел властта. Пет пъти, льольо!

http://www.indexmundi.com/facts/venezuela/gdp-per-capita

24.03 2013 в 15:09

Каролев, а стегни се малко. Напоследък само ме разсмиваш със все по-нелепите си писания. Що не земеш да напраиш един анаЛиз на близкия Еквадор, да речем, и причиненото на народа му от любимите ти американски мошеници. Ми не искат да живеят хората така и решили, че Чавес ше ги спаси - какво толкова. Някои българи не повярваха ли така на Царя? Че даже тъпо и упорито продължават да го защитават ...

22.03 2013 в 01:08

Каролев,
Подобни неолибералистки коментари напълно подхождат на стила ти. Като ти гледам източниците, само световни банки, блумберг и какви ли не още проциониастки организации,спонсорирани от Фонда за "износ" на демокрация на евреите,започвам да съжалявам всички над хиляда овчици,които са ти харесали коментара,което изключително много ме плаши,предвид на огромното количество заблудени души,населяващи нашата страна. Вашият основен враг е ясен и се казва Дж.М. Кейнс, тъй като дава ясна алтернатива на неофашистката тоерия на Адам Смит, а Чавес трън в очите на ....като теб,лека му пръст беше основоположник на кейнсианската икономика в Южна Америка,затова бе убит!Военно положение във Венецуела е въведено предвид заплахата за живота над опозиционен лидер,чиято смърт би довела до гражданска нестабилност,което можем да се замислим на чия външнополитическа стратегия би донесло дивиденти!
Дерзай си Каролев,теб само може да те съжалява човек!

20.03 2013 в 14:50

Подкрепям netrol, особено защото някои мнения са толкова високопарни, а само оплюват и нищо смислено не казват.

20.03 2013 в 13:31

Скрий се някъде, Каролев. И престани да се правиш на голям разбирач !!!

20.03 2013 в 09:28

Опазил ни Бог от подобни 1000-кратни животи (каквото и да значи това)!

Иначе то затова мутри ни управляват, щом норми и морал се превърнаха в йероглифи от времето на първата династия в Египет - четими и разпознаваеми само от няколко "египтолози"...

19.03 2013 в 19:29

А особено умилително е бивши комсомолци да почнат да леят акъл от типа "берлускони" дето още плаши италианците че ако не гласуват за него "ще ядат децата си като в Китай"!
Същото и тук пишат венсеремос и се заливат от самовъзхищение, ама не се сещат, че с тоя "комсомолски расизъм" точно ние в България паднахме под нивото на минималната работна заплата на страни като Венесуела, добре че в Латинска Америка са католици и раждат повече деца, че инак и по средните показатели щяхме да ги задминем стремглаво към дъното. Що ли ? Сигурно въпросните анализатори затова не обичат Чавес, защото не дойде ни при Симонката, ни при Стани-шев, ни след това, да каже как се възхищава на българския модел в приватизацията на природните ресурси ...

19.03 2013 в 19:15

Я, че ти предните неща не четеш ли? Как образованието за бедните е вредно, как профсъюзите задушавали развитието е вчерашна(онзиденшна) бира, нищо не чини пред това какъв комунист бил Обама! Уф, се`а се него не се занимават, понеже "другаря Чавес" този червен дракон и мракобес им е на дневен ред.

19.03 2013 в 18:57

Поля, не говорим за играчки, говорим, че ако желае човек веднага може да се пренесе в онзи свят отпреди 30 години и да живее по същия начин, щом е 1000 пъти по-добър от сегашния. Остави ги нормите - онзи, 1000-кратния живот е на една ръка разстояние от теб - леснопостижим е, нали за това говорим?